Η φινλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει μέτρα για να περιορίσει «σημαντικά» την είσοδο Ρώσων πολιτών στο έδαφός της, αφού έχει ήδη υποδεκαπλασιάσει τον αριθμό των τουριστικών ταξιδιωτικών θεωρήσεων που χορηγεί.

Η σκανδιναβική χώρα, η οποία καταγράφει αύξηση στον αριθμό των Ρώσων που εισέρχονται στη χώρα μέσω των χερσαίων της συνόρων μετά την ανακοίνωση της Μόσχας για επιστράτευση εφέδρων για τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα χρησιμοποιήσει τον λόγο μίας «σοβαρής επίθεσης» στη «διεθνή της θέση», σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση.

Μία επιτροπή, στην οποία μετέχουν ο Πρόεδρος, η Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί, αποφάσισε να «περιορίσει σημαντικά τον αριθμό Ρώσων πολιτών που εισέρχονται στη χώρα, αλλά και την έκδοση άδειας παραμονής, στη βάση μίας σοβαρής επίθεσης στη διεθνή θέση της Φινλανδίας», επισημάνθηκε στην ανακοίνωση.

Προχθές το βράδυ (21/09), η Φινλανδία είχε προαναγγείλει την πρόθεση να αυστηροποιήσει περαιτέρω τα μέτρα για την είσοδο στη χώρα, έπειτα από… στροφή στην πολιτική που αποφάσισαν η Πολωνία και οι τρεις χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία).

Διπλασιασμός των αφίξεων, μετά την επιστράτευση

Ωστόσο, η απόφαση της σκανδιναβικής χώρας συμπίπτει, επίσης, με την εντολή του Βλαντιμίρ Πούτιν για μερική επιστράτευση εφέδρων.

Ύστερα από αυτό το διάταγμα, ο αριθμός των Ρώσων που εισέρχονται στη Φινλανδία έχει διπλασιασθεί, αν και παραμένει σε περιορισμένο επίπεδο, σύμφωνα με τους Φινλανδούς συνοριοφύλακες.

Στις αρχές του καλοκαιριού, η άρση των περιορισμών κατά του κορωνοϊού στη ρωσική και τη φινλανδική πλευρά είχε ως αποτέλεσμα την απότομη αύξηση της διέλευσης Ρώσων πολιτών μέσω της Φινλανδίας, στα χερσαία σύνορα ή μέσω του αεροδρομίου του Ελσίνκι.

Η Φινλανδία «κόβει» κατά 90% τις άδειες εισόδου σε Ρώσους πολίτες

Διαβάστε ακόμη: