Σήμερα (22/12), ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε πως η Στοκχόλμη δεν έχει κάνει κινήσεις ώστε να εκδώσει πρόσωπα, για τα οποία η Άγκυρα υποστηρίζει ότι συνδέονται με την τρομοκρατία ή να «παγώσει» τα περιουσιακά τους στοιχεία, ενόσω η Σουηδία προσπαθεί να πείσει την Άγκυρα να εγκρίνει το αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Στοκχόλμη έχει κάνει συγκεκριμένα βήματα σε όλα τα στοιχεία της τριμερούς συμφωνίας που υπεγράφη τον Ιούνιο ανάμεσα στην Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, με τον Σουηδό ομόλογό του, Τομπίας Μπίλστρεμ.

«Έχουμε ξεκινήσει βήματα σε κάθε παράγραφο και θα συνεχίσουμε να την εφαρμόζουμε. Αυξήσαμε τη νομική μας συνεργασία με την Τουρκία αναφορικά με ύποπτους τρομοκράτες», υπογράμμισε ο κ. Μπίλστρεμ.

Ο Τσαβούσογλου σημείωσε πως η Τουρκία εκτιμά τα βήματα της Σουηδίας, μέχρι τώρα, «εντούτοις δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξέλιξη αναφορικά με την έκδοση εγκληματιών που σχετίζονται με την τρομοκρατία και το “πάγωμα” των περιουσιακών τους στοιχείων», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως η Σουηδία πρέπει να κάνει «τόσο πολλά, περισσότερα».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το κορυφαίο δικαστήριο της Σουηδίας αρνήθηκε αίτημα της Άγκυρας να εκδοθεί ο Μπουλέντ Κενές, ένας Τούρκος που ήταν διευθυντής της Today’s Zaman, εφημερίδας με σχέσεις με το δίκτυο του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα, Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η Άγκυρα κατηγορεί το δίκτυο του Γκιουλέν για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. «Αν η Σουηδία θέλει να γίνει σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, πρέπει να δούμε συγκεκριμένη συνεργασία. Οι διαπραγματεύσεις έγιναν σε θετική ατμόσφαιρα, όμως η άρνηση να εκδοθεί ο Κενές έχει “δηλητηριάσει” αυτή την ατμόσφαιρα», ανέφερε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Ο Τομπίας Μπίλστρεμ τόνισε πως η σουηδική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.

«Δεν θα πρέπει να δούμε μόνο ατομικές περιπτώσεις, αλλά τη συνολική εικόνα», σημείωσε, αναφερόμενος στους αυστηρότερους αντιτρομοκρατικούς νόμους που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, στη Σουηδία.

Η Σουηδία επιτρέπει εκ νέου τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία

Διαβάστε ακόμη: