Οι χρήστες του Spotify δεν μπορούν να βγάλουν χρήματα ακούγοντας επανειλημμένα ένα κομμάτι 30 δευτερολέπτων που έχουν ανεβάσει οι ίδιοι στην πλατφόρμα, ξεκαθάρισε ο CEO της εταιρείας.

Αναλυτές της JP Morgan ανέφεραν πως οι συνδρομητές του Spotify θα μπορούσαν να βγάλουν 1.200 δολάρια τον μήνα, αν ανέβαζαν ένα τραγούδι 30 δευτερολέπτων στο Spotify και στη συνέχεια προγραμμάτιζαν το κινητό τους να το παίζει σε επανάληψη, 24 ώρες την ημέρα. Όμως, ο Ντάνιελ Εκ δήλωσε ότι δεν λειτουργεί έτσι το σύστημα που έχει η πλατφόρμα για τα πνευματικά δικαιώματα.

Οι Financial Times έγραψαν πρώτοι αυτή τη θεωρία, την οποία αναπαρήγαγε στη συνέχεια στο Twitter ο Τζούλιαν Κλιμότσκο, ιδρυτής της Accelerate, μιας επενδυτική εταιρεία με έδρα στον Καναδά. «Αν αυτό ήταν αλήθεια, η δική μου playlist θα ήταν απλά “Daniel’s 30-second Jam” σε επανάληψη», απάντησε ο Εκ. «Αλλά σοβαρά, δεν λειτουργεί έτσι το σύστημά μας για τα δικαιώματα», συμπλήρωσε ο CEO του Spotify.

 

Κάποιοι ανησυχούν πως το τεχνητό streaming- όταν συσκευές παίζουν επιλεγμένα κομμάτια σε λούπα- αποτελεί ένα πρόβλημα της μουσικής βιομηχανίας. Στελέχη της JP Morgan εκτίμησαν ότι έως και 10% των streams είναι ψεύτικα, σύμφωνα με τους Financial Times.

Στην ιστοσελίδα του, το Spotify αναφέρει πως εξασφαλίζει δύο είδη πνευματικών δικαιωμάτων και οι πληρωμές γίνονται σε μηνιαία βάση, αλλά τα ποσά διαφέρουν. «Αντίθετα με ό,τι έχεις ίσως ακούσει, το Spotify δεν καταβάλλει πνευματικά δικαιώματα στους καλλιτέχνες σύμφωνα με μια ορισμένη τιμή ανά ακρόαση ή ανά μετάδοση», αναφέρει η ιστοσελίδα.

«Οι αμοιβές για πνευματικά δικαιώματα που λαμβάνουν οι καλλιτέχνες ενδέχεται να διαφοροποιούνται ανάλογα με τον τρόπο που μεταδίδεται η μουσική τους ή ανάλογα με τις συμφωνίες που έχουν με τις δισκογραφικές ή τους διανομείς τους», σημειώνεται ακόμη.

Διαβάστε ακόμη: