Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσιάζονται έτοιμες να διορίσουν τον –πρώτο στα χρονικά– Αμερικανό πρέσβη για την περιοχή της Αρκτικής, σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την εν λόγω κίνηση να πραγματοποιείται σε μία περίοδο, κατά την οποία τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Κινέζοι ενισχύουν την παρουσία τους στην εν λόγω περιοχή.

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να γνωστοποιήσει σύντομα το όνομα του ανθρώπου που προορίζεται για την εν λόγω θέση, ο διορισμός του οποίου θα πρέπει, εν συνεχεία, να λάβει την έγκριση της αμερικανικής Γερουσίας.

Ο νέος Αμερικανός πρέσβης πρόκειται να αναλάβει τις επαφές με τα άλλα επτά κράτη της Αρκτικής: τον Καναδά, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Ρωσία.

Η ανακοίνωση πραγματοποιείται «ενόσω η Ρωσία ενισχύει την παρουσία της κοντά στον Βόρειο Πόλο και η Κίνα κατασκευάζει ερευνητικούς σταθμούς στην Αρκτική», επισημαίνεται σε δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επισκέφθηκε τον Καναδά, από όπου έστειλε σειρά προειδοποιητικών μηνυμάτων, εκφράζοντας ανησυχία για τις ρωσικές και κινεζικές κινήσεις στην περιοχή του Βορείου Πόλου.

«Τα τελευταία χρόνια, το Κρεμλίνο έχτισε εκεί (σ.σ. στην περιοχή της Αρκτικής) νέες βάσεις και αναβάθμισε εγκαταστάσεις της σοβιετικής περιόδου, πιθανώς για να δοκιμάσει νέα όπλα όπως υπερηχητικούς πυραύλους.

Εντωμεταξύ, η Κίνα αυτοπροσδιορίζεται, πλέον, ως μία σχεδόν Αρκτική δύναμη (near–Arctic power) και επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή έργων ενέργειας και υποδομής στην Αρκτική –συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου στόλου παγοθραυστικών στον κόσμο– κατά μήκος του –αποκαλούμενου από το Πεκίνο– “Πολικού Δρόμου του Μεταξιού” (Polar Silk Road)», σημείωσε η ιστοσελίδα Gzero σε ανάλυση, υπογραμμίζοντας πώς το λιώσιμο των πάγων οδηγεί στο άνοιγμα νέων εμπορικών οδεύσεων, επιτρέποντας παράλληλα την πρόσβαση σε νέους ενεργειακούς – ορυκτούς πόρους.

Γενς Στόλτενμπεργκ: «Το ΝΑΤΟ πρέπει να αυξήσει την παρουσία του στην Αρκτική»

Διαβάστε ακόμη:

Πρώτο κουδούνι με αλλαγές – Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία στις 12 Σεπτεμβρίου

Φορολογικές δηλώσεις: Τελευταίο «καμπανάκι» για όσους δεν τις υπέβαλλαν ακόμη, έρχονται «τσουχτερά» πρόστιμα

Πογκμπά: Ο αδερφός και οι φίλοι του τον απείλησαν με όπλα και τού ζήτησαν 13 εκατ. ευρώ!