Στάση αναμονής για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση κράτησε το συμβούλιο της Federal Reserve, κρίνοντας έτσι πως η μέχρι τώρα περιοριστική νομισματική πολιτική αποφέρει καρπούς στην επίτευξη του στόχου της μείωσης του πληθωρισμού, όπως φάνηκε και από τα τελευταία στοιχεία για το μήνα Νοέμβριο. Παράλληλα, ωστόσο, έδωσε τις πρώτες ενδείξεις για το outlook της νέας χρονιάς, που θα φέρει αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής και πολλαπλές περικοπές επιτοκίων.

Οι επενδυτές είχαν προεξοφλήσει την εξέλιξη αυτή, κάτι που αποτυπώθηκε στο τετραήμερο ανοδικό σερί της Wall Street, που συνεχίζεται και σήμερα. 

Συγκεκριμένα τα επιτόκια διατηρήθηκαν αμετάβλητα στο εύρος του 5,25% με 5,50% που σε κάθε περίπτωση είναι τα υψηλότερα επίπεδα τους εδώ και 22 χρόνια. Έχουν προηγηθεί συνολικά 11 αυξήσεις από το Μάρτιο του 2022, από τις οποίες οι τέσσερις έλαβαν χώρα μέσα στη φετινή χρονιά.

Επίσης, το συμβούλιο έστειλε σήμα για τρεις περικοπές επιτοκίων μέσα στο 2024. 

Θυμίζουμε πως στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου το συμβούλιο, αλλά και ο ίδιος ο Τζερόμ Πάουελ στις δηλώσεις του, είχαν επισημάνει ότι δεν είχαν πειστεί ακόμη πως τα επίπεδα της περιοριστικής πολιτικής ήταν επαρκή για επαναφέρουν τον πληθωρισμό κοντά στο στόχο του 2%, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας ακόμη αύξησης πριν τα τέλη της χρονιάς. Όμως, οι επενδυτές ήταν σίγουροι πως ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων είχε ολοκληρωθεί στρέφοντας το ενδιαφέρον τους στα σενάρια για τη μείωση των επιτοκίων μέσα στο πρώτο μισό του 2024, ίσως δε, και από την ερχόμενη άνοιξη.

Η επιτροπή προβλέπει επίσης μια πιο ψυχρή αγορά εργασίας για την επόμενη χρονιά και πτώση του αμερικανικού ΑΕΠ, Ειδικότερα προβλέπει πως η ανεργία θα αυξηθεί αυξηθεί στο 4,1% το 2024 από 3,8% το 2023, λόγω των επιπτώσεων της πολιτικής της, ενώ ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 2,4% από 2,8% φέτος.

Στην ανακοίνωσή της η επιτροπή FOMC για τον μήνα Δεκέμβριο αναφέρει: 

Πρόσφατοι δείκτες υποδηλώνουν ότι η ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας έχει επιβραδυνθεί από τον ισχυρό ρυθμό της το τρίτο τρίμηνο. Η αύξηση των θέσεων εργασίας έχει μετριαστεί από νωρίτερα μέσα στο έτος, αλλά παραμένει ισχυρή και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό. Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει το περασμένο έτος, αλλά παραμένει υψηλός.

Το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι υγιές και ανθεκτικό. Οι αυστηρότεροι χρηματοοικονομικοί και πιστωτικοί όροι για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι πιθανό να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα, τις προσλήψεις και τον πληθωρισμό. Η έκταση αυτών των επιπτώσεων παραμένει αβέβαιη. Η Επιτροπή παραμένει ιδιαίτερα προσεκτική στους κινδύνους πληθωρισμού.

Η Επιτροπή επιδιώκει να επιτύχει τη μέγιστη απασχόληση και πληθωρισμό σε ποσοστό 2% μακροπρόθεσμα. Προς υποστήριξη αυτών των στόχων, η Επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει το εύρος στόχου για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 5-1/4 έως 5-1/2 τοις εκατό. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να αξιολογεί πρόσθετες πληροφορίες και τις επιπτώσεις τους στη νομισματική πολιτική. Κατά τον καθορισμό της έκτασης οποιασδήποτε πρόσθετης σύσφιξης πολιτικής που μπορεί να είναι κατάλληλη για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% με την πάροδο του χρόνου, η Επιτροπή θα λάβει υπόψη τη σωρευτική αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής, τις καθυστερήσεις με τις οποίες η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, καθώς και την οικονομική και οικονομικές εξελίξεις.

Επιπλέον, η Επιτροπή θα συνεχίσει να μειώνει τις διακρατήσεις της σε τίτλους του Δημοσίου και ομοσπονδιακών υπηρεσιών και τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια, όπως περιγράφεται στα προηγούμενα ανακοινωθέντα σχέδιά της. Η Επιτροπή δεσμεύεται σθεναρά να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο της 2%.

Κατά την αξιολόγηση της κατάλληλης κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των εισερχόμενων πληροφοριών για τις οικονομικές προοπτικές. Η Επιτροπή θα ήταν έτοιμη να προσαρμόσει τη στάση της νομισματικής πολιτικής όπως αρμόζει, εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της Επιτροπής.

Διαβάστε ακόμη: