Υπάρχουν τύποι εκεί έξω που πληρώνονται αδρά για «χρηματοοικονομικές συμβουλές». Εμφανίζονται σε κανάλια, χρεώνουν σεμινάρια, απαριθμούν εκατομμύρια followers στα social media. Συνήθως κουστουμαρισμένοι, περιτριγυρισμένοι από ψαρωτικές οθόνες με διαγράμματα και τεχνικούς δείκτες, με στομφώδες εξυπνακίστικο ύφος φωνακλά που δε δέχεται άλλη κουβέντα, και ένα λεξιλόγιο σκοπίμως πλημμυρισμένο σε ακαταλαβίστικη αγγλική ορολογία.

Θα πείτε, αυτοί που καταλαβαίνουν, καταλαβαίνουν. Λάθος! Αυτοί που καταλαβαίνουν δεν κάθονται να ακούν τον κάθε τσαρλατάνο, δεν τον έχουν ανάγκη, είναι θόρυβος. Αυτοί που αναζητούν μια «πληροφορία» είναι συνήθως ο απλός κοσμάκης. Και στον απλό κοσμάκη πρέπει να μιλήσεις απλά. Πράγματι, η γλώσσα των αγορών είναι η αγγλική, τι να κάνουμε. Κι εμείς εδώ προσπαθούμε να περιορίζουμε την ορολογία στο μίνιμουμ. Το θέμα είναι ότι ο κόσμος ένα απλό πράγμα θέλει να μάθει: «θα ανέβει ή θα πέσει το παλιόπραμα;!»

Και κανείς δεν το απαντά αυτό. Όχι ξεκάθαρα τουλάχιστον. Γιαυτό και επιστρατεύουν την πολύπλοκη ορολογία, τραβάνε ένα σωρό γραμμές, προσθέτουν ένα κάρο παραμέτρους σερβίροντας στο τέλος έναν χρησμό Πυθίας, ο οποίος μπορεί να (παρ)ερμηνευτεί με πολλούς τρόπους, αποποιώντας από ευθύνη τον πονηρό κουστουμάτο που το μόνο που θέλει από εσένα είναι το follow σου. Αν δεν πάει έτσι, μπορεί να πάει αλλιώς, και πήγε έτσι επειδή τελικά έγινε αυτό, αλλά εμείς τελικά δε θέλαμε να γίνει, και αυτό ακριβώς τίποτα άλλο!

Όλοι τους έχετε δει, ο κόσμος έχει πλέον γεμίσει από δαύτους, το Διαδίκτυο. Φωτογραφίες με ακριβά (δανεικά) αυτοκίνητα, σε μια εποχή που ελέω Τεχνητής Νοημοσύνης δεν ξέρεις τι είναι αληθινό και τι φτιαχτό, και παρ’ όλα αυτά εσείς τους πιστεύετε. Ή στην καλύτερη, είστε καχύποπτοι μαζί τους, αλλά τους δίνετε την προβολή.

Τους φτιάχνετε μάγκες, κι αυτοί τι σας δίνουν; Τη μία ΜΠΟΥΡΔΑ μετά την άλλη. Δεν πέφτουν μέσα σε τίποτα, κυριολεκτικά στην τύχη να τα έλεγαν, καλύτερες πιθανότητες θα είχαν, πρόκειται για αθεράπευτα κι επικίνδυνα ανίκανους απατεωνίσκους με γραβάτα, τους οποίους όμως ο κόσμος συνεχίζει και πάντα θα συντηρεί.

Κι ακόμη κι αν κάποιοι πέφτουν που και που μέσα, δε θα έπρεπε επ’ ουδενί να τους δίνεται βήμα, διότι αρκεί μία στις πέντε προβλέψεις να σε κάψει, να εξανεμίσει το κεφάλαιό σου, ειδικά με τον τρόπο που το παίζει ο περισσότερος κόσμος, δηλαδή με συμβόλαια και μόχλευση.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε φάση περισυλλογής μετά την έκρηξη

Η ανικανότητα σε όλο της το μεγαλείο

Αυτός είναι κι ο λόγος που όλοι τους πετάνε αόριστες και όχι ξεκάθαρες μπούρδες, τις οποίες ο καθένας ερμηνεύει κατά το δοκούν. Δε σου λένε «θα ανέβει, θα πέσει, την τάδε χρονική περίοδο». Διότι θέλουν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο από εσάς, γιατί ξέρουν ότι είναι ανίκανοι να παρέχουν πραγματικά χρήσιμες εκτιμήσεις. Όμως δε φταίνε αυτοί. Ο ηλίθιος κόσμος που τους τρέφει φταίει, έτσι δεν είναι;

Το θέμα μου όμως εμένα δεν είναι όλη αυτή η βιομηχανία μεταφοράς πλούτου από τους ηλίθιους στους απατεώνες. Ίσα ίσα, το επικροτώ, έτσι λειτουργεί η φύση. Απλώς, έχω μια ειλικρινή απορία. Πώς γίνεται αυτοί οι απατεωνίσκοι, διαθέτοντας τόσο εξοπλισμό, δηλαδή ισχυρά μηχανήματα, πολλαπλές οθόνες, πρόσβαση σε premium χρηματοπιστωτικά εργαλεία όπως Bloomberg Terminal και εξειδικευμένα προγράμματα τα οποία αναμφίβολα παρέχουν συγκριτικό πλεονέκτημα στον επίδοξο παίχτη…

Πώς γίνεται, παρά την έμφυτη ανικανότητά τους, αλλά με τόσα όπλα, να αδυνατούν να βρουν στόχο έστω μια φόρα το τόσο;! Πώς γίνεται ένας άσημος, αδικτύωτος, χωρίς insider πληροφορίες και τέτοια, με μοναδικό εργαλείο έναν πανάρχαιο υπολογιστή 15 ετών, να βλέπει καλύτερα τα μοτίβα στην αγορά;! Χωρίς ψαγμένους indicators, χωρίς πολλά-πολλά. Απλά, κοιτάς το παλιόπραμα, και λες π.χ. αυτό «θα πέσει».

Ναι, όλη αυτή η εισαγωγή γίνεται εν μέρει για να ευλογήσει τα γένια αυτής της στήλης, που για άλλη μια φορά γνωρίζει την ΑΠΟΛΥΤΗ δικαίωση, κόντρα στις viral αναλύσεις οικονομολόγων και γκουρού.

Να μην το κάνουμε; Φταίμε;! Γινόμαστε μήπως αλαζόνες;! Φταίμε που ανοίγουμε το στόμα μας και εκτιμούμε κάτι μόνο όταν θεωρούμε ότι έχουμε κάτι αξιόλογο να πούμε, και που χρόνια τώρα διατηρούμε σχεδόν αλάνθαστη, μαθηματικής ακρίβειας συνέπεια στις εκτιμήσεις αυτές; Κι ας εκφράζονται απλοϊκά, με ξεκάθαρους όρους που μπορεί να καταλάβει ο απλός κόσμος, διότι στην τελική σε αυτούς απευθυνόμαστε. Οι ψαγμένοι δε μας έχουν ανάγκη. Ή έτσι νομίζουν τουλάχιστον!

Θα κρατήσει και πόσο η ξαφνική αισιοδοξία των αγορών;

Πρωτοβουλία θέλει, υπομονή, και αντίληψη

Εν μέρει γιαυτό γίνεται αυτή η εισαγωγή. Από την άλλη όμως γίνεται προκειμένου να δώσουμε στον επίδοξο παίχτη (που φοβάται, που νομίζει ότι ο κουστουμάτος ξέρει καλύτερα από αυτόν και πάει και του τα σκάει) να καταλάβει πως δεν έχετε ανάγκη ΚΑΝΕΝΑΝ. Ουτέ εμάς, ούτε κανέναν. Μόνοι σας έχετε τη δύναμη, και δεν απαιτούνται γνώσεις, πτυχία, υπόβαθρο.

Το χρήμα του πλανήτη βρίσκεται –πιστέψτε μας– σε πολύ πιο ηλίθια χέρια από ό,τι νομίζετε. Και από αυτά τα ηλίθια χέρια διακινείται. Δεν είναι πυρηνική φυσική, δε θέλει πολύ μυαλό και μόρφωση. Πρωτοβουλία θέλει, υπομονή, και αντίληψη. Αντίληψη του λιμανιού, αλλά και του σαλονιού. Αντίληψη που αν δεν την έχετε οι ίδιοι, μην ποντάρετε πως την έχουν τα 25χρονα τσουτσέκια wannabe-traders του Ίνσταγκραμ, ή οι γηραιότερες εκδόσεις τους κολλημένες σε μια εποχή που τα χρηματιστήρια κινούνταν περισσότερο από θεμελιώδη (λέμε τώρα).

Αν δεν μπορείτε να καταλάβετε πώς περίπου (διότι για το «περίπου» μιλάμε σε αυτό το στημένο σε βάρος μας παιχνίδι) παίζεται αυτή η κάργα χειραγωγημένη αγορά κρυπτονομισμάτων, χρυσού, πετρελαίου, μετοχών –οτιδήποτε– που καθορίζει η νομισματική πολιτική της Fed (την οποία «καθορίζουν» οι ισχυροί του πλανήτη), τότε μην το παίζετε καν. Και μην εμπιστεύεστε κανέναν άλλον να το παίξει για εσάς. Καλύτερα φάτε τα λεφτά σας προτού τα ροκανίσει ο πληθωρισμός, ή να τα μετατρέπετε λίγα-λίγα σε λίρες, που είναι το πιο σίγουρο ποντάρισμα.

Τι ψηφίζουν για τις αγορές 259 fund managers - Πέφτει ο πληθωρισμός το 2023;

Κοκκαλάκια από τη μερίδα του λέοντος

Όμως, διάολε, δεν είναι τόσο «δύσκολη». Μην παρεξηγηθώ, η μπίζνα του χρήματος είναι ό,τι πιο επικίνδυνο και δύσκολο υπάρχει. Κι αν εγώ ή οποιοσδήποτε είμαστε τόσο καλοί στο να την αφουγκραζόμαστε, δε θα το λέγαμε σε κανέναν.

Βέβαια, το να «πιάσεις» την αγορά είναι το πρώτο στάδιο.

Το να διαχειριστείς την όποια νίκη σου μετά είναι μια άλλη ιστορία…

Αυτό που εννοώ είναι ότι ορισμένες λίγες φορές μέσα στον χρόνο, τις οποίες εν καιρώ με υπομονετική παρατήρηση και εμπειρία ο οποιοσδήποτε μπορέι να αντιληφθεί, η αγορά σού πετάει «κοκκαλάκια».

Διότι χορταίνει τόσο πολύ με τη μερίδα του λέοντος, που θέλοντας και μη τα πετάει. Γι’ αυτά τα κοκαλάκια μιλάμε κι εμείς εδώ, όταν μιλάμε.

Κι αν μπορώ εγώ ή οποιοσδήποτε να το κάνει με ένα απαρχαιωμένο laptop, τότε σίγουρα μπορείτε να το κάνετε κι εσείς, και σίγουρα δεν έχετε ανάγκη κανέναν πομπώδη τσαρλατάνο.

Federal Reserve: Ισχυρή τονωτική ένεση σε οικονομίες και αγορές

Παγίδα η άνοδος: Η Fed θα τα «γυρίσει» πάλι

Έχοντας πει όλα αυτά, πάμε στο ζουμί.

To Radar λοιπόν γνώρισε για άλλη μια φορά την απόλυτη δικαίωση κόντρα στα προγνωστικά, αφού μόλις ενάμιση μήνα πριν, αρχές Νοεμβρίου, όταν ο S&P υποχωρούσε προς τις 4.150 μονάδες, και παρότι η κυρίαρχη μακροπρόθεσμη εκτίμησή μας για τα χρηματιστήρια τα επόμενα δύο χρόνια είναι «κατάμαυρη», οι ίδιοι δηλώσαμε πως τώρα η αγορά θα πραγματοποιούσε απότομη άνοδο-παγίδα της τάξεως του 15-20% προς τις 4.800 μονάδες τουλάχιστον.

Πως η κατάπτυστη Fed θα έκανε το λεγόμενο «πίβοτ», δηλαδή θα τα γύρναγε για τα επιτόκια, ασχέτως τι ψέματα και υποσχέσεις σάς είχε ταΐσει το προηγούμενο διάστημα πως δήθεν θα πολεμήσει τον πληθωρισμό (με υψηλότερα επιτόκια).

Ούτε θέλει… ούτε μπορεί

Όπως είχαμε εξηγήσει, η Fed όχι μόνο ΔΕ ΘΕΛΕΙ (διότι βολεύει τα φιλαράκια της) αλλά στην παρούσα φάση ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να κάνει κάτι για τον πληθωρισμό.

Είναι πολύ αργά γι’ αυτό το καράβι που πλέει με σπασμένο πηδάλιο, και η σύγκρουση με το παγόβουνο είναι αναπόφευκτη.

Επομένως, αφού θα το «φάμε» που θα το φάμε (ξέρετε ποιο), για ποιον λόγο να μην τινάξει την μπάνκα στον αέρα στο φινάλε;

Για ποιον λόγο να μη συνεχίσει το τύπωμα (που εξ αρχής έθρεψε αυτόν τον πληθωρισμό), αφού έτσι κι αλλιώς το χρήμα έχει εκφυλιστεί, τα χρέη δε σημαίνουν πια τίποτα, ειδικά για τις ΗΠΑ (όλοι γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται, και δε δύναται, να αποπληρωθούν ποτέ);

Για ποιον λόγο το διεφθαρμένο σύστημα του Λευκού Οίκου να μην κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει ζωντανή τη φούσκα, έστω για λίγο ακόμα, κι ας αυξάνεται εκθετικά το κόστος που καλείται να πληρώσει η κοινωνία; Στην τελική, όλα δείχνουν ότι ο Τραμπ θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος, ας σκάσει η βόμβα στα δικά του χέρια.

Ο γεράκος με το Αλτσχάιμερ έκανε τη «δουλειά» του, η επομένη τετραετία 2024-2028 είναι η τέλεια περίοδος για να ανακατευτεί η τράπουλα, να επικρατήσει χάος, να γίνει αναδιανομή πλούτου, να ζεσταθούν οι συνθήκες για εφαρμογή ακόμη πιο ολοκληρωτικών «κανονικοτήτων» σε μια δυτική κοινωνία που καταρρέει. Πράγματα που έχουν χιλιοαναλυθεί χρόνια τώρα, και μέρα με τη μέρα επιβεβαιωνόμαστε.

Wall Street: Θα δούμε year-end ράλι στις μετοχές;

Πάντα το timing έχει τη σημασία

Γιατί λοιπόν να μην το παίξει έτσι η Fed;

Στην τελική, γνωρίζουν ότι έχουν στα χέρια τους μια φούσκα. Και γνωρίζουν ότι το γνωρίζουμε κι εμείς.

Και ότι όλο και περισσότεροι ποντάρουν πλέον σε αυτό. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, έχουν κάθε συμφέρον να πάνε την αγορά ανάποδα, έστω για λίγο.

Για τόσο ώστε να κάψουν τις λογικές «αρκούδες», να τις πετάξουν εκτός αγοράς και μετά ο δρόμος να είναι ελεύθερος για να κάνουν ό,τι θέλουν κι όποτε το θέλουν «εκείνοι», συμπεριλαμβανομένου να σκάσουν στ’ αλήθεια αυτή τη φούσκα, διότι στην τελική το θέλουν και οι ίδιοι, θα έχουν πολλαπλό συμφέρον από αυτό.

Αρκεί να γίνει στη σωστή ώρα, ε; Πάντα το timing έχει τη σημασία, ειδάλλως ό,τι «χρησμό» κι αν δίνουμε είναι σαν τις Πυθίες εκεί έξω.

Αυτός είναι ο λόγος που μακροπρόθεσμα εμμένουμε στην πεποίθησή μας ότι η αγορά αυτή δεν έχει άλλα ψωμιά, ωστόσο ένα year-end rally από τις 4.200 στις 4.800 μονάδες το «βλέπαμε».

Όχι απλώς το βλέπαμε, αλλά το θεωρούσαμε μάλιστα απαραίτητη προϋπόθεση και για το κυρίαρχο μακροπρόθεσμο πτωτικό σενάριο!

Για τον λόγο που εξηγήσαμε παραπάνω, το bull trap.

Στην ουσία δηλαδή ότι θα είναι ένα short squeeze, μια παγίδα. Έτσι, λοιπόν, τώρα είμαστε ακόμη πιο βέβαιοι για το μεγάλο σενάριο, έχουμε ακόμη περισσότερη αυτοπεποίθηση!

Νέο ιστορικό υψηλό για τον S&P

Και πράγματι, ο S&P την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έπιασε νέο ιστορικό υψηλό, ακριβώς στις 4.800 μονάδες, προτού μάλιστα διορθώσει προς τις 4.750 (περαιτέρω ενισχύοντας την εκτίμηση πως οι 4.800 είναι ισχυρή αντίσταση), επίπεδα τα οποία είχε να δει δύο χρόνια, από τον Δεκέμβριο του 2021.

Κι όλα αυτά διότι πολύ απλά προσπαθήσαμε να μπούμε στη λογική της Fed. Και όχι στη γενικότερη λογική.

Το λογικό σε έναν τέτοιον πληθωρισμό θα ήταν μια αποφασιστική αύξηση επιτοκίων, σε πραγματικά υψηλά επίπεδα. Όμως ο κόσμος μας δε λειτουργεί τελευταία με τη λογική και το «ορθόν», θα το έχετε παρατηρήσει… Το παράλογο έγινε το λογικό.

Κι έτσι ο Πάουελ την Τετάρτη μάς έκλεισε το μάτι πως όχι μόνο δε θα αυξήσει τα επιτόκια, αλλά θα τα μειώσει.

Και πως αντί για περισσότερες μειώσεις επιτοκίων το 2025, θα τις κάνει το 2024. Πλέον η αγορά προεξοφλεί μείωση επιτοκίων τον Μάρτιο (75% πιθανότητα).

…στην πραγματικότητα όμως τι θα συμβεί;! Γιαυτό λέμε «μάς έκλεισε το μάτι» ο Πάουελ. Στην πραγματικότητα εμάς αυτά μας μοιάζουν κλασικές μπούρδες της Fed που ταΐζει τη Wall Street με κρέας, κι εμάς με ψέματα.

Ο Πάουελ δήθεν προοικονομεί χαλαρότερη νομισματική πολιτική (με το πρόσχημα ότι ο πληθωρισμός είναι κάπως υπό έλεγχο), προκειμένου να πυροδοτήσει ένα ψεύτικο ραλι στα χρηματιστήρια. Ένα ράλι που το περιμέναμε.

Η ίδια η Wall Street (και μιλάμε για το «έξυπνο χρήμα», όχι τα ψαράκια) το ζητούσε, το είχε ανάγκη. Διότι χρειαζόταν μια δικαιολογία για ένα ράλι (που θα πετάξει έξω τις αρκούδες), σε μια κατά τα άλλα τραγική φούσκα έτοιμη να σκάσει! Και μόλις συμβεί αυτό, θα ξαναβγεί ο Πάουελ να τα γυρίσει πάλι!

Από εκεί δηλαδή που θα είχε προεξοφλήσει χαμηλότερα επιτόκια το 2024-25, θα βγει πάλι να τα αλλάξει. Τι, φοβάστε μην ντραπεί; Αυτή είναι κυριολεκτικά η δουλειά του, τίποτα άλλο. Θα βρει αυτός μια αφορμή, μην ανησυχείτε. Θα πουν πως «τελικά ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από ό,τι αναμέναμε (διότι όντως είναι, αλλά προς το παρόν λένε ψέματα), μπλα μπλα, και θα πρέπει να υπάρξει σύσφιγξη».

Και μπαμ, τότε θα έχει η Wall Street και την αφορμή της για το κραχ. Το οποίο θα σκάσει ενδεχομένως «βολικά» στα χέρια του Τραμπ; Ποιος ξέρει… Τι να ξέρω κι εγώ, με τους μηδέν followers…

Χωρίς σημαντικές διακυμάνσεις οι δείκτες στην Wall Street

Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος

Με άλλα λόγια, σας μιλήσαμε πως θα ερχόταν άνοδος-παγίδα στις 4.800 μονάδες. Η άνοδος ήρθε, μένει να επιβεβαιωθεί αν θα ήταν παγίδα… Ραντεβού με το νέο έτος, προς το παρόν γιορτάστε τα «πρόωρα» Χριστούγεννα που κήρυξε ο Άγιος Πάουελ, κάντε σχέδια για το ελπιδοφόρο 2024 που θα αφήσει πίσω του το «κακό» 2023 (λες και φταίει το έτος) και που θα υποχωρήσει ο πληθωρισμός, και θα «ξεφουσκώσει» η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα και θα πέσουν τα νοίκια μωρέ, και το λάδι και η φέτα, παροδικό είναι αυτό, και θα έρθει η ανάπτυξη…

Α, και μην ξεχάσετε να παίξετε γεμάτοι αυτοπεποίθηση και στο άλλο χρηματιστήριο, τα χρώματα της ΔΕΗ! Να πάρετε το πράσινο, γιατί -μην είστε χαζοί- θα πέσουν οι τιμές αργότερα, δεν μπορεί, ε; Ή μήπως το σταθερό, να φυλάξετε τα μισά έστω ρούχα, διότι γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος;

Να πω την αλήθεια μου, δε θέλω να δώσω εκτίμηση. Μου φαίνεται ευκολότερο να αποκρυπτογραφήσω τα τερτίπια των Fed και Wall Street, παρά του ντόπιου καζίνου…

Το μόνο που ξέρω σίγουρα είναι ότι ο παίζων, χάνει. Ο μόνος τρόπος να μη χάσεις στο καζίνο είναι να μην παίξεις…

Διαβάστε ακόμη: