Δεύτερες ή και τρίτες σκέψεις φαίνεται πως κάνουν οι υπεύθυνοι του πολυεθνικού κολοσσού της ExxonMobil για την συνέχιση συμμετοχής τους στο σχήμα με την Total και τα ΕΛΠΕ για τις έρευνες υδρογονανθράκων στα ανοικτά της Κρήτης.

Ο συναγερμός σήμανε στην Αθήνα, όταν κύκλοι της Πρεσβείας (μία είναι Η Πρεσβεία!) ανέφεραν σε υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα πως ο τεράστιος αμερικανικός Όμιλος «επανεξετάζει τη συμμετοχή του στο εταιρικό σχήμα».

Ο υψηλόβαθμος κυβερνητικός μετέφερε στο Μαξίμου την αίσθηση πως «όταν αυτοί λένε πως επανεξετάζουν, οι άνθρωποι είναι φευγάτοι, κάτι πρέπει να κάνουμε δεν πρέπει να αφήσουμε την ExxonMobil να φύγει και μην ακούτε αυτά που λένε πως δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, μάλλον τελειωμένο μου μοιάζει το θέμα».

Η υπόθεση έφτασε μέχρι τον Πρωθυπουργό φυσικά ο οποίος και ανέθεσε στον «συνήθη ύποπτο» να διερευνήσει προθέσεις τόσο τον Αμερικανών όσο και των ΕΛΠΕ και της Total, για το τι θα κάνουν αν η ExxonMobil τελικά αποχωρήσει.

«Ας μην ξεχνάμε πως η γεωστρατηγική σημασία των ερευνών και της αμερικανικής παρουσίας είναι πολύ σημαντική στην περίπτωση αυτή» όπως μας είπαν χαρακτηριστικά και έχουν απόλυτο δίκιο.