Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

To ντιλ της κυβέρνησης με τον Γιώργο Καρατζαφέρη συνεχίζεται

Οι καλές σχέσεις Μητσοτάκη-Καρατζαφέρη οδηγεί τον ιδρυτή του ΛΑΟΣ να τον ενεργοποιήσει και με όχημα τον Φίλιππο Καμπούρη να κόψουν την φόρα της Ελληνικής Λύσης και του Κυριάκου Βελόπουλου.

Καμπούρης και Καρατζαφέρης θα το έκαναν και χωρίς να συμφωνήσει το Μαξίμου, αφού έχουν προηγούμενα…

Από γκέλα σε γκέλα και από άδειασμα σε άδειασμα πάει ο Γεραπετρίτης

Τον έχουν πάει τον Γεραπετρίτη τρένο με τις νέες περιπέτειες του.

Είπαμε πήγε και κατέβασε αυτή τη γελοία σημαία, αλλά ήταν έκθεση και δεν έχει δικαίωμα να το κάνει αυτό σε καλλιτεχνη.

Από την άλλη, αυτη η σημαία εκτέθηκε σε ελληνικό προξενείο, δηλαδή σε δήμοσιο κτήριο και δεν επιτρέπεται να παραποιούνται τα εθνικά σύμβολα.

Πάντως, τού την είπαν άσχημα και η Ντόρα – που πυκνώνει τις εμφανίσεις της-, ο Καιρίδης (!) και η Μενδώνη… Αυτό και αν είναι άδειασμα!

«Χολωμένο» το Μαξίμου με τον Αντώνη Σαμαρά

Πολλοί θεωρούν unfair του Σαμαρά την στάση του απέναντι στον Μητσοτάκη, διότι μην ξεχνάμε ο Κυριάκος τού έχει κάνει όλα τα χατίρια με πρώτο και μεγαλύτερο που άλλαξε τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και έβαλαν εν μία νυκτί τον Δημήτρη Πτωχό για υποψήφιο που κόντεψε να βγει.

Βγήκε με την μεγάλη στήριξη του Μαξίμου που έκανε τεράστιες περιοδείες για να τον στηρίξει…

Τέλος πάντων, στο Μαξίμου δεν θεωρούν έντιμη τη στάση του…

500.000 εργάτες σε κατασκευές για να μπορέσει να τελειώσει τα μεγάλα πρότζεκτ χρειάζεται η Ελλάδα

Αποκάλυψε υπουργός του Πακιστάν που είχε παλαιότερα συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη ότι η Ελλάδα χρειάζεται 500.000 εργάτες σε κατασκευές για να μπορέσει να τελειώσει τα μεγάλα πρότζεκτ και έργα που έχουν αναληφθεί.

Τώρα αυτή η τροπολογία δίνει σε 30.000 μετανάστες να εργαστούν στην Ελλάδα!

Μήπως τελικά όλα αυτά είναι δάκτυλος της αγοράς;

Ο τρόπος που ήρθε η τροπολογία δείχνει ότι η κυβέρνηση επειγόταν για να νομιμοποιήσει εργατικά χέρια!

Ανασχηματισμός αμέσως μετά τις γιορτές για να «ισιώσουν» μερικοί

Μου λένε ότι όλη αυτή η ανακατωσούρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα με αφορμή την τροπολογία ίσως φέρει πιο κοντά κινήσεις για ανασχηματισμό μετά τις γιορτές.

Μπας και μπούνε οι δύστροποι σε θέσεις και σταματήσουν να μιλάνε…

Η ΕΚΤ φοβάται νέες πληθωριστικές πιέσεις και κρατά ανοιχτό το «όπλο» των επιτοκίων

*** Ενώ όλοι αναμένουν πως και πως την εκκίνηση των μειώσεων στα επιτόκια από την ΕΚΤ, κάπου “μέσα στο 2024”, ξαφνικά άρχισε το μασάζ από διάφορους κύκλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ότι μπορεί να έχουμε, έστω και πρόσκαιρα, αντί μειώσεων, αυξήσεις! Και αυτό γιατί αναμένει να σημειωθεί μια επιτάχυνση των πληθωριστικών πιέσεων, η οποία “δεν αναμένεται να διαρκέσει πολύ”. Αντιλαμβάνεστε ότι μπορεί ο καιρός να είναι ακόμα ζεστός στην Ε.Ε., αλλά αυτό το αναπάντεχο γύρισμα, “πάγωσε” επιχειρήσεις και καταναλωτές, ακόμα και κυβερνήσεις, που ανέμεναν με ανακούφιση την υποχώρηση της ακρίβειας και συνάμα των επιτοκίων εν ευθέτω χρόνω. Βέβαια, ανοιχτά κανείς από την ΕΚΤ δεν τολμά να αναφερθεί σε μια νέα αύξηση επιτοκίων, μετά από όσα προβλήματα προκάλεσε η συνεχής αύξησή τους σε όλο το φάσμα της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας. Αλλά, η Ευρωτράπεζα
εξηγεί αναλυτικά στις μακροοικονομικές προβλέψεις της, γιατί φοβάται παρόμοια έξαρση πληθωριστικών πιέσεων. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι παράγοντες που προκάλεσαν περιορισμό του πληθωρισμού τους προηγούμενους μήνες, είναι αυτοί ακριβώς που τώρα θα τον τροφοδοτήσουν. Οι παράγοντες που τροφοδοτούν τις ανατιμήσεις είναι oι τιμές του δείκτη ενέργειας και η αγορά ηλεκτρισμού. Ο πρώτος παράγοντας συνδέεται με «τεχνικούς λόγους», και ο δεύτερος με την πολιτική απόφαση της ΕΕ για απόσυρση των μέτρων στήριξης στην τελική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος (και άλλων καυσίμων σε κάποια κράτη). Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι στο κείμενο και στα διαγράμματα που παραθέτει η ΕΚΤ γίνεται σαφές ότι αφενός οι πιέσεις αυτές μπορεί να κρατήσουν έως τα μέσα του 2024 και πως μετά θα υπάρχει μεν αποκλιμάκωση, αλλά ακόμη και πέρα από την περίοδο το προβλέψεων, μετά το 2026, οι τιμές είναι αδύνατο να γυρίσουν στα επίπεδα που ξέραμε, πριν την ενεργειακή κρίση. Δηλαδή πάμε, στο καλό σενάριο, προς μία νέα ισορροπία ανόδου τιμών κοντά στο 2%. Για το κακό σενάριο, το απευκταίο, μιλάμε για διψήφιο σχεδόν ποσοστό, αλλά αυτό ουσιαστικά δεν αναφέρεται καν από την ΕΚΤ, αιωρείται απλώς από αναλύσεις τρίτων, ως μια από τις πιθανές εξελίξεις. Και ακόμα δεν μπήκαμε στο χειμώνα, οπότε πολλά μπορεί να αλλάξουν…

Η Eurostat βλέπει πληθωρισμό Νοεμβρίου 2,9% για την Ελλάδα –  Σήμερα τα στοιχεία από την Τράπεζα Ελλάδος

*** Η πορεία του πληθωρισμού αποτελεί τον μόνιμο πονοκέφαλο της κυβέρνησης, θέτοντας ταυτόχρονα σε συνεχείς δοκιμασίες τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, που βλέπουν την ακρίβεια να μην υποχωρεί και πολλά βασικά είδη τροφίμων, αλλά και άλλων ειδών και υπηρεσιών, όχι μόνο να μην εμφανίζουν έστω μια σταθερότητα, μετά από πολύμηνες αυξήσεις, αλλά να γράφουν νέες υψηλότερες τιμές. Ένα μικρό μεν, αλλά θετικό νέο προήλθε χθες από τα τελικά στοιχεία της Eurostat για την Ελλάδα που κατέδειξαν βραδύτερο πληθωρισμό για τον μήνα Νοέμβριο, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 2,9%, αντί για 3% που είχε ανακοινώσει στην προσωρινή της έκθεση. Θυμίζω, για να έχουμε και ένα μέτρο σύγκρισης, ότι οι τιμές τον Οκτώβριο είχαν αυξηθεί κατά 3,8%, για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες συνεχών επιβραδύνσεων, προκαλώντας προβληματισμούς στην κυβέρνηση και σοβαρές αντιδράσεις από κόμματα και καταναλωτικούς φορείς, που μιλούν για ανεξέλεγκτες και αναιτιολόγητες αυξήσεις, που δεν είναι εισαγόμενες. Με ιδιαίτερο, πάντως, ενδιαφέρον, αναμένονται τα στοιχεία που θα δημοσιοποιήσει σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος μέσω της νέας έκθεσής της, από τα οποία και θα υπάρξουν ασφαλέστερα συμπεράσματα.

Παρέμβαση Στουρνάρα για τις «μεγάλες στρεβλώσεις» στην αγορά εργασίας και την ενσωμάτωση των μεταναστών

*** Ηχηρή παρέμβαση και μάλιστα την ημέρα που ψηφιζόταν η τροπολογία για την άδεια διαμονής σε μετανάστες που εργάζονται στη χώρα, από τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα. Ο οποίος, μιλώντας στο 2ο MD Forum με θέμα «Οι προκλήσεις της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα», κατέθεσε ενδιαφέρουσες προτάσεις με 5+1 άξονες, με στόχο την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων-στρεβλώσεων στην αγορά εργασίας, κρατώντας ξεχωριστή ενότητα για το θέμα της ενσωμάτωσης των μεταναστών και αρκετές και σοβαρές αναφορές για το επίμαχο αυτό θέμα. Οι πέντε πρώτες προτάσεις του, συνοψίζονται στους ακόλουθους άξονες:

  • Υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ώστε να ενισχυθούν η συνολική παραγωγικότητα, ο ρυθμός αύξησης του δυνητικού προϊόντος και η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα.
  • Η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας είναι στρατηγικές καίριας σημασίας για την επιτυχή προσαρμογή της αγοράς εργασίας. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι βασικός μοχλός αύξησης της απασχόλησης, που μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία και κάλυψη εξειδικευμένων θέσεων εργασίας με υψηλές αμοιβές, ενισχύοντας το λεγόμενο “τρίγωνο της γνώσης” (παιδεία-έρευνα-καινοτομία).
  • Η συνέχιση της εφαρμογής ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης που ενθαρρύνουν όχι μόνο τη συμμετοχή νέων στο εργατικό δυναμικό, αλλά και την παραμονή των μεγαλύτερων σε ηλικία στην αγορά εργασίας.
  • Παρεμβάσεις για να ενισχυθεί η ένταξη και παραμονή του μη οικονομικά ενεργού πληθυσμού στην αγορά εργασίας, με έμφαση στις γυναίκες και στους νέους, όπως η παροχή κινήτρων για τη δημιουργία οικογένειας και απόκτηση παιδιών
  • Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ή επιδότησή τους, οι οποίες θα μειώσουν το μη μισθολογικό κόστος και θα συμβάλλουν στον περιορισμό της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας.

*** Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, άφησε τελευταία την πρόταση που αφορά το πλέον επίμαχο θέμα των ημερών από άποψη δημοσιότητας, αλλά συνάμα και χρόνιο πρόβλημα, δυστυχώς, για πολλούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, που δεν είναι άλλο από την ενσωμάτωση των μεταναστών.

Ιδού τι πρότεινε αναλυτικά ο κ. Στουρνάρας, “για να συμπληρωθεί το καίριο κενό εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων στην εγχώρια αγορά εργασίας”:

– Στην παρούσα συγκυρία, παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε βασικούς κλάδους της οικονομίας, όπως στον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή, τη βιομηχανία και τον κατασκευαστικό κλάδο, και πολλές θέσεις εργασίας παραμένουν κενές. Εν μέσω δημογραφικών προκλήσεων και γήρανσης του πληθυσμού, η συζήτηση για τον συνολικά θετικό αντίκτυπο της μετανάστευσης στην ελληνική οικονομία είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Εξάλλου, η μετανάστευση λόγω της κλιματικής κρίσης ενδέχεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθώς η ολοένα αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων θα ενισχύσει δραστικά την παγκόσμια κινητικότητα. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η ευθύνη της χώρας υποδοχής να ορίσει το θεσμικό πλαίσιο για τις μεταναστευτικές εισροές, να χαράξει στρατηγικές και να αναπτύξει πολιτικές που προωθούν την ένταξή τους στην κοινωνία, είναι καθοριστικής σημασίας. Επίσης, κατέληξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, απαραίτητες είναι οι βελτιώσεις στην αποτελεσματικότερη διασύνδεση της μετανάστευσης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και στη θέσπιση κινήτρων για την προσέλκυση εξειδικευμένων μεταναστών.
Διαφωνεί κάποιος επί της ουσίας;

Ενδιαφέρουν

*** Ένα βήμα από την υπέρβαση των 1.300 μονάδων απέχει ο Γενικός Δείκτης, καθώς χθες είχαμε…γενική επίθεση από τα περισσότερα ισχυρά χαρτιά, με πρωταγωνιστές πάλι τις τράπεζες

*** Μεγάλοι όγκοι σε όλα τα στημικά τραπεζικά χαρτιά και πάλι, αλλά αυτή τη φορά, επικράτησαν κατά κράτος οι αγοραστές. Βέβαια, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι και όσοι ρευστοποιούν, κατοχυρώνουν σημαντικά κέρδη και όσοι τοποθετούνται, προσδοκούν σε ακόμα καλύτερα πορεία των τίτλων.

*** Επίσης, είναι φανερό από μια ματιά στα πακέτα, ότι γίνονται πολλά “γυρίσματα”, μεταξύ φίλιων δυνάμεων, για καταγραφή υπεραξιών, πακέτα που πιθανότατα θα γυρίσουν στη…βάση τους είτε τώρα είτε μέσα στο πρώτο διάστημα του νέου έτους.

*** Ακάθεκτες, με νέα υψηλά έτους οι μετοχές των Intrakat, Ιντρακόμ. Επανήλθαν δριμύτερες και οι μικρότερες “συγγενικές” δυνάμεις, των Κέκροπα και ΚΛΜ, σε…αγρανάπαυση προσωρινά η Ιντραλότ.

*** Πληθαίνουν τα ερωτήματα στην αγορά, για το τι θα κάνει με τόσο ρευστό ο Ελλάκτωρ, ειδικά μετά την πώληση και του υπόλοιπου 25% της Άνεμος στη Μότορ Όιλ. Μα τι ερωτήματα είναι αυτά, δεν ξέρει λέτε ο Ολλανδός να τα αξιοποιήσει; Τότε γιατί τα μαζεύει συστηματικά;

*** Δεν επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής οι φήμες ότι ο παραιτηθείς αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Ν.Κονταρούδης, οδεύει προς Ιντεάλ μεριά, για να ξανασμίξει με τον πρώην αφεντικό του στη Π&Κ

Αυτά και για σήμερα, κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου!

Διαβάστε ακόμη: