Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα, υποβοηθούμενη από την υποχώρηση του δολαρίου, ενώ η εστίαση έχει πλέον στραφεί στα βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που αναζητούν πρόσθετα σήματα για την πορεία των επιτοκίων της Federal Reserve μετά την πρόσφατη υποτονική της κλίση.

Ο χρυσός spot σημείωσε άνοδο 0,2% στα 2.021,19 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ ήταν σταθερά στα 2.035,30 δολάρια.

«Η αγορά βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής περιμένοντας το επόμενο σημαντικό θεμελιώδες οικονομικό δεδομένο ή είδηση, αλλά είναι μια νοοτροπία “αγοράς της πτώσης” μεταξύ των εμπόρων χρυσού με την ανοδική τεχνική στάση», δήλωσε ο Jim Wyckoff, ανώτερος αναλυτής της Kitco Metals.

Οι βασικοί παράγοντες που συνεχίζουν να διατηρούν ένα κατώτατο όριο στην αγορά χρυσού είναι το ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ, η ευκολότερη νομισματική πολιτική από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, ειδικά η Fed, και λίγο η ζήτηση ασφαλούς καταφυγίου λόγω των αυξημένων εντάσεων στη Μέση Ανατολή, πρόσθεσε ο Wyckoff. 

Την περασμένη εβδομάδα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα και έδειξε ότι η ιστορική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής ήταν πιθανό να τελειώσει καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί ταχύτερα από το αναμενόμενο.

Οι έμποροι τιμολογούν με περίπου 70% πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων της Fed τον Μάρτιο, σύμφωνα με το εργαλείο CME FedWatch.

Οι χαμηλότερες αποδόσεις και τα επιτόκια ομολόγων μειώνουν το κόστος ευκαιρίας της μη τοκοφόρας διακράτησης.

Το δολάριο υποχώρησε ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων αναφοράς κυμαίνονταν κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο.

Οι έμποροι περιμένουν τώρα μια σειρά από οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης του δείκτη βασικών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών του Νοεμβρίου (PCE) την Παρασκευή.

Οι πτωτικές τάσεις στα επιτόκια των ΗΠΑ συχνά συνοδεύονται από μια ισχυρότερη ανοδική κίνηση του χρυσού και αυτή η ασύμμετρη τάση μπορεί να συνεχιστεί και να ευνοήσει τον χρυσό ειδικά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους και οι τιμές θα μπορούσαν να είναι κατά μέσο όρο 2.050 δολάρια η ουγγιά το 2024, ανέφερε σε σημείωμα η Intesa Sanpaolo.

Το spot ασήμι παρέμεινε σταθερό στα 23,82 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ η πλατίνα σημείωσε άνοδο 0,1% στα 948,95 δολάρια. Το παλλάδιο ενισχύθηκε 2,4% στα 1.202,07 δολάρια.

Διαβάστε ακόμη: