Οι περιοχές της Ουκρανίας στις οποίες διεξάγονται δημοψηφίσματα, θα τελούν υπό την «πλήρη προστασία» της Ρωσίας αν προσαρτηθούν, ανέφερε χθες (24/09) ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, εν μέσω φόβων ότι η Μόσχα ενδεχομένως να κλιμακώσει περαιτέρω τη σύγκρουση, χρησιμοποιώντας ακόμη και πυρηνικά όπλα.

Ο κ. Λαβρόφ, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και τη συνέντευξη που παραχώρησε σε διεθνή Μέσα ενημέρωσης στη Νέα Υόρκη, προσπάθησε να αιτιολογήσει την εισβολή της πατρίδας του στη γειτονική Ουκρανία, επαναλαμβάνοντας τους ψευδείς ισχυρισμούς της Μόσχας, ότι «η εκλεγμένη κυβέρνηση του Κιέβου είναι παράνομη, γεμάτη νεοναζί και καταπιέζει τους ρωσόφωνους στην ανατολική Ουκρανία».

Προχθές (23/09), άρχισαν τα δημοψηφίσματα της Ρωσίας σε τέσσερις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, τα οποία αποσκοπούν στην προσάρτηση των εδαφών που κατέλαβε διά της βίας.

Το Κίεβο κατήγγειλε ότι οι κάτοικοι εξαναγκάζονται να ψηφίσουν και δεν τούς επιτρέπεται να εγκαταλείψουν αυτές τις περιοχές κατά τη διάρκεια του τετραήμερου δημοψηφίσματος, το οποίο οι δυτικές χώρες χαρακτήρισαν ως «απάτη, με στόχο να αιτιολογήσει πιθανή κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία».

«Μετά τα δημοψηφίσματα, η Ρωσία βεβαίως θα σεβαστεί την έκφραση της βούλησης αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι για πολλά χρόνια υποφέρουν από τις καταχρήσεις του νεοναζιστικού καθεστώτος», τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία ώστε να υπερασπισθεί προσαρτημένες περιοχές της Ουκρανίας, απάντησε ότι το ρωσικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένου εκείνου «που δυνητικά θα κατοχυρωθεί περαιτέρω» στο Σύνταγμα της Ρωσίας στο μέλλον, «τελεί υπό την πλήρη προστασία του κράτους».

«Όλοι οι νόμοι, οι αντιλήψεις και οι στρατηγικές της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα εφαρμόζονται σε όλη την επικράτεια» σημείωσε, αναφερόμενος στο δόγμα της Ρωσίας.

Αυτή η τοποθέτηση ακολούθησε τη ρητή προειδοποίηση του πρώην Προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, συμμάχου του Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι «οιοδήποτε όπλο στο οπλοστάσιο της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών πυρηνικών όπλων, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την υπεράσπιση εδαφών που ενσωματώνονται στη Ρωσία».

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ανέφερε ότι τα σχόλια του Λαβρόφ και η προηγούμενη δήλωση του κ. Πούτιν, όταν είπε ότι δεν μπλοφάρει για τη χρήση πυρηνικών όπλων, είναι «ανεύθυνα» και «απολύτως απαράδεκτα».

«Η Ουκρανία δε θα υποχωρήσει. Καλούμε όλες τις πυρηνικές δυνάμεις να μιλήσουν τώρα και να καταστήσουν σαφές στη Ρωσία ότι τέτοιου είδους ρητορικές, θέτουν τον κόσμο σε κίνδυνο και δε θα γίνουν ανεκτές», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Διαβάστε ακόμη: