Δεν βγάζουμε από το τραπέζι νέες αυξήσεις επιτοκίων, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ανακοίνωση της FOMC για τρίτο συνεχόμενο «πάγωμα» των επιτοκίων και το «σινιάλο» για τρεις μειώσεις μέσα στο 2024.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τόνισε ότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει, αν και παραμένει αυξημένος. Παραδέχτηκε πως οι προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τον πληθωρισμό έχουν αρχίσει να αποδίδουν, αν και επανέλαβε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν.

«Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από τα ρεκόρ του και αυτό ήρθε χωρίς σημαντική αύξηση της ανεργίας. Αυτό είναι πολύ καλό», υπογράμμισε ο Πάουελ.

«Αλλά ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός. Η συνεχής πρόοδος και η πτώση του δεν είναι εξασφαλισμένη. Και η πορεία προς τα εμπρός είναι αβέβαιη», συνέχισε.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος προσέθεσε ότι η κεντρική τράπεζα βλέπει την οικονομία των ΗΠΑ να χάνει τη δυναμική της τους τελευταίους μήνες του έτους.

«Πρόσφατοι δείκτες δείχνουν ότι η ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας έχει επιβραδυνθεί σημαντικά από τον υπερβολικό ρυθμό που παρατηρήθηκε το τρίτο τρίμηνο. Ακόμα κι έτσι, το ΑΕΠ βρίσκεται σε καλό δρόμο να αυξηθεί περίπου κατά 2,5% για το σύνολο του έτους», δήλωσε ο Τζερόμ Πάουελ.

Επεσήμανε επίσης ότι η δραστηριότητα στον στεγαστικό τομέα έχει «ισοπεδωθεί» μετά την ανάκαμψη το καλοκαίρι και είπε ότι τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα υψηλότερα επιτόκια επιβραδύνουν τις επιχειρηματικές επενδύσεις.

Διαβάστε ακόμη: