Δέκα φορές από το 1994 η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ξεκίνησε κύκλους χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, είτε αρχίζοντας μειώσεις των επιτοκίων είτε μετά από παρατεταμένη παύση στις μεταβολές επέστρεψε στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων.
Πριν από 29 χρόνια η Federal Reserve άρχισε να δίνει στην δημοσιότητα το κείμενο της απόφασης όπου καταγράφεται το σκεπτικό στο οποίο στηρίχθηκαν τα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς.
Κεντρικές τράπεζες: Θα «γειώσουν» τις προσδοκίες των επενδυτών;
Η πρώτη ανακοίνωση για μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο του 1995 ήταν λιτή. «Ως αποτέλεσμα της νομισματικής σύσφιγξης που ξεκίνησε στις αρχές του 1994, οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν υποχωρήσει αρκετά ώστε να επιτρέψουν μια μέτρια προσαρμογή των νομισματικών συνθηκών» ανέφερε η ανακοίνωση της Fed, με επικεφαλής τότε τον Άλαν Γκρίνσπαν, καθώς άρχισε να χαλαρώνει τη λαβή της στην οικονομία, αφού κατάφερε να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό με συγχρονισμένο τρόπο που είχε ως αποτέλεσμα το ποσοστό ανεργίας να συνεχίσει την οκταετή πτώση του. Η αύξηση της απασχόλησης και η οικονομική ανάπτυξη, που είχαν υποχωρήσει σε ένα πιθανό υφεσιακό σπιράλ, επιταχύνθηκαν.
Καθώς το ερώτημα για το πότε θα ξεκινήσει τις μειώσεις των επιτοκίων είναι το βασικό ζητούμενο στους οικονομικούς κύκλους με τις προσδοκίες της αγοράς να εκτιμούν ότι τα οικονομικά στοιχεία θα αναγκάσουν τη Fed να μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα από ό,τι αναμένει.
Στο πλαίσιο αυτό και εν αναμονή της ανακοίνωσης της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την Τετάρτη το Reuters κατέγραψε όλες τις ανακοινώσεις που αφορούν μειώσεις επιτοκίων καθώς και τις βασικές φράσεις που δίνουν το στίγμα της νομισματικής πολιτικής.
Ιούλιος 1995
Με τον πληθωρισμό υπό έλεγχο, η Fed μείωσε το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 5,75% από 6, όπου βρισκόταν από τον Φεβρουάριο του 1995.
«Ως αποτέλεσμα της νομισματικής σύσφιξης που ξεκίνησε στις αρχές του 1994, οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν υποχωρήσει αρκετά ώστε να είναι δυνατή μια μέτρια προσαρμογή των νομισματικών συνθηκών»
Δεκέμβριος 1995
Με την πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός παραμένει υποτονικός μετά από πέντε μήνες με το επιτόκιο κεφαλαίων στο 5,75%, η Fed αποφάσισε την περαιτέρω κατά 25 μονάδες βάσης και θα το έκανε ξανά στην επόμενη συνεδρίασή της τον Ιανουάριο.
«Από την τελευταία χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τον Ιούλιο, ο πληθωρισμός ήταν κάπως ευνοϊκότερος από ό,τι αναμενόταν, και το αποτέλεσμα αυτό μαζί με τη σχετική συγκράτηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό δικαιολογεί μια μέτρια χαλάρωση των νομισματικών συνθηκών».
Σεπτέμβριος 1998
Η Fed, σε μια κίνηση διαχείρισης κινδύνου, μείωσε κατά 25 μονάδες βάσης το επιτόκιο, την πρώτη από τις τρεις διαδοχικές μειώσεις που το οδήγησαν στο 4,75%.
«Η ενέργεια αυτή έγινε για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις στην προοπτική οικονομικής ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών από την αυξανόμενη αδυναμία των ξένων οικονομιών και τις λιγότερο διευκολυντικές χρηματοπιστωτικές συνθήκες στο εσωτερικό της χώρας».
Ιανουάριος 2001
Ένα χρόνο μετά το σπάσιμο της χρηματιστηριακής φούσκας των εταιρείων που έγιναν γνωστές με τον χαρακτηρισμό dot-com, η οικονομική δραστηριότητα αποδυναμώνεται και η Fed μειώνει το επιτόκιο κεφαλαίων στο 6 % από 6,5%, όπου βρισκόταν από τον Μάιο του 2000.
«Οι ενέργειες αυτές έγιναν υπό το φως της περαιτέρω εξασθένησης των πωλήσεων και της παραγωγής και στο πλαίσιο της μειωμένης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, των σφιχτών συνθηκών σε ορισμένα τμήματα των χρηματοπιστωτικών αγορών και των υψηλών τιμών της ενέργειας που εξαντλούν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων».
Νοέμβριος 2002
Μετά από 11 μήνες με το επιτόκιο κεφαλαίων στο 1,75%, που τότε ήταν σε ιστορικό χαμηλό, η Fed το μείωσε στο 1,25% για να βοηθήσει την υποτονική ανάκαμψη από την ύφεση του προηγούμενου έτους.
«Η Επιτροπή πιστεύει ότι η σημερινή πρόσθετη νομισματική χαλάρωση θα πρέπει να αποδειχθεί χρήσιμη καθώς η οικονομία προσπαθεί να ξεπεράσει αυτή την τρέχουσα αδυναμία».
Ιούνιος 2003
Ανησυχώντας πλέον ίσως για πρώτη φορά ότι ο πληθωρισμός ήταν πολύ χαμηλός, η Fed μείωσε το επιτόκιο κεφαλαίων στο 1%, ένα άλλο χαμηλό ρεκόρ, από το 1,25%, όπου βρισκόταν επί επτά μήνες.
«… η πιθανότητα, αν και μικρή, μιας ανεπιθύμητη ουσιαστική πτώση του πληθωρισμού υπερβαίνει εκείνη μιας αύξησης του πληθωρισμού από το ήδη χαμηλό επίπεδό του»
Σεπτέμβριος 2007
Η πιστωτική κρίση είχε αναπτυχθεί και απειλούσε να εκτροχιάσει την οικονομία, ωθώντας τη Fed να μειώσει το επιτόκιο κεφαλαίων στο 4,75% από 5,25% όπου βρισκόταν για ένα χρόνο.
“…η σύσφιγξη των πιστωτικών συνθηκών έχει τη δυνατότητα να εντείνει τη διόρθωση της αγοράς ακινήτων και να περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη γενικότερα. Η σημερινή δράση έχει ως στόχο να συμβάλει στην αποτροπή ορισμένων από τις δυσμενείς επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία που θα μπορούσαν διαφορετικά να προκύψουν από τις διαταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να προωθήσει τη συγκρατημένη ανάπτυξη σε βάθος χρόνου.»
Οκτώβριος 2008
Η κρίση έχει μετατραπεί σε παγκόσμια πιστωτική κρίση μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers. Σε μια ενδοσυνεδριακή ενέργεια που συντονίστηκε με άλλες κεντρικές τράπεζες, η Fed μείωσε το επιτόκιο κεφαλαίων κατά 50 μονάδες βάσης στο 1,50% από 2,0%, όπου βρισκόταν εδώ και έξι μήνες. Θα το μείωνε ξανά αργότερα μέσα στον μήνα στο 1,0% και στη συνέχεια ξανά τον Δεκέμβριο κοντά στο μηδέν, όπου θα παρέμενε για επτά χρόνια.
«Από την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής, οι συνθήκες στην αγορά εργασίας έχουν επιδεινωθεί και τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες, οι επιχειρηματικές επενδύσεις και η βιομηχανική παραγωγή έχουν μειωθεί. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένουν αρκετά τεταμένες και οι πιστωτικές συνθήκες σφιχτές. Συνολικά, οι προοπτικές για την οικονομική δραστηριότητα έχουν αποδυναμωθεί περαιτέρω».
Ιούλιος 2019
Επτά μήνες μετά τη λήξη του κύκλου σύσφιγξης τον Δεκέμβριο του 2018, η Fed αποφάσισε ότι η διαχείριση κινδύνου δικαιολογεί τη μείωση του εύρους των επιτοκίων χρηματοδότησης κατά 25 μονάδες βάσης σε ποσοστό μεταξύ 2% και 2,25%. Το ίδιο θα πράξει και στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της.
«Υπό το πρίσμα των επιπτώσεων των παγκόσμιων εξελίξεων στις οικονομικές προοπτικές, καθώς και των υποτονικών πληθωριστικών πιέσεων, η Επιτροπή αποφάσισε να μειώσει το εύρος-στόχο για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 2 έως 2,25%».
Μάρτιος 2020
Η πανδημία οδήγησε στη μαζική διακοπή της λειτουργίας της οικονομίας που έθεσε περισσότερα από 20 εκατομμύρια άτομα εκτός εργασίας. Η Fed μείωσε το επιτόκιο των κεφαλαίων κατά 50 μονάδες βάσης στο 1% έως 1,25%. Λιγότερο από δύο εβδομάδες αργότερα το μείωσε ξανά κοντά στο μηδέν, όπου παρέμεινε μέχρι τον Μάρτιο του 2022.
«Τα θεμελιώδη μεγέθη της αμερικανικής οικονομίας παραμένουν ισχυρά. Ωστόσο, ο κορονωϊός θέτει εξελισσόμενους κινδύνους για την οικονομική δραστηριότητα. Υπό το πρίσμα αυτών των κινδύνων και προς υποστήριξη της επίτευξης των στόχων της για τη μέγιστη απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς αποφάσισε σήμερα να μειώσει το εύρος-στόχο για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, σε 1 έως 1-1,25%».