Η Arm, η εταιρεία σχεδιασμού τσιπ που προμηθεύει βασική τεχνολογία σε εταιρείες συμπεριλαμβανομένης της Apple και Nvidia, τιμολόγησε την αρχική δημόσια προσφορά της στα 51 δολάρια ανά μετοχή.

Η πλήρως μειωμένη κεφαλαιοποίηση της Arm, η οποία περιλαμβάνει εκκρεμή μερίδια περιορισμένων μετοχών, είναι πάνω από 54 δισεκατομμύρια δολάρια στην τιμή προσφοράς 51 δολάρια.

Η εταιρεία ανακοίνωσε με σχετικό δελτίο τύπου ότι θα ξεκινούσε να διαπραγματεύεται στον Nasdaq την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου με το σύμβολο «ARM». Η εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο εισάγει τουλάχιστον 95,5 εκατομμύρια ADR στο Nasdaq και η SoftBank, ο σημερινός ιδιοκτήτης της, θα ελέγχει περίπου το 90% των μετοχών της εταιρείας σε κυκλοφορία.

Η προσφορά ξεπέρασε και το άνω όριο του αναμενόμενου εύρους τιμών της Arm που είχε εκτιμηθεί μεταξύ των $47 και851 $.

Η Arm ανέφερε στο ενημερωτικό της δελτίο ότι τα έσοδα στο οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο υποχώρησαν λιγότερο από 1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος στα 2,68 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα καθαρά έσοδα το οικονομικό 2023 μειώθηκαν κατά 22% στα 524 εκατομμύρια δολάρια.

Η Arm οδηγεί το κύμα ενθουσιασμού γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς στοχεύει να ανοίξει την αγορά της τεχνολογίας IPO μετά από σχεδόν δύο χρόνια παύσης. Πρόκειται να είναι η μεγαλύτερη προσφορά τεχνολογίας της χρονιάς.

Η αποτίμηση της Arm για μια εταιρεία τσιπ είναι εξαιρετικά πλούσια σε σύγκριση με οποιονδήποτε παίκτη στην αγορά εκτός της Nvidia. Στα 54 δισεκατομμύρια δολάρια, η Arm θα έχει πολλαπλάσια τιμή προς κέρδη περίπου 104, με βάση τα κέρδη του τελευταίου οικονομικού έτους.

Ως συγκριτική τάξη μεγέθους αξίζει να σημειωθεί ότι η Nvidia αποτιμάται σε 108 φορές τα κέρδη, αλλά αυτό οφείλεται στην πρόβλεψη αύξησης εσόδων της τάξης του 170% για το τρέχον τρίμηνο, λόγω των τσιπ AI. Το Invesco PHLX Semiconductor ETF, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να μετράει την απόδοση των 30 μεγαλύτερων εταιρειών τσιπ των ΗΠΑ, έχει αναλογία τιμής προς κέρδη περίπου 25.

Πολλοί από τους πιο σημαντικούς πελάτες της Arm, συμπεριλαμβανομένων των Apple, Google, Nvidia, Samsung, AMD, Intel και Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, είπαν ότι θα αγοράσουν μετοχές ως μέρος της προσφοράς.

Η τεχνολογία της Arm χρησιμοποιείται στο 99% των επεξεργαστών κινητών σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη: