Απογοήτευση μαθαίνω πως επικρατεί στους κύκλους της Κοινοπραξίας Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ. αναφορικά με το επενδυτικό σχέδιο της έρευνας κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά- Νοτιοδυτικά της Κρήτης».

Αφορμή η νέα αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης στο ΣτΕ μετά από προσφυγή οικολογικών οργανώσεων.

Νέα δικάσιμος ορίστηκε για τις αρχές Οκτωβρίου σε 8 μήνες δηλαδή, αλλά τότε λήγει και η συμβατική υποχρέωση για την ολοκλήρωση των ερευνών!

«Είναι η τέταρτη αναβολή εδώ και τρία χρόνια στο πρόγραμμα της κοινοπραξίας Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ στις δύο περιοχές. Αν δεν μας θέλουν ας το πούν καθαρά, άλλωστε μόνο εμείς μείναμε για έρευνες στην Ελλάδα, όλοι οι άλλοι …λάκισαν!» μας λέει έμπειρο στέλεχος της κοινοπραξίας και συνεχίζει: «ετοιμάζαμε σεισμικές έρευνες με ειδικό σκάφος αλλά η δικαστική εκκρεμότητα μας κόλλησε όλες τις προσπάθειες».

Σε ερώτηση μήπως πίσω από την κωλυσιεργία κρύβονται άλλοι λόγοι, ίσως και γεωπολιτικοί πλέον, το σχόλιο ήταν αρκούντως κομψό και διπλωματικό: «υπάρχουν κάποιες αιτιάσεις περί απουσίας σαφούς πολιτικής θέσης για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου από τους ταγούς της χώρας, αλλά σύντομα θα πρέπει και εμείς να καταλάβουμε τι θέλει ο καθένας».

Ρωτήσαμε και κύκλους από το ΥΠΕΝ και μας είπαν πως «γίνονται νομικές ενέργειες για την επίσπευση της εκδίκασης της υπόθεσης, σε άλλη ημερομηνία δηλαδή πριν τις αρχές Οκτωβρίου».

Καλή απάντηση αλλά το ερώτημα είναι εάν την πιστεύει και το πρόσωπο που μας την είπε.

Απορία ψάλτου βηξ…

«Προσοχή μην μας φύγουν Total και ExxonMobil»