Πριν από τη συνομιλία του κ. Στόλτενμπεργκ με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, καθώς και ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους.

Η ενταξιακή πορεία των δύο σκανδιναβικών κρατών στη συμμαχία θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Κύριος στόχος αυτών των συναντήσεων, η περαιτέρω προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, να πείσει την Άγκυρα για την άρση των επιφυλάξεων που έχει –κατά κύριο λόγο– έναντι της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων, μόνο η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν επικυρώσει τις διαδικασίες για την προσχώρηση των δύο σκανδιναβικών χωρών, αν και στην περίπτωση της Ουγγαρίας εκτιμάται ότι, έστω και με αργούς ρυθμούς, θα ολοκληρωθεί η επικύρωση πριν από το τέλος του έτους.

Η επίσκεψη Στόλτενμπεργκ έρχεται να προστεθεί στις επισκέψεις των Υπουργών Εξωτερικών της Φινλανδίας και της Σουηδίας, στην Άγκυρα. Αν και οι δύο σκανδιναβικές χώρες έχουν ήδη ικανοποιήσει, με διαβεβαιώσεις, το αίτημα της Άγκυρας ως προς την άρση οιουδήποτε μέτρου περιορισμού εξοπλισμών, η Άγκυρα συνεχίζει να ζητά την έκδοση ατόμων που θεωρεί τρομοκράτες, από τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Παράλληλα, εκτιμάται πως ο κ. Στόλτενμπεργκ θα θέσει το θέμα των ελληνοτουρκικών και την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης, η οποία προκαλείται από τις επιθετικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για αμφισβήτηση κυριαρχικών εδαφών της Ελλάδας, όπως τα νησιά του Αιγαίου.

Η τουρκική προκλητικότητα συζητήθηκε και στην πρόσφατη κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ύστερα από αίτημα του τελευταίου.

Διαβάστε ακόμη: