Σήμερα (26/12), ο Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι «από το νέο έτος, αναμένεται η επίσημη ένταξη των Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Αισθάνομαι απόλυτα βέβαιος πως η διαδικασία επικύρωσης θα ολοκληρωθεί εγκαίρως», μιλώντας στο DPA, αν και δεν αναφέρθηκε ακριβώς στο χρονικό πλαίσιο της διαδικασίας. Προσθέτως, κατέστησε σαφές ότι δεν περιμένει από την Τουρκία «να μπλοκάρει τη διαδικασία εισδοχής, για πολύ καιρό ακόμη».

Το ανατολικότερο μέλος της αμυντικής συμμαχίας, η Τουρκία, έχει –μέχρι στιγμής– αρνηθεί να επικυρώσει τα πρωτόκολλα προσχώρησης, προκειμένου να «ανοίξει» ο δρόμος για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών κρατών στη Συμμαχία. Η τουρκική ηγεσία δικαιολογεί τούτη τη στάση, με τη φαινομενική υποστήριξη των δύο χωρών σε «τρομοκρατικές οργανώσεις», όπως το απαγορευμένο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, PKK.

Όμως, υπάρχουν εικασίες ότι οι εξαγωγές όπλων που έχουν ανασταλεί από τους εταίρους του ΝΑΤΟ, θα μπορούσαν να διαδραματίσουν κάποιον ρόλο. Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέκλεισαν την Τουρκία από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F–35, αφού η κυβέρνηση της Άγκυρας απέκτησε συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S–400 από τη Ρωσία, παρά τις εντονότατες ανησυχίες των εταίρων του ΝΑΤΟ, για την ασφάλεια. Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη τον Μάιο, ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου, φαινόταν ότι η «διαμάχη» σχετικά με την υποτιθέμενη υποστήριξη των Σουηδίας και Φινλανδίας σε «τρομοκρατικές οργανώσεις» είχε διευθετηθεί. Ωστόσο, η Τουρκία θεωρεί ότι οι συμφωνίες του παρελθόντος δεν έχουν τηρηθεί ακόμη, ιδίως από τη Στοκχόλμη. Η Άγκυρα απαιτεί, μεταξύ άλλων, την έκδοση φερόμενων ως τρομοκρατών.

Διαβάστε ακόμη: