Ο κ. Στόλτενμπεργκ τόνισε σήμερα (21/09) ότι «η επιστράτευση χιλιάδων επιπλέον στρατιωτών θα κλιμακώσει τη σύγκρουση», σε συνέντευξη στο Ρόιτερς.

«Παρά το γεγονός ότι δεν αποτελεί έκπληξη η πρώτη επιστράτευση της Ρωσίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα εντείνει τις μάχες στο ουκρανικό μέτωπο, μετά τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου», ανέφερε εν συνεχεία.

«Πρόκειται για επικίνδυνη ρητορική περί πυρηνικών. Δεν είναι κάτι καινούργιο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν το έχει πράξει πολλές φορές κατά το παρελθόν. Θα παραμείνουμε ήρεμοι και θα εξακολουθήσουμε να βοηθάμε την Ουκρανία», επεσήμανε, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το AFP.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ υποστήριξε ότι «οι κινήσεις του κ. Πούτιν υποδεικνύουν ότι ο πόλεμος δεν οδεύει σύμφωνα με τα σχέδιά του» και είναι σαφές ότι έκανε «έναν λανθασμένο –σε υπερθετικό βαθμόυπολογισμό».

Ο Ρώσος ηγέτης κάλεσε 300.000 έφεδρους να πολεμήσουν στην Ουκρανία και υποστήριξε σχέδιο προσάρτησης τμημάτων της χώρας μέσω δημοψηφισμάτων, αφήνοντας να εννοηθεί στη Δύση ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, με σκοπό να υπερασπισθεί την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ρωσίας.

«Θα φροντίσουμε να μην υπάρξει καμία παρανόηση στη Μόσχα για τον ακριβή τρόπο, με τον οποίο θα αντιδράσουμε. Φυσικά, εξαρτάται από το είδος της κατάστασης ή τα όπλα που –δυνητικά– θα χρησιμοποιηθούν. Το σημαντικότερο είναι να αποτραπεί αυτό. Ήμασταν απόλυτα σαφείς στις συνομιλίες με τη Ρωσία αναφορικά με τις –άνευ προηγουμένου– επιπτώσεις», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ, αναφερόμενος σε οιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων από τη Μόσχα.

Διαβάστε ακόμη: