Στα κάγκελα είναι οι επενδυτές για την επερχόμενη αύξηση κεφαλαίου της Lavipharm, με την μετοχή να καταγράφει απώλειες περίπου 50% τον τελευταίο μήνα.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει η εταιρία να εκδώσει ενημερωτικό σημείωμα και αυτό με τη σειρά του να εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η επικείμενη αύξηση και τα ερωτήματα

Η εταιρία συγκαλεί γι’ αυτόν τον λόγο έκτακτη γενική συνέλευση για τις 30 Αυγούστου με θέμα: Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας μέχρι και €58.000.000,00, με την καταβολή μετρητών, δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων της και την έκδοση μέχρι και 193.333.333 νέων κοινών, άυλων, ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας €0,30 η κάθε μία.

Ερωτήματα προκαλεί, ωστόσο, ο τρόπος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου αλλά και τα σχέδια ανάπτυξης της εταιρίας.

Αναλυτικότερα, η αύξηση θα πραγματοποιηθεί με εισφορά άυλου περιουσιακού στοιχείου το οποίο ανήκει στην αλλοδαπή εταιρία με την επωνυμία Lavipharm Group Holding S.A. (η «LGH») έναντι του ποσού 34 εκατ. και αφορά σε δικαιώματα παραγωγής, πώλησης και διανομής του διαδερμικού επιθέματος κλονιδίνης στην Ιταλία με την εμπορική ονομασία CATAPRESAN , το οποίο σημειώνεται ότι έχει απορριφθεί από τον οργανισμό φαρμάκων των Η.Π.Α.

Ωστόσο, για να καλυφθεί το ποσό της αύξησης μέχρι του ποσού των 58 εκατ. οι μέτοχοι θα πρέπει να καταβάλουν το ποσό των 24 εκατ. σε μετρητά τα οποία είναι αμφίβολο εάν θα καταβληθούν, δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εταιρία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Χρηματιστηρίου που πραγματοποιείται από τον βασικό μέτοχο εισφορά σε είδος τέτοιου πρωτοφανούς ύψους, 34 εκατ. ευρώ!

Και επιπροσθέτως επισημαίνεται ότι βασικός μέτοχος μετά τον θάνατο του Θανάση Λαβίδα είναι οι κληρονόμοι του, δηλαδή η σύζυγος, οι 2 κόρες και ο γιος του Τηλέμαχος Λαβίδας, ο οποίος είχε προφυλακιστεί στην ομοσπονδιακή φυλακή του Μανχάταν για το σκάνδαλο του inside traiding που είχε συγκλονίσει προ ετών την κοινή γνώμη και τελικά καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 1 χρόνου και μιας ημέρας!

Η έκθεση αποτίμησης διενεργήθηκε από την ελεγκτική εταιρεία Audit Services A.E., και προσδιόρισε το δίκαιο και εύλογο του άυλου περιουσιακού στοιχείου σύμφωνα με τον Ν. 4548/2018 και τον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου.

Παρ’ όλα αυτά τα ερωτήματα είναι τεράστια για το πώς προέκυψε αυτή η αξία, δηλαδή σε ποιες παραδοχές βασίστηκε και εάν σε κάθε περίπτωση αυτές είναι εύλογες και βασιζόμενες σε κάποια ιστορικά στοιχεία.

Το θέμα είναι, βέβαια, το τι θα κάνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με το ενημερωτικό σημείωμα για αυτό το πρωτόγνωρο γεγονός, λαμβανόμενης υπ’ όψιν της φημολογίας και της ιστορίας της εταιρίας.

Διαβάστε ακόμη: