search

PICK POST

Πάνε πίσω εκλογές, αξιολογήσεις, επενδυτική βαθμίδα, τράπεζες, αποκρατικοποιήσεις – Τέλος στα σενάρια εκλογικού αιφνιδιασμού, εκλογές από τον Απρίλιο και μετά!

Η εγχώρια και διεθνής συγκυρία οδηγούν σε μετάθεση και των εμβληματικών αποκρατικοποιήσεων, όπως της Αττικής Οδού και του Ελ. Βενιζέλος, ενώ μετατίθεται η πώληση των πακέτων μετοχών της Εθνικής και της Τρ. Πειραιώς!

Πάνε πίσω εκλογές, αξιολογήσεις, επενδυτική βαθμίδα, τράπεζες, αποκρατικοποιήσεις - Τέλος στα σενάρια εκλογικού αιφνιδιασμού, εκλογές από τον Απρίλιο και μετά!

Είναι γεγονός που δεν αμφισβητείται ότι κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, με επίκεντρο την σκανδαλολογία, τις «υποκλοπές», τις «παρακολουθήσεις» και την ευρύτερη οικονομική και ενεργειακή κρίση που έχει ανεβάσει τα επιτόκια και έχει εκτινάξει την ακρίβεια, η εσωτερική επικαιρότητα είναι τεταμένη και το κυβερνών κόμμα διακατέχεται από μια κεκαλυμμένη εσωστρέφεια, που δεν ξεσπά λόγω επικείμενων εκλογών!

Την ίδια στιγμή η διεθνής συγκυρία παραμένει αρνητική, με την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία να διατηρεί την αστάθεια, να πυροδοτεί πληθωριστικές πιέσεις και να κατοχυρώνει μια μόνιμη ενεργειακή ανισορροπία με άμεσες επιπτώσεις σε χώρες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά!

Παράλληλα, στη χώρα μας οι προσδοκίες για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και για το 2023 ψαλιδίζονται, λόγω ευρύτερης διεθνούς συγκυρίας αλλά και εγχώριας οικονομικής πραγματικότητας!

Σε πολιτικό επίπεδο οι δημοσκοπήσεις, μολονότι όλες ανεξαιρέτως φέρουν την Νέα Δημοκρατία πρώτο κόμμα με διάφορα άνω των 6 μονάδων από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ που δείχνει να κερδίζει έδαφος έναντι του ΚΙΝΑΛ, εντούτοις οι προβλέψεις δεν δείχνουν αυτοδυναμία, γεγονός που εξ ορισμού δημιουργεί περιβάλλον πολιτικής αστάθειας, καθώς η χώρα θα βρεθεί μπροστά στον κίνδυνο –αποτυχημένο μοντέλο– των κυβερνήσεων συνεργασίας, ενδεχομένως και με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, σενάριο που απεργάζονται τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα και τα εξωθεσμικά κέντρα!

Υπό το πρίσμα αυτό, και υπό τις συνθήκες που συνολικά διαμορφώνονται, δημιουργείται βάσιμα πλέον η υπόθεση ότι ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΠΙΣΩ, με πρώτες τις εκλογές, όπου απομακρύνεται το σενάριο του αιφνιδιασμού Γενάρη ή Φλεβάρη και κατά πάσα πιθανότητα μετατίθενται από τον Απρίλιο και μετά!

Ούτως ή άλλως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν υπήρξε σε καμία χρονική στιγμή λάτρης του κάθε μορφής εκλογικού αιφνιδιασμού, ούτε των μη θεσμικών επιλογών!

Σημειώνεται ενδεικτικά ότι ούτε τον εκλογικό νόμο άλλαξε, ούτε σε πρόωρες εκλογές προσέφυγε, ούτε κανονικό και πλήρη ανασχηματισμό πραγματοποίησε, πλην κάποιων «διορθωτικών» αλλαγών!

Την ίδια στιγμή όσον αφορά στο σκέλος της οικονομίας οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, η ετυμηγορία των οποίων μέσω έστω μιας αναβάθμισης θα οδηγούσε σε ανάκτηση της Επενδυτικής Βαθμίδας, πάνε πίσω τις προγραμματισμένες αξιολογήσεις τους!

Γεγονός που στην πράξη σημαίνει ότι ΠΑΕΙ ΠΙΣΩ και η αναβάθμιση της οικονομίας και η ανάκτηση της Επενδυτικής Βαθμίδας!

Στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση κινείται και η περίφημη ιδιωτικοποίηση των συστημικών τραπεζών, όπου παρά τις σκόπιμες διαρροές από το οικονομικό επιτελείο η τυχόν πώληση των πακέτων μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ σε Εθνική και Τρ. Πειραιώς δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί πριν τις εκλογές, όπως δεν πρόκειται να πωληθεί ούτε το 9% της Alpha που κατέχει το Ταμείο!

Πάνε πίσω και τα τραπεζικά stories λοιπόν, όπως πίσω πάνε και οι αποκρατικοποιήσεις, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την Αττική Οδό και το Ελ. Βενιζέλος!

Για την Αττική Οδό, μολονότι το Μαξίμου έχει ζητήσει την επιτάχυνση των διαδικασιών, στην πιάτσα θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο οι διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί σύντομα και οι οικονομικές προσφορές για την εμβληματική παραχώρηση να υποβληθούν πριν τις εθνικές εκλογές, μολονότι ο προγραμματισμός του ΤΑΙΠΕΔ κάνει λόγο για διαγωνιστική διαδικασία στα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου!

Διαβάστε ακόμη: