Ξεκίνησαν σήμερα το πρωί στις περιοχές στην Ουκρανία που ελέγχονται πλήρως ή εν μέρει από τη Μόσχα τα δημοψηφίσματα ενσωμάτωσης στη Ρωσία, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, μια ψηφοφορία την οποία το Κίεβο και η Δύση έχουν χαρακτηρίσει «ψευδοδημοψήφισμα».

Η διαδικασία, που ξεκίνησε στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να διαρκέσει ως τις 27 Σεπτεμβρίου, διεξάγεται στις αυτονομιστικές, φιλορωσικές επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ (στην ανατολική Ουκρανία) καθώς και στις περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή στις επαρχίες Χερσώνα και Ζαπορίζια.

Ουκρανία: «Κανονικά γίνονται» τα δημοψηφίσματα, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις

Υπενθυμίζεται πως η Μόσχα και οι φιλορωσικές αρχές των κατεχόμενων εδαφών στην Ουκρανία διαβεβαίωσαν χθες ότι τα δημοψηφίσματα που προανήγγειλε η Ρωσία, πρόκειται να διεξαχθούν κανονικά, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις.

Από σήμερα λοιπόν, μέχρι και την Τρίτη, τέσσερις περιοχές στη νότια και ανατολική Ουκρανία, που βρίσκονται υπό τον πλήρη ή μερικό έλεγχο της Μόσχας, θα ψηφίσουν στα «ψευδοδημοψηφίσματα», όπως τα χαρακτηρίζει η Δύση.

Ακόμη και η Κίνα επέκρινε το σχέδιο αυτό, ζητώντας να γίνει σεβαστεί η εδαφική ακεραιότητα των χωρών.

Οι φιλορωσικές αρχές των εδαφών αυτών και η Μόσχα επιμένουν ότι η διαδικασία θα προχωρήσει. «Η ψηφοφορία ξεκινά και τίποτα δεν θα την εμποδίσει», είπε στη ρωσική τηλεόραση ο επικεφαλής της κατοχικής διοίκησης της Χερσώνας, Βλαντίμιρ Σάλντο.

Ουκρανία: Πώς θα γίνουν τα δημοψηφίσματα

Η εκλογική επιτροπή των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ, στα ανατολικά, διευκρίνισε ότι «για λόγους ασφαλείας», το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κατ’ ουσίαν από πόρτα σε πόρτα, «μπροστά στα σπίτια» και θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες. Τα εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν μόνο την τελευταία ημέρα, δηλαδή στις 27 Σεπτεμβρίου.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και «υπ’ αριθμόν 2» στο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε, από την πλευρά του, μέσω του Telegram ότι οι αυτονομιστικές επαρχίες του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, που συναποτελούν τη λεκάνη του Ντονμπάς, καθώς επίσης και η Χερσώνα και η Ζαπορίζια «θα ενσωματωθούν στη Ρωσία».

Πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για ένα πυρηνικό πλήγμα στη Δύση, αν χρειαστεί: οι ρωσικοί «υπερηχητικοί πύραυλοι είναι ικανοί να φτάσουν τους στόχους τους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ πολύ πιο γρήγορα» από τα δυτικά όπλα, δήλωσε.

Διαβάστε ακόμη: