Σήμερα (13/01), ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε ότι η Άγκυρα αναμένει αποφασιστική δράση από τη Σουηδία μετά το περιστατικό στη Στοκχόλμη, κατά το οποίο ένα ομοίωμα του Ταγίπ Ερντογάν κρεμάστηκε ανάποδα από ένα σκοινί έξω από το Δημαρχείο της Στοκχόλμης, προσθέτοντας περαιτέρω διπλωματική πίεση στην προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επεσήμανε ότι η Σουηδία «δε μπορεί να ξεφεύγει από τις ευθύνες της», μονάχα καταδικάζοντας το περιστατικό.

«Οι υποστηρικτές της τρομοκρατικής οργάνωσης προσπαθούν να αποτρέψουν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η Σουηδία είτε θα υποκύψει σε αυτούς, είτε θα κρατήσει τις υποσχέσεις της», σημείωσε.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τη Σουηδία και τη συνυποψήφιά της, τη Φινλανδία, στην προσπάθεια εκείνων για ένταξη στο ΝΑΤΟ και σύντομα θα έχουν συνάντηση, η οποία πιθανόν να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.

«Δολιοφθορά» κατά του αιτήματος ένταξης στο ΝΑΤΟ

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Τομπίας Μπίλστρομ, δήλωσε ότι οι σχέσεις με την Τουρκία είναι σημαντικές και καταδίκασε το περιστατικό ως αναίσχυντο. «Η κυβέρνηση κατανοεί ότι η Τουρκία αντιδρά. Η εφαρμογή του μνημονίου, συνεχίζεται», ανέφερε.

Ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, ανέφερε νωρίτερα ότι αυτή η ενέργεια είναι «εξαιρετικά σοβαρή» και τη θεωρεί δολιοφθορά κατά της αίτησης ένταξης της πατρίδας του στο ΝΑΤΟ. Η αστυνομία ανέφερε ότι δε γνώριζε το περιστατικό, μέχρι να τελειώσει.

Η Άγκυρα έχει γνωστοποιήσει ότι η Σουηδία πρέπει να πάρει μία πιο σαφή θέση εναντίον αυτών, τους οποίους η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες, κυρίως τους Κούρδους μαχητές και την οργάνωση που κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος, το 2016. Αρκετοί Κούρδοι ζουν εξόριστοι στη Σουηδία.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων “Anadolu” μετέδωσε ότι άρχισε έρευνα για το περιστατικό, αφότου ο νομικός εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν υπέβαλε νομικό αίτημα. «Ποινική καταγγελία κατατέθηκε στο γραφείο του επικεφαλής εισαγγελέα της Άγκυρας, απαιτώντας να διενεργηθεί έρευνα εις βάρος των δραστών», έγραψε ο Χουσεΐν Αϊντίν.

Διαβάστε ακόμη: