Η Ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, επιβεβαίωσε αυτό που ανέμεναν όλοι, ότι δεν προχωρά σε νέα αύξηση επιτοκίων και μάλιστα σε τρίτη διαδοχική συνεδρίαση.

Αλλά, το σημαντικότερο όλων, από τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης της Federal Reserve και τις δηλώσεις του προέδρου της Τζερόμ Πάουελ, είναι ότι για πρώτη φορά γίνεται ευθεία αναφορά σε μελλοντικές μειώσεις των επιτοκίων, από το σημερινό επίπεδο των 5, 25%-5,50%, έστω και με τις απαραίτητες αιρέσεις και επιφυλάξεις.

Από μόνο του αυτό γεγονός και αυτή η καθοριστική εξέλιξη, αποτελεί μια καθαρή παραδοχή ότι οι μεγάλες πιέσεις που ασκούσαν οι πληθωριστικές εκρήξεις, έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, κάτι που άλλωστε μαρτυρά και η πορεία του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2,8% στο τέλος του 2023 και το 2024 προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 2,4%, πλησιάζοντας σε απόσταση αναπνοής τον στόχο του 2% που έχει τεθεί ως το “χρυσό και ισορροπημένο όριο”, προκειμένου να λειτουργήσουν εκ νέου ομαλά οι οικονομία, οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις και η αγορά εργασίας, παρά την μικρή αύξηση της τελευταίας, που θεωρείται ότι δεν εγκυμονεί κινδύνους.

Ουσιαστικά, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έστειλε σήμα στις αγορές και πρωτίστως στην αμερικανική αγορά, ότι θα προχωρήσει σε μικρή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής εντός του 2024, κάτι που έδωσε ήδη από χθες άλλον αέρα στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά.

Το ίδιο αναμένεται να επηρεαστούν θετικά και οι άλλες διεθνείς αγορές, καθώς και η ευρωπαϊκή, καθώς επίκειται ότι θα ακολουθήσει τα ίδια βήματα και η ΕΚΤ, έστω και με κάποιες διαφοροποιήσεις ή και χρονοκαθυστέρηση.

Το βέβαιο είναι ότι οι αγορές χρειαζόταν μια ψυχολογικού χαρακτήρα “ένεση” (ή “ντόπα” σε αγοραία έκφραση), προκειμένου να εκλείψει η βαριά σκιά πιθανών νέων αυξήσεων των επιτοκίων, αλλά ταυτόχρονα να υπάρξει το πρώτο φως για σταδιακή μείωση τους, γεγονός που θα αλλάξει όλο το σημερινό σκηνικό σε οικονομίες και αγορές χρήματος.

Διαβάστε ακόμη: