Σχεδόν 10.000 εθελοντές παρουσιάσθηκαν ήδη για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, χωρίς να περιμένουν τα έγγραφα της μερικής επιστράτευσης, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα το ρωσικό Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Ο Υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, ανέφερε ότι «στόχο αποτελεί η στρατολόγηση 300.000 ατόμων» για την εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πρόσθετοι έλεγχοι στα αεροδρόμια

Από αρκετά αεροδρόμια της Ρωσίας, φθάνουν ειδήσεις ότι γίνονται πρόσθετοι έλεγχοι σε άνδρες επιβάτες που αναχωρούν για το εξωτερικό.

Σειρά από μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γράφουν ότι στο αεροδρόμιο Πούλκοβο της Αγίας Πετρούπολης και σε εκείνα της Μόσχας ελέγχουν –στην πραγματικότητα– όλους τους νέους άνδρες. Οι έλεγχοι είναι επιλεκτικοί, βάσει άλλων μηνυμάτων.

Κατά κανόνα, στον έλεγχο διαβατηρίων τούς ρωτούν πότε αγόρασαν το εισιτήριο, εάν είναι μετ’ επιστροφής, αν έχουν υπηρετήσει στον στρατό και αν έχουν κάποια στρατιωτική ειδικότητα. Ο έλεγχος μπορεί να διαρκέσει από δεκαπέντε έως είκοσι λεπτά, ωστόσο, δεν υπάρχουν αναφορές –μέχρι στιγμής– ότι δεν έχουν αφήσει κάποιον να επιβιβασθεί στο αεροσκάφος μετά τον έλεγχο, σύμφωνα με αρκετές μαρτυρίες.

Πριν από ένα 24άωρο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε «μερική επιστράτευση» με υπογραφή διατάγματος, παρότι οι διατυπώσεις είναι ασαφείς και στην ουσία, αφήνουν «ανοιχτό» το ενδεχόμενο της κλήτευσης κάθε έφεδρου πολίτη.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί οιοσδήποτε περιορισμός αναφορικά με την απαγόρευση εξόδου για όλους όσοι ενδέχεται να κληθούν στον στρατό. Παράλληλα, ο νόμος για την επιστράτευση προβλέπει ότι όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, απαγορεύεται να εγκαταλείψουν τον τόπο διαμονής τους χωρίς την άδεια του στρατολογικού γραφείου.

Με την ανακοίνωση της επιστράτευσης, αυξήθηκαν αισθητά οι πωλήσεις αεροπορικών εισιτηρίων για πτήσεις από τη Ρωσία προς το εξωτερικό και ως εκ τούτου και οι τιμές τους. Προσθέτως, έχουν σχηματισθεί ουρές χιλιομέτρων στις εξόδους των συνόρων με άλλα κράτη.

Η Μόσχα στρατολογεί εθελοντές για τον πόλεμο στην Ουκρανία, προσφέρει μηνιαίο μισθό 3.000€

Διαβάστε ακόμη: