Το δολάριο υποχώρησε σε νέο χαμηλό τεσσάρων μηνών την Πέμπτη, αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων έχει τελειώσει και ότι το χαμηλότερο κόστος δανεισμού έρχεται το 2024.

Σε μια δραστήρια μέρα αναφορικά με τις ανακοινώσεις πολιτικής στην Ευρώπη, η λίρα αυξήθηκε αφού η Τράπεζα της Αγγλίας κράτησε τα επιτόκια σε μια «λεπτά ισορροπημένη» απόφαση, η κορώνα της Νορβηγίας ενισχύθηκε μετά από μια αιφνιδιαστική αύξηση των επιτοκίων και το ελβετικό φράγκο άλλαξε ελάχιστα μετά την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας επιτόκια. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοινώνει την πολιτική της στις 13:15 GMT.

Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, δήλωσε στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της Τετάρτης ότι η ιστορική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής είναι πιθανό να έχει τελειώσει, με τη συζήτηση για περικοπές στο κόστος δανεισμού να έρχεται «υπό εξέταση». Οι προβλέψεις της Fed υποδηλώνουν περικοπές 75 μονάδων βάσης το επόμενο έτος, από το τρέχον επίπεδο.

Ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ, ο οποίος μετρά το δολάριο έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, υποχώρησε έως τις 102,27 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 10 Αυγούστου. Τελευταία υποχώρησε 0,5% στις 102,36 μονάδες.

Οι αγορές τιμολογούν τώρα περισσότερες από 85% πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων τον Μάρτιο, σύμφωνα με το εργαλείο CME FedWatch, σε σύγκριση με περίπου 65% μια εβδομάδα νωρίτερα. Οι traders τιμολογούν περίπου 16% πιθανότητα η Fed να μειώσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα.

Εν τω μεταξύ, η νορβηγική κορώνα αυξήθηκε έναντι του ευρώ και του δολαρίου αφού η Norges Bank απροσδόκητα αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,5%, προσθέτοντας ότι πιθανότατα θα παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο για κάποιο χρονικό διάστημα.

Η λίρα σημείωσε άνοδο 0,7% έναντι του δολαρίου στα 1,2714 δολ., υψηλό 10 ημερών, αφού η BoE ψήφισε 6-3 υπέρ να αφήσει τα επιτόκια στο 5,25%, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής Meg Greene, Jonathan Haskel και Catherine Mann να προτιμούν να αυξήσουν το τραπεζικό επιτόκιο κατά 25. μονάδες βάσης στο 5,5%.

Οι προσδοκίες ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) θα μπορούσε να τερματίσει τα αρνητικά επιτόκια στη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής στις 18-19 Δεκεμβρίου έχουν σε μεγάλο βαθμό αμβλυνθεί, αλλά η BOJ θα μπορούσε να κάνει τροποποιήσεις στη δήλωσή της, όπως η γλώσσα ότι η τράπεζα δεν θα διστάσει να διευκολυνθείτε περαιτέρω εάν είναι απαραίτητο, δήλωσε ο Masafumi Yamamoto, επικεφαλής στρατηγικής νομισμάτων στη Mizuho Securities.

Διαβάστε ακόμη: