«Όταν σχεδιάσαμε την αντιπλημμυρική προστασία για τον Ιανό, τη σχεδιάσαμε με βάση τα τότε δεδομένα, που ήταν πρωτοφανή, δεν σχεδιάσαμε για πέντε φορές Ιανό».

Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ο οποίος την περίοδο που ο Ιανός έπληξε τη χώρα, ήταν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέλαβε να εξηγήσει πως «αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη 60 αντιπλημμυρικά έργα στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας της Θεσσαλίας, ύψους περίπου 140 εκατ. ευρώ».

Ωστόσο μόνο κάποια έχουν ολοκληρωθεί. «Ένα σημαντικό κομμάτι αυτών των έργων αφορούσαν διευθετήσεις χειμάρρων, ρεμάτων και καθαρισμούς, δεν είναι λίγα αυτά», πρόσθεσε, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ.

Ο υπουργός επικαλείται έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί (!), ο Περιφερειάρχης Αγοραστός μιλά για 100 εκατομμύρια και η αξιωματική αντιπολίτευση για 700 εκατομμύρια που αναρωτιέται πού πήγαν.

Ο Δρ. Άγγελος Σωτηρόπουλος, φυσικός PhD Msc και επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών (ΕΝΑ) προφητεύει πως «λόγω της κλιματικής αλλαγής και των γενικών συνθηκών που επικρατούν στον κάμπο, αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας, οι πόλεις και τα χωριά που βρίσκονται εκεί θα υπόκεινται καταστροφές«.

«Στη χώρα όπου όλα γίνονται πολύ λάθος για πολλές δεκαετίες, επιστήμονες ομολογούν τη σήμερον ημέρα πως «στη Θεσσαλία εξερράγη ένα πρόβλημα χρόνων».

Ως εκ τούτου, το νερό πια θέλει πίσω το χώρο που του πήραμε, με ανορθόδοξες παρεμβάσεις που έγιναν προς χάριν του κέρδους. Οι πολιτικοί το έλεγαν ‘ανάπτυξη’.

Όταν χτίζεις σε περιοχές εντός των πλημμυρικών πεδίων (πάνω στη διαδρομή που ακολουθεί ένα ρέμα) διαπράττεις έγκλημα. Και νομοτελειακά το πληρώνεις».

Όταν το 1994 για πρώτη φορά πλημμύρισε το χωριό Μεταμόρφωση στην περιοχή του Παλαμά Καρδίτσας φάνηκε πως θα γίνονταν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα που θα έβαζαν στα και τότε πρωτόγνωρα για την εποχή πλημμυρικά φαινόμενα που έθαψαν ένα ολόκληρο χωριό.

Από τότε έχουν περάσει 29 χρόνια από την πρώτη πλημμύρα και τρία χρόνια μετά τον Ιανό.

Η Θεσσαλία είχε πλημμυρίσει στο παρελθόν, πλημμύρισε τώρα και θα πλημμυρίσει και στο μέλλον.

Αλλά δεν θα πλημμυρίσει μόνο η Θεσσαλία και ένα σενάριο εφιαλτικό πλανάται πάνω από όλη την Ελλάδα και την Αθήνα.

Ο χάρτης είναι εφιαλτικός, επισημαίνει ο καθηγητής Νίκος Μπελαβίλας, αναφερόμενος στις περιοχές που θα πλημμυρίσουν, σε μια υπερχείλιση του Ιλισσού και του Κηφισού.

«Αν γίνει το κακό, από το ΚΙΣ «Σταύρος Νιάρχος» ως τον Ρέντη και ως τον σταθμό μετρό στο λιμάνι του Πειραιά τα πάντα θα βρεθούν κάτω από το νερό. Η μισή Καλλιθέα, όλο το Μοσχάτο, όλο το Νέο Φάληρο, τα Καμίνια, η Παλιά Κοκκινιά και τμήμα του Ταύρου. Μαζί τους εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι».

Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Είναι η πρόβλεψη της επίσημης επιστημονικής μελέτης που εκπονήθηκε το 2017-2018 από το ΥΠΕΝ για την Αττική και η οποία διαμόρφωσε τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας.

Η μελέτη προβλέπει ότι σε περίπτωση πλημμύρας το «στρατηγείο» της Τροχαίας Πειραιά στα Καμίνια θα «αχρηστευθεί κάτω από το νερό».

Τότε, οι πλημμυρισμένοι δρόμοι θα παραλύσουν, γιατί δεν θα υπάρχει κανείς τροχονόμος να αποκλείσει γέφυρες, να κατευθύνει την κυκλοφορία, γιατί η διοίκηση της Τροχαίας θα τρέχει αναγκαστικά να σωθεί χωρίς τηλέφωνο και χωρίς ρεύμα.

Διαβάστε ακόμη: