Ύστερα από την αποκάλυψη πληροφοριών για προγράμματα παρακολούθησης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών (NSA), στην οποία εργαζόταν ως διαχειριστής συστημάτων.
Οι αμερικανικές αρχές απαιτούσαν επί χρόνια την έκδοση του Σνόουντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη με την κατηγορία της κατασκοπείας.
Πέρα από τον Σνοόυντεν, η ρωσική υπηκοότητα δόθηκε σε 71 ακόμη άτομα, ενώ, τρεις άνθρωποι την έχασαν.
Ο Σνοόυντεν διαμένει στη Ρωσία, από το 2013. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατηγορείται για την αποκάλυψη διαβαθμισμένων πληροφοριών αναφορικά με τα προγράμματα παρακολούθησης Αμερικανών και άλλης εθνικότητας πολιτών, της NSA.
Ο Σνόουντεν φέρεται να απέκτησε πρόσβαση σε περίπου 1.7 εκατομμύρια απόρρητα έγγραφα, τα οποία παρέδωσε σε δημοσιογράφους. Το 2015, η συλλογή των τηλεφωνικών δεδομένων κρίθηκε παράνομη. Αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 30 ετών.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, ο Αμερικανός τέως Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είχε χαρακτηρίσει τον Σνόουντεν ως «κατάσκοπο», ζητώντας την έκδοσή του από τη Ρωσία. Το 2016, ο Σνόουντεν είχε αναφέρει ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπό τον όρο «μία δίκαιας δίκης», ζητώντας από τον τότε Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα να τού αποδοθεί χάρη.