Άμεση μερική επιστράτευση 300.000 εφέδρων ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, απειλώντας παράλληλα να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Σε μια προηχογραφημένη ομιλία που μεταδόθηκε στην κρατική τηλεόραση, ο Πούτιν είπε ότι καλούσε εφέδρους για να βοηθήσουν στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, αλλά δεν εφάρμοσε μια γενική επιστράτευση προς το παρόν.

Πρόσθεσε ότι, σε πρώτη φάση, θα κληθούν να συμμετάσχουν έφεδροι με εκπαίδευση και εμπειρία.

Η στρατηγική του Πούτιν του επιτρέπει να παρακάμψει τις εκρηκτικές πολιτικές συνέπειες των πιο ευημερούντων οικογενειών στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη που θα έπρεπε να στείλουν παιδιά χωρίς στρατιωτική εμπειρία για να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή, όπως αναφέρει το Politico.

«Αυτό δεν είναι μπλόφα»

Διατυπώνοντας ψευδείς ισχυρισμούς για υποτιθέμενες πυρηνικές απειλές του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας και ισχυριζόμενος ότι βρίσκεται σε πόλεμο με τη συλλογική Δύση, η οποία προσπαθεί να «αποδυναμώσει, να διχάσει και να καταστρέψει» τη Ρωσία, ο Πούτιν καυχιόταν για τα ανώτερα πυρηνικά όπλα της Μόσχας.

«Για να υπερασπιστούμε τη Ρωσία και τον λαό μας, αναμφίβολα θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας», είπε ο Πούτιν. «Αυτό δεν είναι μπλόφα», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι η Ρωσία θα «κάνει τα πάντα για να παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον» για τους ανθρώπους που έχει εγκαταστήσει το Κρεμλίνο σε τέσσερις ουκρανικές περιοχές, που την Τρίτη (20/9) δεσμεύτηκαν να πραγματοποιήσουν δημοψηφίσματα αυτήν την εβδομάδα για να ενταχθούν στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, τα κράτη πληρεξούσιων της Ρωσίας στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας, οι αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουχάνσκ (LPR) και του Ντόνετσκ (DPR), δήλωσαν ότι θα διενεργούσαν επικείμενα δημοψηφίσματα για την αναγνώρισή τους ως τμήμα της Ρωσίας. Αξιωματούχοι που είναι εγκατεστημένοι από το Κρεμλίνο στη Χερσώνα της Ουκρανίας ανέφεραν επίσης ότι σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν δημοψήφισμα, με τις φιλορωσικές αρχές στην περιοχή της Ζαπορίζια να αναφέρουν ότι θα έκαναν το ίδιο.

Οι… παροχές του Πούτιν στους εθελοντές

Η Ουκρανία, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλοι δυτικοί σύμμαχοι δήλωσαν ότι δεν θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα αυτών των ψευδών δημοψηφισμάτων.

Επηρεασμένη από την επιτυχημένη αντεπίθεση της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες, η ρωσική κρατική τηλεόραση «σφυρηλατεί» τους Ρώσους για κάποιου είδους κλιμάκωση. Η αναγνώριση μέρους της Ουκρανίας ως δικής της επικράτειας από τη Ρωσία θα άνοιγε το πεδίο για μια τέτοια στρατιωτική κλιμάκωση, που θα κυμαίνεται από την ολική επίθεση στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας έως τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Από την πλευρά του, το Κίεβο επιμένει ότι οι απειλές του Πούτιν δεν θα αποτρέψουν τις δυνάμεις του από τη μεγάλη τους ώθηση να απομακρύνουν ρώσους στρατιώτες από την ανατολική και νότια Ουκρανία.

Ο Πούτιν ανακοίνωσε επίσης ότι οι εθελοντές που πολεμούν αυτήν τη στιγμή για τη Ρωσία στον πόλεμο της στην Ουκρανία θα έχουν το ίδιο νομικό καθεστώς με το τακτικό στρατιωτικό προσωπικό. Είπε ότι όσοι είναι κινητοποιημένοι για να πολεμήσουν στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας θα πληρωθούν και θα λάβουν το καθεστώς του στρατιωτικού προσωπικού που υπηρετεί βάσει της σύμβασης.

Μιλώντας αμέσως μετά τον Πούτιν, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είπε ότι η μερική κινητοποίηση θα αναπτύξει 300.000 επιπλέον στρατιώτες, οι οποίοι έχουν στρατιωτική εμπειρία και εξειδικευμένη εκπαίδευση. Δεν θα επηρεάσει φοιτητές και επί του παρόντος στρατευμένους στρατιώτες. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία είχε 25 εκατομμύρια άνδρες με στρατιωτική εμπειρία, λέγοντας ότι η τρέχουσα μερική κινητοποίηση καλύπτει μόνο περίπου το 1% αυτού του αριθμού.

«Δεν πολεμάμε μόνο με την Ουκρανία, αλλά με τη συλλογική Δύση», είπε ο Σόιγκου. Πρόσθεσε ότι 5.937 Ρώσοι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο μέχρι στιγμής. Αυτός ο αριθμός είναι πολύ χαμηλότερος από τις εκτιμώμενες απώλειες της χώρας και οι Ουκρανοί λένε ότι έχουν «εξολοθρεύσει» περισσότερους από 50.000 Ρώσους. Ο Σόιγκου ισχυρίστηκε ότι οι Ρώσοι είχαν σκοτώσει 61.207 ουκρανούς στρατιώτες και τραυμάτισαν 49.368.

Διαβάστε ακόμη: