Η απόδοση του 10ετούς τίτλου του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών υποχώρησε την Τρίτη, αντιστρέφοντας την πορεία που είχε πάρει από τις συναλλαγές της προηγούμενης ημέρας και συνεχίζοντας την γενική πτωτική τάση απο  την περασμένη εβδομάδα.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε 5 μονάδες βάσης στο 3,903%, έχοντας πέσει κάτω από το 4% την Πέμπτη για να φτάσει στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιούλιο. Υπενθυμίζεται ότι οι αποδόσεις κινούνται αντιστρόφως στις τιμές. Μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01%.

Η απόδοση του 30ετούς ομολόγου του αμερικανικού Δημοσίου υποχώρησε επίσης 5 μονάδες βάσης στο 4,019%, ενώ η απόδοση του 2ετούς τίτλου υποχώρησε κατά 4 μονάδες βάσης στο 4,416%.

Η ένδειξη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας την περασμένη εβδομάδα για τρεις πιθανές μειώσεις των επιτοκίων το 2024 ήταν ο κύριος μοχλός της δραστηριότητας της αγοράς την περασμένη εβδομάδα.

Η απροσδόκητα περιστροφική κίνηση προκάλεσε μια απότομη πτώση της απόδοσης των 10ετών τίτλων, καθώς οι επενδυτές αύξησαν τα στοιχήματα για μια ταχύτερη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Εν τω μεταξύ ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed απώθησαν τις προσδοκίες της αγοράς για το πόσο σύντομα θα μπορούσε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς, ή FOMC, να μειώσει τα επιτόκια, αυτά τα σχόλια ελάχιστα έχουν επηρεάσει τις τιμές της αγοράς και να ανακόψουν την πτώση του δολαρίου.

Ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, Austan Goolsbee, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Fed δεν δεσμεύεται να μειώσει τα επιτόκια σύντομα και γρήγορα και η άνοδος των προσδοκιών της αγοράς ότι θα το κάνει είναι σε αντίθεση με τον τρόπο λειτουργίας της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι μια ανάγνωση του βασικού δείκτη τιμών Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών – το προτιμώμενο μέτρο της Fed για τον υποκείμενο πληθωρισμό – αναμένεται αυτή την εβδομάδα, παρέχοντας περαιτέρω σαφήνεια σχετικά με το εάν ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί αρκετά ώστε η Fed να αρχίσει να χαλαρώνει τη νομισματική της πολιτική το επόμενο έτος.

Διαβάστε ακόμη: