Μετά την υποψηφιότητά της, η Σουηδία επέτρεψε εκ νέου τις εξαγωγές όπλων και πολεμικού υλικού στην Τουρκία, σύμφωνα με σημερινή (30/09) ανακοίνωση της σουηδικής αρχής, αρμόδιας για τις στρατιωτικές εξαγωγές.

Η άρση εκείνων των περιορισμών ήταν ένας από τους όρους που είχαν τεθεί από την Άγκυρα για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στη δυτική στρατιωτική συμμαχία, η οποία θα πρέπει να λάβει απαραιτήτως την έγκριση της Τουρκίας.

Η υποψηφιότητα της Σουηδίας για εισδοχή στο ΝΑΤΟ ανακοινώθηκε το Μάιο, μαζί με εκείνη της γειτονικής Φινλανδίας. «Από τη 30ή Σεπτεμβρίου, επιτρέπεται ξανά η εξαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού προς άλλες χώρες – μέλη, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία», επεσήμανε η Επιθεώρηση Στρατηγικών Προϊόντων (ΙSP).

Η Σουηδία είχε απαγορεύσει το 2019 τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, μετά την τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία και έκτοτε, δεν είχε πραγματοποιηθεί καμιά εξαγωγή τέτοιου είδους.

Η ISP τόνισε πως ενέκρινε εξαγωγές στρατιωτικού χαρακτήρα προς την Τουρκία κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι οποίες αφορούν «ηλεκτρονικό υλικό», «λογισμικά» και «τεχνική υποστήριξη». Δεν αποκάλυψε τις εταιρείες ή τα συγκεκριμένα προϊόντα που αφορούν αυτές οι εξαγωγές, επικαλούμενη τον εμπιστευτικό χαρακτήρα τους.

Μέχρι σήμερα, 28 κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ –από τα τριάντα, συνολικά– έχουν επικυρώσει την ένταξη των Σουηδίας και Φινλανδίας. Μονάχα τα κοινοβούλια των Ουγγαρίας και Τουρκίας δεν έχουν δώσει ακόμη την τελική τους έγκριση.

Διαβάστε ακόμη: