Στα ύψη αναμένεται να εκτοξευτεί ο υδράργυρος στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα τις επόμενες εβδομάδες καθώς ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης και σίγουρη επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα τους επόμενους μήνες, πυροδοτούν άμεσα ραγδαίες εξελίξεις.
Ήδη ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Ηλίας Ξηρουχάκης ενημέρωσε στις αρχές της εβδομάδας τον Υπουργό Οικονομικών για το σχέδιο αποεπένδυσης του Δημοσίου από τις τράπεζες με την πώληση του συνόλου ή του μεγαλύτερου μέρους των συμμετοχών του ΤΧΣ στους τέσσερεις συστημικούς ομίλους, καθώς και για τα βήματα που απαιτούνται και πλέον θα γίνουν με ταχύτατους ρυθμούς.
Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει ένας ευρύς κύκλος διαβουλεύσεων μεταξύ του νέου οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, του Ταμείου και των ευρωπαϊκών θεσμών που εκπροσωπούνται στο διοικητικό του συμβούλιο για τη χάραξη της στρατηγικής αποχώρησης του Δημοσίου.
Άμεση προτεραιότητα η «εύρεση» μέσα στο καλοκαίρι των χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων για κάθε μια συναλλαγή που θα ακολουθήσει.
Ελκυστικές οι τράπεζες
Όπως εξηγούν τραπεζικοί αναλυτές, μετά από μια δεκαετία οι ελληνικές τράπεζες γίνονται εκ νέου ελκυστικές για τους επενδυτές –εγχώριους και διεθνείς– γεγονός που το αποδίδουν τόσο στα εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν για το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης αλλά και στους αναθεωρημένους στόχους για την τριετία 2023 – 2025 όσο και στο κλίμα επενδυτικής ευφορίας που προκαλεί το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου.
Οι πληροφορίες για τον σχεδιασμό της επανιδιωτικοποίησης των μεριδίων του Δημοσίου στις δύο συστημικές τράπεζες συμπίπτουν με την πρόσφατη θετική έκθεση της Goldman Sachs για τον τραπεζικό κλάδο στην Ελλάδα. Σημειωτέον, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα έχει οριστεί σύμβουλος για την ιδιωτικοποίηση του μεριδίου της Εθνικής Τράπεζας.
Αρχή με την Eurobank
Η αρχή θα γίνει άμεσα με την επαναγορά των ιδίων μετοχών (1,4%) της Eurobank, η οποία έχει ήδη λάβει το πράσινο φως από τον επόπτη για να προχωρήσει τη συναλλαγή.
Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος Φωκίων Καραβίας, η τράπεζα έχει ήδη λάβει το πράσινο φως από τον SSM για την επαναγορά του επίμαχου ποσοστού, δαπανώντας γι’ αυτόν τον σκοπό τα χρήματα που είχε προϋπολογίσει για τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2022.
Στις 20 Ιουλίου η γενική συνέλευση των μετόχων της θα εξουσιοδοτήσει το ΔΣ της τράπεζας για την υποβολή επίσημης πρότασης προς το ΤΧΣ, σε τιμή που θα κυμαίνεται μεταξύ 1,1 και 1,9 ευρώ. Η προσφορά με το τίμημα που θα αποφασιστεί θα αξιολογηθεί από το Ταμείο, το οποίο θα απευθύνει πρόσκληση και σε άλλους επενδυτές για την πώληση των μετοχών με καλύτερους όρους, προς διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της διαδικασίας.
Αν και δεν μπορεί να προεξοφληθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τρίτους, το πιο πιθανό σενάριο, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, είναι τελικά το 1,4% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank να επαναγοραστεί από την ίδια την τράπεζα.
Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι τα πάντα θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον Σεπτέμβριο με την διοίκηση του ΤΧΣ να έχει θέσει στόχο να ολοκληρωθεί τουλάχιστον μια ακόμη συναλλαγή μέχρι το τέλος του χρόνου με πιο εύκολη περίπτωση την διάθεση του ποσοστού του Δημοσίου στην Alpha Bank.
Οι άλλες τράπεζες
Στις αρχές του φθινοπώρου θα ξεκινήσει κατά πάσα πιθανότητα και η αναζήτηση αγοραστών για τα μεγαλύτερα πακέτα που κατέχει το ΤΧΣ σε Alpha Bank (9%), Εθνική Τράπεζα (40,3%) και Τράπεζα Πειραιώς (27%).
Πιο εύκολη φαντάζει η περίπτωση της Alpha Bank με το family office της Reggeborgh και του Ολλανδού (έχει λάβει και την ελληνική υπηκοότητα) μεγαλομέτοχου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Henry Holterman να θεωρείται από την αγορά το απόλυτο φαβορί για να αποκτήσει το ποσοστό του Δημοσίου. Να σημειωθεί ότι η Reggeborgh κατέχει περίπου ου 7% των μετοχών της Alpha Bank, ενώ το ΤΧΣ κατέχει το 9,9% των μετοχών το οποίο θα πουληθεί προφανώς όχι μέσω κεφαλαιαγοράς αλλά με ιδιωτική συναλλαγή.
Μάλιστα πληροφορίες από την τραπεζική αγορά αναφέρουν ότι ο Ολλανδός επενδυτής έχει βάλει στο στόχαστρό του και τις μετοχές του έτερου μεγαλομετόχου John Paulson (κάτω του 5%) και ήδη σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει ξεκινήσει συζητήσεις προκειμένου να καθοριστεί τώρα το τίμημα και όχι αργότερα που το πιθανό ενδιαφέρον μπορεί να πυροδοτήσει ράλι για την μετοχή της Alpha Bank.
Σε μια τέτοια περίπτωση το family office της Reggeborgh θα βρεθεί με ένα ποσοστό της τάξης του 20% στην Alpha Bank.
Στην κυβέρνηση θέλουν να συνδέσουν το συγκεκριμένο εγχείρημα με την ανάκτηση της επενδυτής βαθμίδας, καθώς εκτιμούν ότι θα οδηγήσει σε εισροές κεφαλαίων στο ΧΑ και στη βελτίωση του τιμήματος πώλησής τους.
Σε αυτή την κατεύθυνση, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, ήδη οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και στόχος είναι η επανιδιωτικοποίηση των εγχώριων τραπεζών και η αναμενόμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία να τρέξουν ουσιαστικά σε παράλληλους χρόνους.
Οι ενδιαφερόμενοι και τα ερωτηματικά
Εκτός από τις πληροφορίες που κάνουν λόγο τις τελευταίες ημέρες για επιτάχυνση των εξελίξεων στις τράπεζες, αυτό που αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον τις τελευταίες ώρες είναι και οι εκτιμήσεις τραπεζικών κύκλων που θέλουν τα πακέτα μετοχών να καταλήγουν σε εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι τα μερίδια του Δημοσίου σε Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να περιέλθουν στον έλεγχο μεγάλων επενδυτικών σχημάτων ή funds, όπου καθοριστική συμμετοχή θα έχουν και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας.
Και εδώ προκύπτουν μια σειρά από ερωτηματικά όπως η στάση του ΤτΕ που έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ότι οι μετοχές πρέπει να περάσουν σε ξένους τραπεζικούς ομίλους για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός αλλά και ζητήματα αποτιμήσεων καθώς ακόμη και σήμερα, ύστερα από το χρηματιστηριακό ράλι των τελευταίων εβδομάδων οι αποτιμήσεις των τραπεζών εξακολουθούν να υπολείπονται σημαντικά σε σχέση με τα ποσά που έχει δαπανήσει για την διάσωσή τους το ελληνικό δημόσιο.
Ο 5ος τραπεζικός πόλος
Εξελίξεις, πάντως, αναμένονται και στο μέτωπο των μικρών τραπεζών και στη δημιουργία του 5ου ισχυρότερου πόλου.
Από τη μία η Attica Bank, έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 490 εκατ. ευρώ, εισέρχεται σε τροχιά εξυγίανσης οδεύοντας σε συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα σε περίπου ενάμιση χρόνο από σήμερα.
Προηγουμένως, ωστόσο, θα έχει προηγηθεί τον Ιούλιο η απορρόφηση του ελληνικού βραχίονα της HSBC και εν συνεχεία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας.
Στόχος της Thrivest είναι μετά τη νέα ΑΜΚ, που οπωσδήποτε θα χρειαστεί η Τράπεζα Αττικής σε δεύτερο χρόνο και στην οποία θα συμμετάσχουν ισότιμα όλοι οι υφιστάμενοι μέτοχοί της, να ακολουθήσει η είσοδος της νέας τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Διαβάστε περισσότερα
-
Δεν θα μπει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ο Ανδρέας Λοβέρδος, ούτε όμως θα γίνει …ντράμερ
-
Ιβάνα Κνολ: Αποκαλυπτικές φωτογραφίες από το κορίτσι του Μουντιάλ
-
Ποια τράπεζα «παιδεύει» τους πελάτες της; Βροχή οι διαμαρτυρίες για νέα εφαρμογή για κινητά!