Στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους αξιολόγησης στρέφεται το ενδιαφέρον, με στελέχη της Standard & Poor’s να τονίζουν την ανάγκη η νέα κυβέρνηση να «τρέξει» τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Ο χρόνος για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο του 2023 και με βάση την τυπική διαδικασία, θα φανεί εντός 12μήνου η προοπτική της ελληνικής οικονομίας, όπως ανέφερε σε συνέδριο fin forum ο Sovereign Rating Analyst της S&P Global, Samuel Tilleray.

«Προσπαθούμε να αλλάζουμε την αξιολόγηση κάθε 12 μήνες. Για την Ελλάδα, αυτό το ρολόι έχει αρχίσει να χτυπάει από τον Απρίλιο. Στο ημερολόγιό μας έχουμε την ημερομηνία της 20ης Οκτωβρίου. Πριν από αυτή την ανακοίνωση, θα πρέπει να δούμε αν έχουμε αρκετές πληροφορίες για να αλλάξουμε την αξιολόγηση» συνέχισε ο κ. Tilleray. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι εφόσον δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες μέχρι τότε, δεν θα διστάσουμε να περιμένουμε. «Δεν θα βιαστούμε να λάβουμε μία απόφαση. Αντιμετωπίζουμε την Ελλάδα όπως κάθε άλλη χώρα και θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι θα λάβουμε τη σωστή απόφαση».

«Κλειδί» οι μεταρρυθμίσεις

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκλογές εξάλειψαν το πολιτικό ρίσκο. Η Ελλάδα έχει μια σταθερή κυβέρνηση, η οποία έχει δεσμευτεί για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και αυτό δημιουργεί θετικό έδαφος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τόνισε, ενώ αναφέρθηκε ειδικά στην ανάγκη μεταρρύθμισης στη δικαιοσύνη, προκειμένου να γίνει πιο φιλική προς τις επενδύσεις, χαρακτηρίζοντας το πεδίο αυτό ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς επί σειρά ετών δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Τράπεζες

Σε ό,τι αφορά τις εγχώριες τράπεζες, ο Goksenin Karagoz, Banking Analyst, S&P, σημείωσε ότι μία τοποθέτηση από μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια στη μετοχική τους σύνθεση θα συμβάλει στην περαιτέρω αναβάθμισή τους. Επίσης, σημείωσε ότι η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας συνδράμει στην πρόοδο των τραπεζών, οι οποίες έχουν ανακάμψει από την πρόσφατη κρίση, βελτιώνοντας αισθητά την κερδοφορία τους. Αλλά έχουμε ακόμα δρόμο, σημείωσε. Δεν παρέλειψε, δε, να αναφερθεί και στις διεθνείς προκλήσεις, οι οποίες αφορούν τις αυξήσεις επιτοκίων και το πώς αυτές επηρεάζουν μακροπρόθεσμα τους ισολογισμούς των ιδρυμάτων.

Fitch

Στο φλέγον ζήτημα της επενδυτικής βαθμίδας εστίασε και ο Federico Barriga Salazar, Director, Fitch Ratings, o οποίος υποστήριξε ότι τον Δεκέμβριο, όταν θα δημοσιευθεί η τελευταία έκθεση του οίκου αξιολόγησης για το 2023, θα έχουμε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση για την Ελλάδα.

Αναγνώρισε δε, ότι η αξιοπιστία της χώρας έχει βελτιωθεί, όπως και η ικανότητα εφαρμογής των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. «Και η πολιτική σταθερότητα βοηθάει σ’ όλα αυτά για να αντιμετωπιστούν τα μακροπρόθεσμα προβλήματα». Ο ίδιος επανέλαβε ότι παρατηρείται μια αλλαγή δυναμικής στην ελληνική οικονομία, χωρίς βέβαια να παραλείψει να αναφέρει ότι υπάρχουν και τομείς που επικρατεί ανησυχία και πρέπει να έχουμε τα μάτια ανοιχτά. «Πρέπει να δούμε όλη την checklist», σχολίασε ενδεικτικά. Ειδική μνεία έκανε και στις τράπεζες, εξηγώντας ότι πρέπει να δούμε το πώς οι εξελίξεις στην παγκόσμια νομισματική πολιτική θα επιδράσουν και θα επηρεάσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Διαβάστε περισσότερα