Θέλετε να ζήσετε περισσότερο; Επιλέξτε μια δραστηριότητα που σας αρέσει και κινηθείτε. Επιλέξτε σχεδόν οτιδήποτε: Τρέξιμο, κολύμβηση, τένις, ποδηλασία, γκολφ ή ακόμα και περπάτημα.

Όλες αυτές οι δραστηριότητες φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, καθώς και θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Network Open, σύμφωνα με το CNN.

Η μελέτη του National Cancer Institute ανέλυσε απαντήσεις από περισσότερα από 272.000 άτομα ηλικίας μεταξύ 59 και 82 ετών που συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις δραστηριότητές τους.

Οι ερευνητές της μελέτης παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για περίπου 12 χρόνια και ανέλυσαν τα αρχεία που δείχνουν θανάτους από καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και άλλες αιτίες.

Οι αμερικανικές αρχές συνιστούν στους ενήλικες να κάνουν 2,5 έως 5 ώρες μέτριας έντασης αερόβια σωματική δραστηριότητα ή 1,25 έως 2,5 ώρες έντονης αερόβιας άσκησης κάθε εβδομάδα.

Όποια αερόβια δραστηριότητα έγινε για το συνιστώμενο χρονικό διάστημα κάθε εβδομάδα,  συσχετίστηκε με 13% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Ποιες είναι οι καλύτερες δραστηριότητες

Τα αθλήματα που παίζονται με ρακέτα ήταν τα πιο αποτελεσματικά απέναντι στα καρδιαγγειακά προβλήματα: Διαπιστώθηκε μείωση 27% στον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο και 16% μείωση στον πρόωρο θάνατο.

Η μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου καρκίνου (19%) συνδέθηκε με το τρέξιμο. Άλλωστε, το τρέξιμο μείωσε  τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 15%, ανέφερε η μελέτη.

Το περπάτημα ήταν η επόμενη πιο αποτελεσματική δραστηριότητα για τη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου.

Διαβάστε ακόμη: