Η βιβλική καταστροφή στην Θεσσαλία είναι ένα μόνο πλάνο από όσα θα συμβούν στο μέλλον καθώς αναμένονται ως το 2030 τρακόσια εκατομμύρια πρόσφυγες -σύμφωνα με μελέτη του ΟΗΕ.

Η άποψη πως το πρόβλημα θα λυθεί αν αλλάξει η κυβέρνηση -ή αν η σημερινή κυβέρνηση κάνει ανασχηματισμό, όπως γράφεται- αγνοεί πως το πρόβλημα υπερβαίνει τις κυβερνήσεις καθώς δεν είναι οι πολιτικοί που μπορούν να λύσουν με φανφάρες και τσιτάτα το πρόβλημα.

«Καμία δημόσια υπηρεσία δεν μπορούσε να προβλέψει τα όσα έγιναν, απαιτείται η αξιοποίηση εξελιγμένων επιστημονικών γνώσεων, που αυτή τη στιγμή δεν χρησιμοποιούνται» θα πει ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας που είδε μελέτη του τα μένουν στα συστάρια των υπουργείων.

Οι συσκέψεις στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης -που παραμένει μισό- όταν εγκαίρως τέθηκε από τους ειδικούς το γεγονός ότι η περιοχή θα πλημμυρίσει κατέληξε καθώς δεν υπήρχαν σχέδια εκκένωσης πως «δεν μπορούμε να εκκενώσουμε όλη την Θεσσαλία».

Πρόκειται για μια χώρα που μετρά μόνο από πλημμύρες εκατοντριάντα νεκρούς, αλλά δεν υπάρχουν αντιπλημμυρικά έργα, ούτε σχέδια εκκένωσης για κάτι που δεν είναι έκτακτο όταν έχει προαγγελθεί, μόνο προεκλογικές υποσχέσεις και καταγγελίες από την εκάστοτε αντιπολίτευση που ξεχνά όταν γίνεται κυβέρνηση.

Ήξεραν και για την ένταση του φαινομένου, το συνολικό ύψος βροχής και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα ότι παραβιάζει την οδηγία για τους κινδύνους πλημμύρας – ειδικά για τη Θεσσαλία και το Βόλο.

Ειδικά για την Θεσσαλία, οι χάρτες κινδύνου πλημμύρας ήταν αναρτημένοι ήδη από το 2018 και σύμφωνα με το WWF σχεδόν όλη η πόλη είναι στα κόκκινα. O Βόλος ήταν γνωστό ότι κινδυνεύει (όπως και η Νέα Αγχίαλος και η πεδιάδα Λάρισας και Καρδίτσας).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα, ήδη από τις 9 Φεβρουαρίου του 2022 ότι δεν εφαρμόζει την υποχρέωσή της να παρέχει επικαιροποιημένους χάρτες κινδύνου πλημμύρας, ως όφειλε σύμφωνα με την Οδηγία για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας.

«Δεν είναι πως δεν ξέραμε ότι υπάρχει κίνδυνος, ειδικά σε περιπτώσεις ακραίας βροχόπτωσης. Οι χάρτες για τη Θεσσαλία είναι αναρτημένοι εδώ από το 2018» θα πει η επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής της WWF Θεοδότα Νάντσου με ανάρτησή της.

Αν είναι αλήθεια όπως είπε ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός ότι οι ζημιές στις περιοχές θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ, τίθεται το ερώτημα πόσο θα κόστιζαν τα αντιπλημμυρικά έργα για χωριά όπως ο Παλαμάς που είχαν προειδοποιηθεί από το 1994.

Η κακοκαιρία ήταν κοινή για τις όλες τις περιοχές, αλλά έπληξε όσες ήταν ανοχύρωτες με προτίμηση σπίτια δίπλα σε ρέματα και προφανώς οι βροχές στη Θεσσαλία δεν εξηγούν γιατί πλημμύρισε η Βασιλίσσης Σοφίας!

Η κλιματική κρίση είναι εδώ, οι πυρκαγιές είχαν προαναγγείλει τις πλημμύρες και τις επόμενες πλημμύρες που δεν μπορούν να αποφευχθούν με κυβερνητικό ανασχηματισμό. Οι πολιτικοί θα πρέπει να αναθέσουν το θέμα στους επιστήμονες παύοντας να κάνουν φτηνή αντιπολίτευση και κυβερνητική πολιτική για τα δελτία ειδήσεων.

Μάλλον η πολιτική «εκκενώστε» που εν προκειμένω έγινε «κάνετε ότι κοιμάστε κι ας πνιγείτε» και εμείς θα σας αποζημιώσουμε δεν αποδίδει και το «ευτυχώς που δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές» δεν ισχύει πλέον.

Η κυβέρνηση δεν είναι ασφαλιστική εταιρεία και η πολιτική «εκκενώστε» αντί για ένα εθνικό σχέδιο προστασίας από τις μελλοντικές πυρκαγιές και πλημμύρες απέτυχε αφού δεν μπορούμε να εκκενώσουμε τελικά όλη την Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη: