search

ΚΟΣΜΟΣ

Qatargate: Πράκτορας με κωδική ονομασία M118 «έλυνε κι έδενε» αναφέρουν La Repubblica και Le Soir

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το περιβόητο Qatargate.

Qatargate: Πράκτορας με κωδική ονομασία M118 «έλυνε κι έδενε» αναφέρουν La Repubblica και Le Soir

Νέες αποκαλύψεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το Qatargate σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica και τη βελγική Le Soir. Οι δυο εφημερίδες «δείχνουν» έναν Μαροκινό πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως Mohamed Belahrech.

Το Μαρόκο έρχεται για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο παρά το γεγονός πως από την πλευρά της χώρας δεν υπάρχει καμία επίσημη αντίδραση.

Υπενθυμίζεται πως μια σειρά από υποκλοπές που πραγματοποιήθηκαν από την βελγική Κρατική Ασφάλεια, και στις οποίες μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση οι «Le Soir» και «La Repubblica», δίνει μια ιδέα σχετικά με την υποτιθέμενη εμπλοκή της οικογένειας του κ. Panzeri και μάλιστα αναφέρεται πως στο Μαρόκο η οικογένεια του Panzeri φέρεται να «ανέκτησε τα προϊόντα».

Τώρα τα νεότερα έρχονται σχετικά με την δράση του Μαροκινού πράκτορα που εμφανίζεται ως ένας από τους βασικούς διαχειριστές του Qatargate. Η κωδική του ονομασία είναι M118 και εδώ και χρόνια απασχολεί ποικιλοτρόπως τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες κατασκοπείας.

Με βάση όσα αναφέρουν οι εφημερίδες ο Belahrech φέρεται να εμπλέκεται εις βάθος σε ένα περίπλοκο δίκτυο, που εκτείνεται από το Κατάρ και το Μαρόκο μέχρι την Ιταλία, την Πολωνία και το Βέλγιο. Εμφανίζεται ως εμπλεκόμενος σε επιχειρήσεις άσκησης πίεσης και υποτιθέμενης διαφθοράς με στόχο Ευρωπαίους ευρωβουλευτές. Επιπλέον αναφέρεται ότι ήταν γνωστός στις ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες για αρκετό χρονικό διάστημα.

Ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν χθες προειδοποίησε πως «οι διαρροές θέτουν σε κίνδυνο την υπόθεση», αλλά την περασμένη εβδομάδα μιλώντας σε Βέλγους βουλευτές, αναφέρθηκε σε «μια χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει ήδη αναφερθεί όταν πρόκειται για παρεμβάσεις» με προφανές υπονοούμενο για το Μαρόκο.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica και τη βελγική Le Soir, ο Belahrech είναι ένας από τους συνδετικούς κρίκους που συνδέουν τον Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι με τη μαροκινή μυστική υπηρεσία DGED.

Μάλιστα σε μαροκινά διπλωματικά τηλεγραφήματα τα οποία διέρρευσαν από χάκερς το 2014 και το 2015 ο Παντσέρι περιγράφεται ως «στενός φίλος» του Μαρόκου, «ένας σύμμαχος με επιρροή» που είναι «ικανός να καταπολεμήσει τον αυξανόμενο ακτιβισμό των εχθρών μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Το βελγικό αίτημα έκδοσης της συζύγου και της κόρης του Παντσέρι, οι οποίες φέρονται επίσης να εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς, μιλάει, όπως προαναφέρθηκε στην αρχή, για «δώρα» από τον Abderrahim Atmoun, πρεσβευτή του Μαρόκου στη Βαρσοβία. Οι αρχές εικάζουν ότι ο Atmoun λάμβανε οδηγίες από τον Belahrech. Οι ερευνητές θεωρούν πως ο Μαροκινός μπορεί να τους οδηγήσει στην λύση του γόρδιου δεσμού για τις διαδρομές των χρημάτων, μιας και δεν είναι νέος στους ευρωπαϊκούς κατασκοπευτικούς κύκλους.

Έχει απασχολήσει τις αρχές μεταξύ 2013-2015 σε σχέση με ξέπλυμα χρήματος μέσω ταξιδιωτικού πρακτορείου με έδρα την Ισπανία και με εμπλοκή με την ισλαμική κοινότητα σε πόλεις της ιβηρικής χερσονήσου. Στη συνέχεια ο Belahrech «προσγειώνεται» σε ένα σκάνδαλο στη Γαλλία, όπου έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο σε υπόθεση διαφθοράς στο αεροδρόμιο Orly του Παρισιού. Ήταν τότε που σύμφωνα με έρευνα της Libération ένας Μαροκινός πράκτορας φέρεται να απέκτησε έως και 200 εμπιστευτικούς φακέλους για υπόπτους για τρομοκρατία.

Διαβάστε ακόμη: