Η Ρωσία δε θα εκδίδει, πλέον, διαβατήρια για όσους έχουν επιστρατευθεί, ενόσω δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη διαφύγει στο εξωτερικό.

«Αν ένας πολίτης έχει κληθεί για στρατιωτική θητεία ή έχει λάβει κλήση (επιστράτευσης ή στράτευσης), δε θα δικαιούται χορήγηση διεθνούς διαβατηρίου», επισημάνθηκε στο ανακοινωθέν.

Οι Ρώσοι πολίτες χρειάζονται υποχρεωτικά διεθνές διαβατήριο, για να ταξιδέψουν στα περισσότερα κράτη του εξωτερικού· υπενθυμίζεται πως έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν στην Αρμενία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν και το Κιργιστάν με εσωτερικό διαβατήριο, το οποίο ισοδυναμεί με δελτίο ταυτότητας.

Πριν από μερικές ημέρες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ισχυρίσθηκε ότι «δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση», όσον αφορά ενδεχόμενο κλείσιμο των συνόρων, στο πλαίσιο της εκστρατείας επιστράτευσης εφέδρων για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Από την πρώτη ημέρα της επιστράτευσης, δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι πολίτες έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους, με προορισμό κυρίως τη Γεωργία, το Καζακστάν και τη Μογγολία.

Η έξοδος έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις, ώστε οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας να εγκαθιστούν από χθες (27/09) κινητό στρατολογικό γραφείο στα σύνορα με τη Γεωργία, ώστε να ανακοπούν όσοι προσπαθούν να «δραπετεύσουν» από την επιστράτευση.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει διαβεβαιώσει ότι μονάχα όσοι διαθέτουν στρατιωτική εμπειρία ή ειδικές γνώσεις για τον στρατό, θα επιστρατευθούν· ωστόσο, η επιστράτευση ηλικιωμένων, αρρώστων, φοιτητών και άλλων κατηγοριών που υποτίθεται ότι θα εξαιρούνταν από την επιστράτευση, έχει προκαλέσει «θύελλα» αντιδράσεων στη Ρωσία. Παρατηρητές θεωρούν ότι οι ρωσικές αρχές επιστρατεύουν περισσότερους από όσους ανακοίνωσαν.

Διαβάστε ακόμη: