Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τη Ρωσία ότι θα αντιμετωπίσει διεθνείς συνέπειες εάν χρησιμοποιήσει χημικά ή τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες (16/09).

Ο Αμερικανός ηγέτης ρωτήθηκε για τον τρόπο με τον οποίο θα απαντούσε στον Πρόεδρο της Ρωσίας, «αν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει χημικά ή τακτικά πυρηνικά όπλα».

«Μην το κάνεις. Θα αλλάξεις το πρόσωπο του πολέμου και δε θα μοιάζει με τίποτα από όλα όσα είχαμε δει στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», απάντησε.

Αναφορικά με την αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών σε ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων, ο Τζο Μπάιντεν σημείωσε πως «νομίζετε ότι θα σας έλεγα, αν ήξερα ακριβώς ποια θα ήταν; Φυσικά, δε θα σας το πω. Θα έχει συνέπειες. Θα γίνουν (οι Ρώσοι) πιο παρίας στον κόσμο από ποτέ και αναλόγως της έκτασης των πράξεών τους, θα καθορισθεί και η απάντηση που θα υπάρξει».

Οι νίκες των Ουκρανών στο πεδίο των μαχών και η ανακατάληψη μεγάλης έκτασης εδαφών στα βορειοανατολικά, κάνουν ορισμένους αναλυτές να φοβούνται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν πιθανώς να στραφεί ακόμη και στα πυρηνικά όπλα.

 

Διαβάστε ακόμη: