Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το ΝΑΤΟ επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν περισσότερο σε εκείνο το μέρος, ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη στη Welt.

«Η Μόσχα εκκινεί τη διαδικασία να ανοίξει ξανά βάσεις της σοβιετικής εποχής και να τοποθετήσει εκεί νέα, υπερσύγχρονα όπλα, όπως υπερηχητικούς πυραύλους. Η Κίνα επιδεικνύει, επίσης, αυξανόμενο ενδιαφέρον για την Αρκτική», επεσήμανε.

Η Αρκτική περιλαμβάνει περιοχές διαφορετικών χωρών. Των Ηνωμένων Πολιτειών, της Μεγάλης Βρετανίας, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Ισλανδίας, του Καναδά, της Νορβηγίας, της Σουηδίας και της Ρωσίας.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε προχθές (26/08) ότι θα διορίσει τον πρώτο της ειδικό απεσταλμένο στην Αρκτική, με σκοπό να «προωθήσει τα αμερικανικά συμφέροντα και τη συνεργασία με συμμάχους και εταίρους στην Αρκτική».

Ωστόσο, η αμερικανική Γερουσία πρέπει να εγκρίνει το σχέδιο.

«Η Αρκτική αποτελεί σημείο μεγάλης στρατηγικής σημασίας για το ΝΑΤΟ. Η περιοχή του Βόρειου Πόλου είναι η κρίσιμη σύνδεση μεταξύ Βόρειας Αμερικής και Ευρώπης και ταυτόχρονα, η συντομότερη απόσταση μεταξύ Βόρειας Αμερικής και Ρωσίας.

Η Αρκτική γίνεται ολοένα και σημαντικότερη για τη ναυτιλία, ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της τήξης των πάγων», υποστήριξε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Το ΝΑΤΟ ήδη επενδύει σε αεροσκάφη θαλάσσιας αναγνώρισης, ώστε να αποκτήσει μία σαφή εικόνα σχετικά με ό,τι συμβαίνει στον μακρινό Βορρά. Θα συνεχίσουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας», διαβεβαίωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας.

Διαβάστε ακόμη:

«Σημεία και τέρατα» με τη Lavipharm, στα… κάγκελα οι επενδυτές!

Θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου; Κάντε αυτά τα τρία πράγματα

Κλείνουν τον διακόπτη οι Έλληνες: Μείωση 11.45% στην κατανάλωση ρεύματος