Ο καρκίνος στους λεμφαδένες είναι μια πάθηση από την οποία νοσούν ετησίως περίπου 80.000 άτομα μόνο στις ΗΠΑ και είναι δύσκολα αντιμετώπιση σε περίπτωση που δεν διαγνωστούν έγκαιρα τα συμπτώματα, ενώ σε μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών είναι απαραίτητο το χειρουργείο, ώστε να ξεκινήσει η θεραπεία.

Μάλιστα, η πιο πρόσφατη υπόθεση που έγινε γνωστή στην Ελλάδα, είναι η περίπτωση του Αλέξη Κούγια, ο οποίος μέσω ανακοίνωσης γνωστοποίησε ότι χειρουργήθηκε για τον συγκεκριμένο τύπου καρκίνου.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρκινική Εταιρεία, υπάρχουν δύο τύποι της συγκεκριμένης ασθένειας: το λέμφωμα Hodgkin και το μη λέμφωμα Hodgkin.

Aυτή η μορφή καρκίνου δεν εμφανίζεται για πρώτη φορά στον ανθρώπινο οργανισμό στους λεμφαδένες, αλλά πρόκειται για μετάσταση, όμως υπάρχουν και οι περιπτώσεις που παρουσιάζεται αρχικά στο συγκεκριμένο μέρος του σώματος.

Τα συμπτώματα είναι έντονα και εύκολα παρατηρήσιμα, όμως μερικές φορές μπορεί να παρερμηνευτούν και να μην δοθεί η προσοχή που χρειάζεται. Τα σημάδια λοιπόν, που θεωρούνται ύποπτα και για ερμηνευτούν χρειάζεται να γίνει βιοψία στον γιατρό, είναι τα εξής:

Ογκίδιο(α) κάτω από το δέρμα, όπως στον λαιμό, κάτω από το χέρι ή στη βουβωνική χώρα
Πυρετός χωρίς μόλυνση (μπορεί να έρθει και να φύγει σε αρκετές εβδομάδες)
Ννυχτερινές εφιδρώσεις
Απώλεια βάρους χωρίς προσπάθεια
Κνησμός στο δέρμα
Αίσθημα κόπωσης
Απώλεια όρεξης
Βήχας, δυσκολία στην αναπνοή, πόνος στο στήθος
Όπως τονίζει η Αμερικανική Καρκινική Εταιρεία μόνο η βιοψία μπορεί να αποσαφηνίσει αν κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα είναι καρκίνος στους λεμφαδένες και τονίζει ότι η έγκαιρη πρόγνωση σε συνδυασμό με το χειρουργείο, αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης, αφού η ασθένεια στο συγκεκριμένο σημείο του σώματος, μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε μεταστάσεις.

Τι είναι οι λεμφαδένες

Το λεμφικό σύστημα είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος και περιλαμβάνει ένα δίκτυο λεμφαγγείων και λεμφαδένων. Τα λεμφαγγεία μοιάζουν πολύ με τις φλέβες, αλλά αντί να μεταφέρουν αίμα, αυτά τα αγγεία μεταφέρουν το διαυγές υδαρές υγρό που ονομάζεται λέμφος. Το λεμφικό υγρό περιέχει επίσης λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.