Περίπου 100.000 εργαζόμενοι στην τεχνολογία και την πληροφορική στη Ρωσία, δηλαδή συνολικά το 10%, έφυγαν από τη χώρα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και δεν έχουν επιστρέψει, σύμφωνα με σημερινή (20/12) τοποθέτηση του Υπουργού Ψηφιακής Ανάπτυξης, Μακσούτ Σαντάγεφ, κατά τη διάρκεια ομιλίας στην Κρατική Δούμα.

«Αν λάβουμε υπόψη τα δύο “κύματα” αναχωρήσεων των ειδικών στον τομέα της τεχνολογίας και της πληροφορικής, περίπου το 10% των υπαλλήλων έχει εγκαταλείψει τη χώρα και δεν έχει επιστρέψει.

Πολλοί επέστρεψαν, αλλά συνολικά περίπου 100.000 ειδικοί βρίσκονται στο εξωτερικό, και μάλιστα, το 80% συνεχίζει να εργάζεται για ρωσικές εταιρείες, ευρισκόμενο σε φιλικές χώρες», τόνισε ο κ. Σαντάγεφ, σύμφωνα με ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Οι περισσότεροι που έχουν αποχωρήσει από τη Ρωσία, έχουν εγκατασταθεί στην Τουρκία, τη Γεωργία, την Αρμενία, όπως επίσης τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και χώρες της Κεντρικής Ασίας, όπου μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται και ως εκ τούτου, να λαμβάνουν τον μηνιαίο τους μισθό, προκειμένου να συντηρούνται. Αν και ο κ. Υπουργός δεν αναφέρθηκε στα αίτια της φυγής, πολλοί εργαζόμενοι στους ψηφιακούς τομείς έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου.

Το εναρκτήριο «κύμα» μαζικής φυγής άρχισε τους πρώτους μήνες του πολέμου, ενώ, το δεύτερο κατεγράφη μέσα στο φθινόπωρο, αφότου το Κρεμλίνο ανακοίνωσε τη «μερική επιστράτευση» χιλιάδων Ρώσων πολιτών, οι οποίοι βρίσκονταν σε ηλικία στράτευσης.

Αυτές οι αποχωρήσεις, που προστίθενται στην έξοδο εκατοντάδων χιλιάδων άλλων Ρώσων, «εγείρουν» ανησυχίες για τη «διαρροή εγκεφάλων» που θα μπορούσε να προκαλέσει ελλείψεις στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, ο οποίος απαιτεί προσωπικό με υψηλά προσόντα, που χρειάζεται πολύ χρόνο για να εκπαιδευθεί.

Οι δυτικές οικονομικές κυρώσεις, επίσης, επιτείνουν τις δυσκολίες, προκαλώντας προβλήματα χρηματοδότησης και προμήθειας ορισμένων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων. Με σκοπό να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης, ο Μακσούτ Σαντάγεφ πρότεινε να μην επιβληθούν «αυστηροί περιορισμοί» στην τηλεργασία για τους ψηφιακούς υπαλλήλους, καθώς αυτό θα μπορούσε να τους «ωθήσει να αναζητήσουν εργασία σε εταιρείες κρατών του εξωτερικού».

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Υπουργείου Ψηφιακής Ανάπτυξης εξέφρασε την άποψη ότι η Ρωσία είναι «μία από τις πλέον ευνοϊκές χώρες για να αναπτύξει κανείς επιχειρηματική δραστηριότητα, στον τομέα της τεχνολογίας και των πληροφοριών».

Διαβάστε ακόμη: