Σήμερα (13/01), ο επικεφαλής της ρωσικής Κάτω Βουλής να κατάσχονται οι περιουσίες Ρώσων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και «προσβάλλουν» το κράτος και τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, από το εξωτερικό.

Η πρόταση του Βιτσεσλάβ Βολόντιν, Προέδρου της Κρατικής Δούμας, στοχεύει σε πρόσωπα της ρωσικής αντιπολίτευσης που έχουν καταδικάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και εγκατέλειψαν τη Ρωσία προκειμένου να μη συλληφθούν. Πολλοί από εκείνοι, έχουν ήδη χαρακτηρισθεί ως «ξένοι πράκτορες» από την πλευρά του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Κάποιοι από τους συμπολίτες μας θεωρούν ότι είναι δυνατόν να προσβάλλουν τη Ρωσία, τους κατοίκους, τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς και ανοικτά, να στηρίζουν τους κακοποιούς, τους Ναζί και τους δολοφόνους. Ο στόχος τους είναι σαφής. Να κερδίσουν εύνοια και να διατηρήσουν την ευημερία τους, στο εξωτερικό», ανέφερε ο Βιτσεσλάβ Βολόντιν, μέσω δημοσίευσης στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Τα ισχύοντα νομικά μέσα για την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού ή της δυσφήμισης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων –που ήδη τιμωρούνται στη Ρωσία με πρόστιμα και ποινές φυλάκισης– δεν είναι επαρκή για τη διαχείριση αυτών των «αχρείων», στο εξωτερικό, προσέθεσε.

«Ενόσω βρίσκονται στο εξωτερικό, προσφέρουν προς ενοικίαση ακίνητα και συνεχίζουν να λαμβάνουν πληρωμές εις βάρος των Ρώσων πολιτών. Παράλληλα, επιτρέπουν στον εαυτό τους να ρίχνουν δημοσίως λάσπη εναντίον της Ρωσίας, να προσβάλλουν τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς μας. Νιώθουν ότι έχουν ατιμωρησία, πιστεύουν ότι η δικαιοσύνη δε μπορεί να τούς φθάσει», δήλωσε.

Ως εκ τούτου, «είναι απαραίτητο να επικαιροποιηθεί ο ποινικός κώδικας με άρθρο για την κατάσχεση της περιουσίας τέτοιων ανθρώπων, ώστε να αντισταθμισθεί η ζημιά που έχουν προκαλέσει. Προς το παρόν, ωστόσο, δεν ήταν σαφές εάν (ή / και πότε) αυτό το μέτρο μπορεί να βρεθεί ενώπιον του ρωσικού κοινοβουλίου.

Διαβάστε ακόμη: