Ο κ. Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε εκτενώς στις εξελίξεις του ουκρανικού μετώπου, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον Τζέφρι Γκόλντμπεργκ και το περιοδικό Atlantic.

«Ο Πούτιν αντιπροσώπευε μία πολύ συγκεκριμένη στάση απέναντι στα ιδεώδη της δημοκρατίας, την παγκοσμιοποίηση, τη σύγκρουση των πολιτισμών, και την ικανότητα να εργαλειοποιεί τον θυμό και τη δυσαρέσκεια που δημιουργούνται γύρω από μια εθνικιστική μυθολογία.

Αυτό που βλέπουμε είναι οι συνέπειες αυτού του τοξικού μείγματος στα χέρια μίας αυταρχικής κυβέρνησης, η οποία δεν έχει πολλά θεσμικά αντίβαρα», σημείωσε ο κ. Ομπάμα, ως απολογισμό του συνεδρίου για τις «ψευδείς ειδήσεις» και τη διάβρωση της δημοκρατίας, που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Μπαράκ Ομπάμα

«Έχοντας αντιμετωπίσει την εισβολή στην Κριμαία και τα ανατολικά τμήματα της Ουκρανίας, δηλώνω ενθαρρυμένος από την ευρωπαϊκή αντίδραση ενάντια στη στάση της Ρωσίας.

Το 2014 συχνά έπρεπε να τούς σέρνω, κλωτσώντας και ουρλιάζοντας, προκειμένου να απαντήσουν όπως ακριβώς θα θέλαμε, ως δυτικές δημοκρατίες», επεσήμανε.

Μπαράκ Ομπάμα

«Ο Πούτιν ήταν πάντα αδίστακτος»

«Δεν γνωρίζω εάν το άτομο που ήξερα, είναι το ίδιο με εκείνο που τώρα ηγείται αυτής της επίθεσης. Αντικρίσατε εκείνα που έκανε στην Τσετσενία. Δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να συντρίψει, όσους θεωρούσε απειλή. Αυτό δεν είναι νέο», υποστηρίζει ο Μπαράκ Ομπάμα, διευκρινίζοντας πως περίμενε αυτές τις ακραίες δράσεις του και προ πενταετίας.

«Δε μπορούμε να αναμένουμε από τον Πούτιν ξαφνική στροφή προς τον ορθολογισμό, κατά την άποψή μου· αμφίβολο, επίσης, είναι αν υπάρξουν καίριες αντιδράσεις είτε από τον ρωσικό λαό, είτε από ολιγάρχες του εσωτερικού της χώρας», δήλωσε εν συνεχεία και συμπλήρωσε πως:

«Αυτό που άλλαξε από το 2014 έως σήμερα· στην Ουκρανία, εξακολούθησε να ενισχύεται η αίσθηση της εθνικής ταυτότητας. Επίσης, εκτιμώ πως ο Πούτιν δεν είχε προβλέψει πλήρως τον βαθμό αλλαγής της φύσης του πολέμου, στον οποίο όλοι βλέπουν αυτά που συμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο.

Μπαράκ Ομπάμα

Υπάρχει ακόμη η δυνατότητα και η προοπτική να αποτραπεί μια μαξιμαλιστική νίκη του Πούτιν».

«Πολύ νωρίς για προβλέψεις αλλά όχι για διδάγματα, όσον αφορά την τελική έκβαση του πολέμου»

Ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποιεί πως: «τα τωρινά γεγονότα, αποτελούν επιστροφή στους παλαιούς τρόπους σκέψης αναφορικά με τη δύναμη, τον τόπο και την ταυτότητα· εάν σήμερα δεν γίνουν σωστά κάποια πράγματα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Ευρώπη, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, τότε το μέλλον μπορεί να καταστεί ακόμη πιο δύσκολο, βίαιο και γεμάτο προκλήσεις για τις επόμενες γενεές».

Μπαράκ Ομπάμα