Ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα το αργότερο τον Δεκέμβριο του 2023 «βλέπουν» οι αναλυτές της Societe Generale, με φόντο τη διαφαινόμενη ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που αναμένεται να σχηματιστεί μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, όπως εξηγούν οι αναλυτές της γαλλικής τράπεζας, η ανάκτηση της αξιολόγησης επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλος του 2023 φαίνεται εύλογη και δεν αποκλείται να έρθει ακόμη και τον Οκτώβριo.

Ισχυρές επενδύσεις

«Οι ισχυρές επενδύσεις ενίσχυσαν την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, ενώ το δημόσιο χρέος ανέκαμψε γρήγορα από την εκτίναξη κατά τη διάρκεια της Covid. Με το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της Ελλάδας να έχει τη μορφή δανείων προς τους επίσημους πιστωτές, το χρέος της χώρας έχει σχετικά χαμηλό κόστος δανεισμού και πολύ μεγάλες λήξεις, γεγονός που έχει μειώσει τον αντίκτυπο της αύξησης των επιτοκίων κατά τη διάρκεια του κύκλου αύξησης των επιτοκίων», σημειώνει η SocGen.

Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αναβαθμίσει με ταχείς ρυθμούς την Ελλάδα από το 2016, με την S&P και τη Fitch να αξιολογούν πλέον και οι δύο την Ελλάδα με ΒΒ+, μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Ο κίνδυνος

Το μόνο εμπόδιο μπροστά στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας φαίνεται να είναι η πολιτική αβεβαιότητα, σημειώνουν οι αναλυτές. Ήτοι, εάν η αλλαγή της δημόσιας πολιτικής οδηγήσει σε παύση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, η πτωτική τάση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ το 2023-2025 ενδέχεται να μην υλοποιηθεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η έκπληξη στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών προκάλεσε θετική διάθεση στις αγορές.

Αναβάθμιση το αργότερο τον Δεκέμβριο

Η αναβάθμιση της Ελλάδας φαίνεται να τιμολογείται, σύμφωνα με τη Societe Generale.

Το 10ετές spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών μειώθηκε κατά 19 μ.β. σε χαμηλό ρεκόρ 47 μ.β. τη Δευτέρα 22 Μαΐου, με το ράλι των ελληνικών τίτλων να συνεχίζεται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Αυτό σηματοδοτεί μια εντυπωσιακή κίνηση 47 μ.β. από το σταθερό επίπεδο στις αρχές Μαΐου.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές, τα spread των ελληνικών έναντι των ιταλικών ομολόγων θα συνεχίσει να μειώνεται μέχρι το τέλος του έτους, εάν τα θεμελιώδη στοιχεία αποδειχθούν ισχυρά, αλλά θεωρεί ότι θα πρόκειται περισσότερο για μια αργή διαδικασία παρά για μια απότομη πτώση.

Μια αναβάθμιση στις 9 Ιουνίου από τη Fitch φαίνεται απίθανη με τις εκλογές του δεύτερου γύρου στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου να εκκρεμούν ακόμη, αλλά πιστεύει ότι μια αναβάθμιση στις 20 Οκτωβρίου από την S&P ή την 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch είναι πλέον σχεδόν σίγουρη, καταλήγει η SocGen.

Διαβάστε περισσότερα