Ο Υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι «τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στη Θεσσαλία είχαν σχεδιαστεί με βάση την κακοκαιρία Ιανός η οποία ήταν πρωτοφανής για τα μέχρι τότε δεδομένα».

Ο κ. Βορίδης υποστήριξε ότι «η κακοκαιρία Daniel ξεπέρασε σε ακρότητα τον Ιανό με αποτέλεσμα να μην αντέξουν οι υποδομές, ενώ πρόσθεσε ότι στην περιοχή βρίσκονται σε εξέλιξη 60 αντιπλημμυρικά έργα ύψους 140 εκατ. ευρώ εκ των οποίων κάποια έχουν παραδοθεί.

Όπως είπε ο Υπουργός Επικρατείας, προτεραιότητα έχει η άμεση τακτοποίηση των πληγέντων, η αποζημίωση των αγροτών και στη συνέχει η αποκατάσταση των υποδομών.

Ερωτηθείς για τις νέες αντιπλημμυρικές υποδομές που θα σχεδιαστούν, ο Μάκης Βορίδης ανάφερε ότι πρέπει να γίνουν κατόπιν επιστημονικών συμπερασμάτων. «Θα κάνουμε αντιπλημμυρικά έργα για ένα φαινόμενο που εμφανίζεται μια φορά τα 1.000 ή κάθε 20 χρόνια», είπε ενδεικτικά, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει σε αυτό θα κληθούν να απαντήσουν οι επιστήμονες.

Όσον αφορά το περιστατικό που αφορά τη διαρροή φωτογραφιών με πλημμυρισμένα ελικόπτερα, ο υπουργός Επικρατείας, επανέλαβε την ανακοίνωση του ΓΕΝ ότι πρόκειται για «ελικόπτερα που δεν είχαν πτητική ικανότητα, ενώ τα κατάλληλα είχαν μεταφερθεί εγκαίρως σε άλλο σημείο».

Πάντως για τη διαρροή φωτογραφιών, ο κ. Βορίδης είπε ότι είναι ένα γεγονός «που ξεπερνά και τον ίδιο».

Διαβάστε ακόμη: