O κ. Πεσκόφ ανέφερε ότι δεν έχει ληφθεί οιαδήποτε απόφαση για κλείσιμο των συνόρων της Ρωσίας, παρά το «κύμα» φυγής μετά τη μερική επιστράτευση, ενώ, παραδέχθηκε πως «υπάρχουν περιπτώσεις, στις οποίες το διάταγμα (της επιστράτευσης) παραβιάσθηκε», σε σημερινή ενημέρωση (26/09).

Οι ρωσικές αρχές γνωστοποίησαν πως η επιστράτευση 300.000 εφέδρων αφορά μονάχα όλους όσοι έχουν στρατιωτική εμπειρία ή τις επιδιωκόμενες ικανότητες, ωστόσο, έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις επιστράτευσης ανθρώπων μεγάλων σε ηλικία, χωρίς εμπειρία, αρρώστων, καθώς και φοιτητών.

Η επιστράτευση προκάλεσε διαδηλώσεις και οδήγησε σε χιλιάδες συλλήψεις, μετά την ανακοίνωση του Βλαντιμίρ Πούτιν, την περασμένη εβδομάδα.

Πολλοί Ρώσοι πολίτες φαίνεται, επίσης, πως επέλεξαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, αν ληφθεί υπόψη η αυξημένη συρροή στα σύνορα με τη Γεωργία, το Καζακστάν, τη Φινλανδία ή τη Μογγολία. Αυξήθηκε, παράλληλα, κατακόρυφα το κόστος για τα αεροπορικά ταξίδια.

Αυτή η συρροή «τροφοδότησε» φόβους πως η Ρωσία θα απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα των ανδρών, σε ηλικία που μπορούν να πολεμήσουν.

Ο Ντιμίτρι Πεσκόφ επεσήμανε πως οι αρχές «δεν έχουν λάβει απόφαση» σε αυτό το στάδιο, όσον αφορά ενδεχόμενο κλείσιμο των συνόρων για τη συγκεκριμένη κατηγορία των πολιτών.

Χθες (26/09), η Novaya Gazeta ανέφερε στην ιστοσελίδα πως 261.000 άνδρες έχουν φύγει από τη χώρα μετά τη μερική επιστράτευση, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενη πηγή εντός της προεδρικής διοίκησης της Ρωσίας.

Ο νομικός εκπρόσωπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Πάβελ Τσίκοφ, ισχυρίσθηκε πως οι συνοριοφύλακες στο μοναδικό εν λειτουργία σημείο διέλευσης της Ρωσίας με τη Γεωργία σταμάτησαν ορισμένους ανθρώπους από την έξοδο, επικαλούμενοι τον νόμο για την επιστράτευση.

Η Ρωσία ετοιμάζεται να προσαρτήσει τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας μετά το τέλος των «δημοψηφισμάτων» (αύριο, 27/09), τα οποία καταδικάσθηκαν από την Ουκρανία και τους Δυτικούς συμμάχους.

Διαβάστε ακόμη: