Όπως όλα δείχνουν και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο Απρίλιος έχει κλειδώσει ως μήνας διενέργειας των εθνικών εκλογών, χωρίς να έχει ακόμη προσδιορισθεί η ακριβής ημερομηνία, αν θα είναι δηλαδή στις 2, στις 9 Απριλίου (Κυριακή των Βαΐων) ή μετά το Πάσχα, πιθανότητα την Κυριακή του Θωμά που θα δώσει τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να παρατείνει τις πασχαλινές διακοπές του!!!

Χωρίς βεβαίως να αποκλείεται η έκπληξη της 26ης Μαρτίου!!!

Και η Εκκλησία φαίνεται εσχάτως να έχει αρχίσει να κατεβάζει τους τόνους και τις αντιδράσεις για την Κυριακή των Βαΐων όπου έθετε ως επιχείρημα ότι δεν θα πρέπει να γίνονται διερευνητικές επαφές των αρχηγών των κομμάτων για σχηματισμό κυβέρνησης εν μέσω Μεγάλης Εβδομάδας καθώς κάτι τέτοιο αποσυντονίζει τους πιστούς από το κλίμα κατάνυξης!

Στο Μαξίμου πάντως παρατηρείται οργασμός δουλειάς και κινήσεων, ενώ μεθοδεύονται οργανωτικές αλλαγές και ανακατατάξεις!

Κατ’ αρχήν πολύ καλά ενημερωμένες πηγές εκ των έσω, αναφέρουν ότι ο κ. Γιάννης Μπρατάκος εμφανίζεται εσχάτως πολύ ενισχυμένος και ο πρωθυπουργός φέρεται ικανοποιημένος από τον τρόπο και την μεθοδολογία που χειρίζεται δύσκολες και κρίσιμες υποθέσεις, τις οποίες ανέλπιστα επιλύει και επιφέρει θετικά αποτελέσματα!

Αντίστοιχα πολύ ψηλά στην εκτίμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο ικανός και έμπειρος νομικός Σταύρος Παπασταύρου τον οποίο ο πρωθυπουργός εμπιστεύεται απόλυτα και ο οποίος σημειωτέον διαθέτει τεράστια γνώση του κυβερνητικού αντικειμένου από τη θητεία του στην κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά του οποίου υπήρξε «δεξί χέρι»!

Αντιθέτως πεσμένες είναι οι μετοχές του κ. Γεραπετρίτη, στον οποίο χρεώνονται πολλά και διάφορα και ο οποίος πλέον θεωρείται «τελειωμένος» από το Μ. Μαξίμου, γεγονός που στην πράξη σημαίνει ότι σύντομα «τα μαζεύει» και πηγαίνει προς άγραν ψήφων στην νέα εκλογική του περιφέρεια!

Ο Ακης Σκέρτσος ή Τροντ Σολιντ (ο αποτυχημένος προπονητής του Ολυμπιακού με το μπλοκάκι επί εποχής Κόκκαλη) του Μαξίμου, θα αναλάβει οριστικά τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου αντικαθιστώντας τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Οικονόμου που κατεβαίνει στη μάχη των εκλογών!

Επιπροσθέτως ακούγεται όλο και περισσότερο ότι επίκειται η επιστροφή του συμπαθούς Ν. Χαρδαλιά που είναι κομματικό παιδί, με γνώση στην τοπική αυτοδιοίκηση και εδώ που τα λέμε εμβολίασε και όλη την Ελλάδα, σε ρόλο οργανωτικό ενόψει εθνικών εκλογών!

Την ώρα τούτη πάντως, όπως λένε οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις μυστικές δημοσκοπήσεις των πρεσβειών αλλά και τις κυλιόμενες στο Μαξίμου ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στο 36%- 29% με την διάφορα μετά τις αναγωγές να παγιώνεται στις 7 μονάδες ως προς το τελικό αποτέλεσμα και να φέρνει την Νέα Δημοκρατία πολύ κοντά στην αυτοδυναμία κατά τις δεύτερες- επαναληπτικές εκλογές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής!

Η αποεπένδυση των τραπεζών, τα παράκεντρα του Μαξίμου, οι Άραβες, ο καναλάρχης και οι σκοπιμότητες της Goldman Sachs και του εν Ελλάδι διαχειριστή της που αφιλοκερδώς ενεπλάκησαν στην υπόθεση!

Γίνεται εσχάτως λόγος πολύς γύρω από την αποεπένδυση των τραπεζών και το δήθεν ενδιαφέρον Αράβων και Ιταλών για Εθνική και Τρ. Πειραιώς!

Η άκρατη φημολογία, παντελώς αβάσιμη, για να ξέρετε εκπορεύεται από κύκλους του Μαξίμου και ειδικότερα συγκεκριμένα κέντρα που έχουν εμπλακεί με την υπόθεση, όπως ο Αλ. Πατέλης οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού επί παραδείγματι, που θέλουν να καταδείξουν τον δικό τους παρεμβατικό ρόλο και να αναδείξουν ένα επίπλαστο επενδυτικό ενδιαφέρον με φόντο τις εκλογές!

Για να ξέρετε την ώρα τούτη ούτε ιταλικό ενδιαφέρον υπάρχει (η πρόταση της IoN έχει αποσυρθεί) για την Τρ. Πειραιώςούτε αραβικό για την Εθνική καθώς ως γνωστόν οι Άραβες δεν συμμετέχουν σε διαγωνισμούς!

Και η πρόταση που είχε υποβληθεί ήταν προσχηματική, για τα μάτια του κόσμου!

Για την υπόθεση του PIF της Σαουδικής Αραβίας και την ενδεχόμενη συμμετοχή του χωρίς να υπάρξει διαγωνιστική διαδικασία είχε επιδιώξει να εμπλακεί η Goldman Sachs, που ανέλαβε τον ρόλο συμβούλου αφιλοκερδώς, όπως φημολογείται, καθώς ο Χάρης Ηλιάδης ήθελε απεγνωσμένα να ξαναμπεί έστω τζάμπα σε δουλειά του Δημοσίου, μετά το κόψιμο που είχε φάει από τον πρωθυπουργό!

Και για να ξέρετε, Χάρης Ηλιάδης και Αλέξης Πατέλης κινούνται εκ διαμέτρου αντίθετα!

Επί του προκειμένου η αμερικανική τράπεζα μέσω αναγνωριστικών κινήσεων και επαφών, κατόπιν κυβερνητικής εντολής, προσπάθησε να βρει τον τρόπο ούτως ώστε οι Άραβες να πάρουν ένα 10% της Εθνικής τράπεζας απευθείας χωρίς διαγωνιστική διαδικασία ενώ το υπόλοιπο 10% από το συνολικό 20% που θα διατίθετο από το ΤΧΣ θα κατέληγε κατά 5% σε ξένους θεσμικούς πελάτες της και το υπόλοιπο 5% στο ευρύ επενδυτικό κοινό!

Στην προσπάθεια να αποκτήσουν οι Σαουδάραβες ένα 10% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας απευθείας συνέβαλε και εγχώριος μεγάλο – καναλάρχης, στο μετοχικό κεφάλαιο του οποίου έχουν μπει Άραβες αποκτώντας το 20% των μετοχών!

Ωστόσο, όλη αυτή η προσπάθεια κατέρρευσε καθώς ήταν εξ ορισμού θνησιγενής, καθώς η αποκρατικοποίηση των τραπεζών θα γίνει μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, όπως έχει δώσει την εντολή ο SSM, νομοθέτησε η κυβέρνηση και θα κληθεί να φέρει εις πέρας το ΤΧΣ!

Και για να μην μπερδεύεστε, είναι εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο, οποιαδήποτε αποκρατικοποίηση να έχει γίνει πριν τις εκλογές, ενώ την ώρα τούτη δεν υφίσταται κανένα απολύτως επίσημο αγοραστικό ενδιαφέρον!

Τι συμβαίνει με την μετοχή του ΟΤΕ; Ποιος και γιατί την χειραγωγεί; Τα υπερκέρδη, η σταθερή μερισματική πολιτική, η συγκέντρωση των μετοχών (51%) από την Deutsche Telekom, οι υπεραξίες των ακινήτων, το μονοπώλιο, οι προμήθειες και οι φήμες ότι οι Γερμανοί τέλη του 2023 ή το αργότερο το 2024 πουλάνε και φεύγουν!

Σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία οι ισχυρές, αξιόπιστες και με καλά οικονομικά αποτελέσματα εισηγμένες εταιρίες της υψηλής κεφαλαιοποίησης κινούνται ανοδικά στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, παρατηρείται μια εντυπωσιακή εξαίρεση που αναπόφευκτα δημιουργεί ερωτηματικά!

Η μετοχή του ΟΤΕ, μιας εισηγμένης με υψηλή κερδοφορία, μόνιμη και εντυπωσιακή μερισματική πολιτική, όπου η διοίκηση του μειώνει μόνιμα τον αριθμό των μετοχών που κυκλοφορούν και ήδη προσεγγίζει ή και έχει αγγίξει το 51%, παρά την συνεχή άνοδο των «καλών χαρτιών» εντούτοις παραμένει εγκλωβισμένη στα ίδια επίπεδα!

Σε απλά λόγια η μετοχή του ΟΤΕ δεν σηκώνει κεφάλι!

Σε βαθμό που χρηματιστές, ανεξάρτητες Αρχές αλλά και παράγοντες της πιάτσας να εγείρουν ερωτηματικά του τύπου «ποιος και γιατί χειραγωγεί την μετοχή του ΟΤΕ», «ποιος την κρατάει χαμηλά και ποιος πουλάει»;

Η μετοχή του ΟΤΕ, της ιστορικής επιχείρησης που τελεί εδώ και χρόνια υπό την έλεγχο των Γερμανών της Deutsche Telekom (που παρεμπιπτόντως αποεπενδύουν από παντού) είναι μόνιμα εγκλωβισμένη σε επίπεδα γύρω των 15 ευρώ, σε μια συγκυρία που τα «καλά χαρτιά» έχουν κατά διαστήματα κάνει ράλι!

Τι συμβαίνει με την μετοχή του ΟΤΕ; Ποιος και γιατί την χειραγωγεί; Τα υπερκέρδη, η σταθερή μερισματική πολιτική, η συγκέντρωση των μετοχών (51%) από την Deutsche Telekom, οι υπεραξίες των ακινήτων, το μονοπώλιο, οι προμήθειες και οι φήμες ότι οι Γερμανοί τέλη του 2023 ή το αργότερο το 2024 πουλάνε και φεύγουν!

Τι συμβαίνει λοιπόν με την μετοχή του ΟΤΕ;

Μιας εταιρίας υψηλής κεφαλαιοποίησης, με υπερκέρδη, σταθερή μερισματική πολιτική, τεράστια ακίνητη περιουσία από την οποία προκύπτουν μεγάλες υπεραξίες και συγκέντρωση των μετοχών από τον βασικό μέτοχο;

Και όλα τούτα σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία έχει αναπτυχθεί μια έντονη φημολογία στην αγορά, που δεν δύναται να διαψευστεί από τους εν Ελλάδι υπαλλήλους της Deutsche Telekom παρά μόνο από τους Γερμανούς – αφεντικά, ότι στην πρώην ιστορική ΔΕΚΟ, τον ΟΤΕ, γίνονται κινήσεις και διεργασίες προκειμένου η Deutsche Telekom να πωλήσει το ποσοστό της που ήδη έχει ξεπεράσει οριακά το 50%!

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η πώληση έχει αποφασιστεί για τα τέλη του 2023, το αργότερο εντός του 2024!

Η λογική της πώλησης των μετοχών και της αποχώρησης των Γερμανών από τον ΟΤΕ στηρίζεται σε διάφορους λόγους και αιτίες!

Κατ’ αρχήν η Deutsche Telekom φεύγει διεθνώς από τις συμμετοχές της!

Δεύτερον, πόνταρε στη δημιουργία μονοπωλίου στην ελληνική αγορά κυρίως στις οπτικές ίνες.

Το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε καθώς όλοι οι μεγάλοι παίκτες μπήκαν στον χώρο των οπτικών ινών με πρώτη τη ΔΕΗ και στη συνέχεια τη Nova και τους υπολοίπους!

Ταυτοχρόνως θεωρείται ως μια καλή στιγμή για να πωλήσει ψηλά, καθώς την ίδια στιγμή έχει ανεβάσει τα ποσοστά της άνω του 50% και απολαμβάνει επί χρόνια πολύ καλή μερισματική απόδοση!

Ο ΟΤΕ έχει ταμείο, υψηλή κερδοφορία αλλά και μεγάλη ακίνητη περιουσία που λόγω της αύξησης των τιμών στο real estate καταγράφονται σημαντικές υπεραξίες!

Τέλος, ο εκσυγχρονισμός του ΟΤΕ σχεδόν ολοκληρώθηκε και οι Γερμανοί που αποτελούσαν τον προνομιακό προμηθευτή του, δεν έχουν πολλά ακόμη να του πουλήσουν…

Επομένως, με αφορμή την Δημόσια πρόταση που θα πραγματοποιηθεί και με δεδομένο το γεγονός ότι οι Γερμανοί ότι είχαν να κερδίσουν από τη μετοχή του ΟΤΕ το κέρδισαν τόσα χρόνια, πιθανόν πηγαίνουν για το τελευταίο μπαμ, την πώληση του πακέτου των μετοχών σε υψηλή τιμή, πολύ ανώτερη της τρέχουσας χρηματιστηριακής, η οποία παραδόξως παραμένει εγκλωβισμένη, προκαλώντας ερωτήματα στους νοήμονες της αγοράς!

Τι παρατηρήθηκε στην χρηματιστηριακή αγορά κατά το τελευταίο 15νθήμερο: Στο επίκεντρο ξένων και εγχώριων επενδυτών ΔΕΗ, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank!

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι στην Ελλάδα που αλλάζει και που από την απαξία των μνημονίων και της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 έως και το 2019 έχει εισέλθει σε φάση εξυγίανσης και υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, 3 βασικοί τομείς της οικονομίας και των επιχειρήσεων έχουν αναδειχθεί πρωταγωνιστές των καιρών, τους οποίους η συγκυρία ευνοεί και το μέλλον τόσο σε αμιγώς επιχειρηματικό επίπεδο όσο και ως προς την χρηματιστηριακή εικόνα προοιωνίζεται ευοίωνο!

Τράπεζες, Ενέργεια και Κατασκευές συνιστούν τα success stories της εθνικής οικονομίας και του Χρηματιστηρίου και ευλόγως συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον ξένων και εγχώριων επενδυτών, για πολλούς και διάφορους λόγους!

Επιπροσθέτως, η προοπτική της ανάκτησης της Επενδυτικής Βαθμίδας, εντός του 2023 ίσως και πριν τις εθνικές εκλογές, που επιλύει οριστικά το ζήτημα της διαχείρισης και εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους και βάζει την εθνική οικονομία και πάλι στο κόλπο, στο πάνω ράφι, αφήνοντας πίσω την εποχή του junk, αναμένεται να καταστήσει ακόμη πιο δελεαστική και ασφαλή την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά όπου με λιγότερο ρίσκο οι επενδυτές θα μπορούν να τοποθετηθούν στα πιο ασφαλή χαρτιά, που παρουσιάζουν την πιο δελεαστική προοπτική!

Μπορεί η χρηματιστηριακή αγορά να παρουσίασε μια στασιμότητα κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, με τον Γενικό Δείκτη να μην έχει αποκτήσει εμφανή ανοδική τάση και κατεύθυνση, αλλά κυρίως εικόνα σταθεροποίησης γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, ωστόσο ένας αντικειμενικός παρατηρητής θα έπρεπε να έχει εντοπίσει κατά το τελευταίο 15νθήμερο στοιχεία, κινήσεις, συναλλαγές και συγκεκριμένες μετοχές που προσδιορίζουν τάση για το μέλλον και προμηνύουν λίγο-πολύ τι επίκειται μέσα στο 2023!

Το γεγονός είναι ότι κατά τον Δεκέμβριο, και ειδικότερα όσο πλησιάζαμε προς το τέλος του μήνα, παρατηρήθηκε ένα μεθοδευμένο και προσεκτικό επενδυτικό ενδιαφέρον σε συγκεκριμένους κλάδους και μετοχές, στην ουσία ένα επιλεκτικό μάζεμα μετοχών από εγχώρια αλλά και ξένα χαρτοφυλάκια!

Στο κάδρο αδιαμφισβήτητα μπήκαν η Ενέργεια και τα Πετρέλαια, με ΔΕΗ και Μότορ Όιλ να πρωταγωνιστούν και Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίο, ΕΛΠΕ και Ιντρακάτ να βρίσκονται εξίσου στο αγοραστικό ενδιαφέρον κυρίως των διεθνών επενδυτικών οίκων!

Βλέπετε, η ολοκλήρωση της συμφωνίας της Τέρνα Ενεργειακής με First και Macquarie, που έχει «κλείσει» και πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί, δημιουργεί κλίμα και προσελκύει ακόμη περισσότερους επενδυτές στον πιο δυνατό κλάδο (λόγω και της συγκυρίας) του ελληνικού χρηματιστηρίου!

Παράλληλα, η εξαγορά της Τέρνα Ενεργειακής από 2 κορυφαία funds του πλανήτη δημιουργεί μεγάλες υπεραξίες τόσο για την μητρική ΓΕΚ Τέρνα όσο και για όλο τον κατασκευαστικό κλάδο!

Με αποτέλεσμα την ώρα τούτη οι ξένοι θεσμικοί να έχουν βάλει στο μικροσκόπιο και να τοποθετούνται επιλεκτικά τόσο στον Ελλάκτορα όσο και στην Άβαξ!

Την ίδια στιγμή πολύ ισχυρό παραμένει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις τράπεζες!

Με την Εθνική και την Τρ. Πειραιώς να παρουσιάζουν μεγάλες προσδοκίες λόγω της μελλοντικής αποκρατικοποίησής τους και πώλησης των πακέτων που κατέχει το ΤΧΣ, ενώ αντίστοιχα πολύ σοβαρό ενδιαφέρον υπάρχει για την Alpha Bank, η οποία υπό τη διοίκηση Ψάλτη κατέστη και πάλι πρωταγωνίστρια και όπου ο Ολλανδός Χόλτερμαν έχει ήδη καταστεί μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος, ξεπερνώντας τον Πόλσον!

Και στην περίπτωση της Alpha το 10% των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ αποκτά σοβαρό ενδιαφέρον!

Για την Eurobank δεν χρειάζονται πολλά, καθώς αποτελεί ήδη μια μεγάλη δύναμη στον τραπεζικό χώρο, είναι απολύτως ιδιωτική με εξαιρετικό μάνατζμεντ και οι ορθές αποφάσεις της δικαιώνουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται η αποχώρησή της από το αμφίβολο και επικίνδυνο όπως εξελίσσεται project του Ελληνικού!

Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι εκτός των συγκεκριμένων κλάδων, δηλαδή τις τράπεζες, την ενέργεια και τις κατασκευές, που είναι της μόδας και παράγουν αποτελέσματα, στο επίκεντρο των ξένων επενδυτών και παικτών έχουν μπει και μεμονωμένες μετοχές που έχουν παρόν και μέλλον! Όπως τα χαρτιά του ομίλου Στασινοπούλου (Βιοχάλκο κ.λ.π.) για παράδειγμα, αλλά και η Aegean, η Jumbo καθώς και η Alpha Αστικά Ακίνητα!

Διαβάστε ακόμη: