Επίσημες επαφές με Total και ExxonMobil θα έχει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να τις πείσει να τεθούν επικεφαλής όλων των ερευνών για υδρογονάνθρακες στη χώρα μας.
Η επιλογή δεν είναι καθόλου τυχαία αφού οι δύο εταιρίες συμβολίζουν ουσιαστικά τη συμμαχία της Αθήνας με την αμερικανική και τη γαλλική κυβέρνηση.
Οι περιοχές νότια και δυτικά της Κρήτης είναι οι πρώτες που θα συζητηθούν και θα παραχωρηθούν.
Βασική επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης, είναι να γίνουν σεισμικές έρευνες στην Κρήτη για υδρογονάνθρακες από το Νοέμβριο του 2022 μέχρι το τέλος του 2023.
Σε κάθε περίπτωση στόχος της ΕΔΕΥ είναι να γίνουν οι σεισμικές έρευνες αυτό το χειμώνα.
Το «φιλέτο» είναι τα δύο οικόπεδα της Κρήτης όπου θα υπάρξουν πυκνές επαφές με την Total και την ExxonMobil.
Όμως στα υπόψη είναι ακόμη 4 περιοχές ενδιαφέροντος, όπου οι έρευνες για υδρογονάνθρακες μπορούν να προχωρήσουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και να έχουμε απτά αποτελέσματα.
Πρόκειται για τα μπλοκ Ιόνιο και οικόπεδο 10, το οικόπεδο 2 στα δυτικά της Κέρκυρας, και το χερσαίο οικόπεδο των Ιωαννίνων που είναι το πιο ώριμο και εκεί αναμένεται η πρώτη γεώτρηση μέχρι το 2023.
Εάν από τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν με τις δύο εταιρείες προκύψει ότι υπάρχει πρόβλημα με μία (μάλλον με τους γάλλους, λένε), τότε η ΕΔΕΥ ήδη προετοιμάζει το έδαφος για να βάλει στο παιχνίδι τρίτο μεγάλο παίκτη της αγοράς.
Είναι φανερό τώρα πως πολλές πετρελαϊκές που εγκαταλείπουν τη Ρωσία αναζητούν νέες αγορές για την επόμενη μέρα των κυρώσεων και του πολέμου.
Συνεπώς η Ελληνική αγορά έχει την ευκαιρία να αποτελέσει έναν πιθανό προορισμό για κάποια ή κάποιες από αυτές της πετρελαϊκές.
Εκπρόσωπος μεγάλης βρετανικής εταιρίας ουσιαστικά λέει πως όλα ξεκινούν πάλι από την αρχή: «μας ενδιαφέρουν τα πάντα και η Ελλάδα αλλά και τίποτα ταυτόχρονα, έχουν πλέον καταρρεύσει οι στρατηγικές μας».
Η ανάλυση των στοιχείων από την ΕΔΕΥ για τις περιοχές αυτές είναι ότι μπορεί να προκύψει ένας κύκλος εργασιών ύψους 250 δισ. ευρώ μέχρι το 2030, εάν έχουμε ποσοστό επιτυχίας 20% στις έρευνες που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια στα έξι μπλοκ που έχουν παραχωρηθεί σε εταιρείες.
«Σε συνθήκες χρονικής πίεσης αυτό είναι ένα ρεαλιστικά αισιόδοξο πρόγραμμα, θα ξεπεράσουμε σύντομα και το μεγάλο πρόβλημα που είναι οι αδειοδοτικές καθυστερήσεις», είπε πρόσφατα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΥ.
Σε ό,τι αφορά την εκκρεμή προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, οι ίδιες πηγές της ΕΔΕΥ εκφράζουν την εκτίμηση ότι η υπόθεση θα κερδηθεί στο ΣτΕ και προσθέτουν ότι θεωρούν ότι το πρόβλημα δεν είναι ανυπέρβλητο καθώς υπάρχουν τρόποι ώστε να αντισταθμιστεί το ρίσκο.
Όπως προβλέπει το αναλυτικό πρόγραμμα που παρουσίασε η ΕΔΕΥ στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η πρώτη ελληνική παραγωγή υδρογονανθράκων μπορεί να γίνει το 2029.
Αυτό προϋποθέτει ότι οι σεισμικές έρευνες θα έχουν ολοκληρωθεί σε 1 – 2 έτη μέχρι το 2024 και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις σε 3 – 4 χρόνια μέχρι το 2026 ώστε να έχουμε εγχώρια παραγωγή σε διάστημα 6 -7 ετών από σήμερα.