Ο Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε τις σημερινές (16/12) πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, δηλώνοντας βέβαιος πως «η στρατηγική του Βλαντιμίρ Πούτιν θα αποτύχει». Τους τελευταίους μήνες, η Μόσχα πραγματοποιεί επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, αφήνοντας πολλές περιοχές χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και θέρμανση.

«Η ιστορία μάς έχει διδάξει ότι τέτοιου είδους βάναυσες επιθέσεις εναντίον αμάχων δεν αποδυναμώνουν το αντιστασιακό πνεύμα. Αντιθέτως, ενισχύουν την αποφασιστικότητα του λαού να πολεμήσει», προσέθεσε, μιλώντας στο DPA.

Παράλληλα, εντόπισε ότι ο Πούτιν υπέπεσε σε μεγάλο σφάλμα, υποτιμώντας την αποφασιστικότητα των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ για υποστήριξη προς την Ουκρανία. «Η βοήθεια των συμμάχων στην Ουκρανία δεν έχει προηγούμενο και έχουμε καταστήσει σαφές πως θα συνεχισθεί για όσο χρειασθεί», υπογράμμισε.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να συνεχίσουν τη στρατιωτική ενίσχυση στην Ουκρανία, έως ότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνειδητοποιήσει ότι «δε μπορεί να νικήσει στο πεδίο της μάχης», μέσω τοποθέτησης στο AFP.

«Δεν πρέπει να υποτιμούμε τη Ρωσία, ετοιμάζεται για έναν πόλεμο που θα διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Βλέπουμε ότι επιστρατεύει περαιτέρω δυνάμεις, είναι προετοιμασμένη για τυχόν μεγάλες απώλειες, προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση σε περισσότερα όπλα και πυρομαχικά», προειδοποίησε, σχεδόν δέκα μήνες, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

«Αποτελεί την πιο επικίνδυνη κρίση για την ασφάλεια από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ρητορική σχετικά με ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων είναι απερίσκεπτη και επικίνδυνη», συμπλήρωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ, υποστηρίζοντας ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία βρίσκεται σε εγρήγορση.

Η θητεία του Γενς Στόλτενμπεργκ στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ λήγει στα τέλη του 2023. «Στόχος μου, είναι να εκπληρώσω τα καθήκοντά μου με τέτοιον τρόπο, ώστε η Συμμαχία να παραμείνει ενωμένη. Αυτό είναι το μόνο που με απασχολεί και ακολούθως, θα αφήσω τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να αποφασίσουν ποιος θα με διαδεχθεί», ολοκλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη: