Οι τιμές του χρυσού διαπραγματεύθηκαν σταθερά, καθώς οι όγκοι συναλλαγών την τελευταία εβδομάδα του έτους παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Π’αρα ταύτα ο χρυσός διανύει την καλύτερη χρονιά του εδώ και τρία χρόνια λόγω των προσδοκιών ότι η Federal Reserve θα μειώσει τα επιτόκια το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Η τιμή του χρυσού spot υποχώρησε 0,1% στα 2.064,79 δολάρια ανά ουγγιά όχι πολύ μακριά από το υψηλό δύο εβδομάδων των 2070,39 δολαρίων που σημειώθηκε την Παρασκευή.

Ο χρυσός χρυσός είναι σε τροχιά κερδών που ξεπερνούν το 10% φέτος – η καλύτερη απόδοση από το 2020.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 0,3% στα 2.076,00 δολάρια ανά ουγγιά.

Ο χρυσός υποστηρίζεται κυρίως από τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ το επόμενο έτος, δήλωσε ο Jigar Trivedi, ανώτερος αναλυτής της Reliance Securities.

Ωστόσο, οι όγκοι συναλλαγών είναι πολύ χαμηλοί και ο χρυσός spot θα παραμείνει σε εύρος $2050 έως $2070 την Τετάρτη και την Πέμπτη, πρόσθεσε ο Trivedi.

Τα ψυχρότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ της περασμένης εβδομάδας ενίσχυσαν τις προσδοκίες των χρηματοπιστωτικών αγορών για μείωση των επιτοκίων από τη Fed τον ερχόμενο Μάρτιο, με τους επενδυτές να τιμολογούν τώρα περίπου με πιθανότητα 80%, σύμφωνα με το εργαλείο CME FedWatch.

Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος ευκαιρίας της διακράτησης χρυσού που δεν αποδίδει. Ο δείκτης του δολαρίου διατηρήθηκε κοντά στο χαμηλό 5 μηνών, ενώ σημείωσε τη χειρότερη ετήσια επίδοσή του από το 2020. Υπενθυμίζεται ότι ένα ασθενέστερο δολάριο κάνει τον χρυσό πιο ελκυστικό για άλλους κατόχους νομισμάτων.

Η τιμή spot για το ασημί υποχώρησε 0,1% στα 24,16 δολάρια ανά ουγγιά και φαινόταν ότι θα σημειώσει οριακή άνοδο 1% κατά τη διάρκεια του έτους.

Η πλατίνα υποχώρησε 0,2% στα 976,75 δολάρια. Το παλλάδιο σημείωσε άνοδο 0,3% στα 1.177,22 δολάρια. Και τα δύο μέταλλα ήταν σε καλό δρόμο για να καταγράψουν ετήσια πτώση με το παλλάδιο να προσβλέπει σε πτώση 34% – τη χειρότερη από το 2008.

Διαβάστε ακόμη: