Η Μαγκνταλένα Άντερσον επεσήμανε πως ο διάλογος με την Τουρκία θα συνεχισθεί, με σκοπό να επιλυθούν όλες οι αντιρρήσεις της Άγκυρας, αναφορικά με την αίτηση της σκανδιναβικής χώρας για ένταξη στην αμυντική συμμαχία.

«Προσμένω να έχω στο εγγύς μέλλον εποικοδομητικές συναντήσεις με την Τουρκία», υπογράμμισε σε σημερινή (01/06) κοινή συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων ΕθνώνΑντόνιο Γκουτέρες.

«Οι απαντήσεις μας σε οιοδήποτε τουρκικό αίτημα θα δοθούν απευθείας», τόνισε η Σουηδή Πρωθυπουργός.

Σουηδία και Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα, αλλά οι υποψηφιότητές τους αντιμετώπισαν απροσδόκητες αντιρρήσεις από την Άγκυρα, η οποία κατηγορεί τα δύο κράτη ότι προσφέρουν ασφαλή καταφύγια σε Κούρδους μαχητές, με την Άγκυρα να ζητά από εκείνα να ανακαλέσουν την απαγόρευση εξαγωγών όπλων στην Τουρκία.

Τουρκία – ΝΑΤΟ: Συζήτηση Ερντογάν με Στόλτενμπεργκ για Φινλανδία και Σουηδία

Ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος φέρει εμπόδια στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, επικοινώνησε στις 20/05 με τον Γενικό Γραμματέα της Βορειοαντλαντικής Συμμαχίας.

«Ακολουθούμε τη διπλωματία μέσω τηλεφώνου», επεσήμανε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους, προτού επαναλάβει, ωστόσο, την εναντίωσή του στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών κρατών στη συμμαχία με την αιτία πως εκείνες προσφέρουν καταφύγιο σε «τρομοκράτες».

«Δε μπορούμε να πούμε “ναι” στη Σουηδία και τη Φινλανδία», προσέθεσε.

Ο Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε στις 19/05 ότι το ΝΑΤΟ θέλει να απαντήσει στις «ανησυχίες» της Τουρκίας προκειμένου να επικυρωθεί μία «συμφωνία για να προχωρήσουμε μπροστά» και ο Φινλανδός ΠρόεδροςΣαούλι Νιινίστο, τόνισε ότι είναι «έτοιμος να συζητήσει», συμπληρώνοντας πως καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της.

Εκτός από το ζήτημα των «τρομοκρατών», η Τουρκία κατηγορεί επίσης τις Σουηδία και Φινλανδία για αναστολή των πωλήσεων οπλικού εξοπλισμού στη χώρα από το 2019, ως αντίποινα για την τουρκική στρατιωτική εισβολή στη Βόρεια Συρία.

Στις αρχές της εβδομάδας, οι δύο χώρες είχαν αναφερθεί στο ενδεχόμενο αποστολής διπλωματικών αντιπροσωπειών στην Άγκυρα, όμως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τούς απέτρεψε να επιχειρήσουν το ταξίδι.