search

AREA 51

Τίτλοι τέλους του Τζον Πόλσον από τις επενδύσεις του στην Ελλάδα το 2023, ή αντεπίθεση και ενίσχυσή τους;

Η πολιτική αποεπένδυσης από Alpha – Τρ. Πειραιώς όπου καταγράφει ζημιές και ο γρίφος με την ΕΥΔΑΠ!

Τίτλοι τέλους του Τζον Πόλσον από τις επενδύσεις του στην Ελλάδα το 2023, ή αντεπίθεση και ενίσχυσή τους;

Η σχετική φημολογία, υφέρπει εδώ και μήνες, σχετικά με την τύχη των επενδύσεων του Αμερικανού επενδυτή Πόλσον, με τους περισσότερους να στοιχηματίζουν ότι θα αποχωρήσει τελικά και από τις δύο τραπεζικές συμμετοχές του -Πειραιώς 18,62% και Alpha Bank κάτω του 5% πλέον – και από την ΕΥΔΑΠ, στην οποία κατέχει το 9,99%.

Βέβαια, από τις επενδύσεις του στις τράπεζες καταγράφει μεγάλες ζημίες, σε αντίθεση με την ΕΥΔΑΠ, από την οποία εισπράττει σημαντικά μερίσματα για χρόνια.

Υπάρχουν, όμως και αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο Πόλσον δεν έχει πει την τελευταία του λέξη, σχετικά με το ενδιαφέρον του για τον τραπεζικό κλάδο και ότι μπορεί να αποτελέσει δυνητικά έναν από τους ενδιαφερόμενους για τα προς πώληση ποσοστά τραπεζών που κατέχει το ΤΧΣ.

Βέβαια, η πρόσφατη μείωση του ποσοστού του στην Alpha Bank, κάτω του 5%, από 6,5% περίπου που κατείχε, δεν επιβεβαιώνει αυτές τις εκτιμήσεις, αν και ποτέ δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ανανεώσει μελλοντικά το ενδιαφέρον του.

Πηγές που έχουν γνώση των παρασκηνιακών επαφών και των διαβουλεύσεων, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ισχυρίζονται ότι ο Πόλσον μέσα στο επόμενο έτος, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα ρευστοποιήσει και τις δύο συμμετοχές του, σε Πειραιώς και Alpha Bank.

Επιμένουν δε οι ίδιες πηγές ότι συζητά με ξένα funds και άλλους επενδυτές , μεταξύ των οποίων και Έλληνες εφοπλιστές, για τα ποσοστά του στις δύο τράπεζες. Αν μάλιστα οι τραπεζικές μετοχές συνεχίσουν θα είναι πιο εύκολη η απόφαση του Αμερικανού επενδυτή να αποχωρήσει.

Σχετικά τώρα με τη συμμετοχή του στην ΕΥΔΑΠ, αυτό που παρατηρείται είναι το γεγονός ότι η μετοχή της εταιρείας, είναι από τις ελάχιστες που δεν έχουν παρουσιάσει κάποια αξιόλογη άνοδο, θεωρώντας το ποσοστό του Πόλσον ανασχετικό παράγοντα.

Κομβικό στοιχείο ίσως αποτελέσει η πολιτική που θα επιλέξει το ΤΑΙΠΕΔ και το αν θα προχωρήσει τελικά στη διαδικασία πώλησης του 11,33% που κατέχει.

Εκεί εκτιμάται ότι θα διαφανεί η στάση που θα κρατήσει ο Πόλσον, δηλαδή αν θα συμμετέχει στο placement ώστε να ενισχύσει τη συμμετοχή του.

Αλλά, δεν αποκλείεται να δούμε και το αντίστροφο, δηλαδή να παραχωρήσει και ο Πόλσον το ποσοστό του μαζί με αυτό του δημοσίου, καρπωμένος σημαντικά συνολικά οφέλη, από την πώληση του 9,9% της ΕΥΔΑΠ και των μερισμάτων που έχει ήδη εισπράξει.

Διαβάστε ακόμη: